De la plus 10 la minus 5

De la plus 10 la minus 5
CFR a trecut repede prin toate anotimpurile fotbalului. Provocarea e să prindă o altă primăvară.

Ce ciudat e fotbalul de azi! Basel continuă în Europa League, unde se va întâlni cu Zenit. Elveţienii au sucombat în Gruia, în preliminariile Champions League, dar au mai primit o viaţă în Europa League. N-au profitat la Cluj nici de penalty-ul oferit de Felgueiras, au naufragiat în oceanul mediocrităţii. CFR a strâns 10 puncte în grupele celei mai puternice competiţii europene, dar sorţii i-au scos-o în cale pe Inter, unul dintre numele de alint ale sportului.

Ce bizar e fotbalul! Nu respectă cifrele şi nu acceptă prognozele. CFR a avut 50 % posesie la Milano şi 52% în returul de joi. Tot în Gruia raportul şuturilor pe poartă a fost 4-4, iar „feroviarii" au condus cu 2-1 la cornere. Din patru ocazii, Inter a înscris trei goluri, iar gazdele n-au valorificat nici una din cele patru încercări. Aici a fost diferenţa de calitate. Curajul şi ambiţia feroviarilor nu au fost suficiente. Driblingul lui Alvarez, care l-a îngenunchiat pe naivul Rada, a fost faza meciului. Inter a forţat cât a trebuit, deranjată de criticile primite după înfrângerea severă, 1-4, de pe „Artemio Franchi". A spart ghinionul tocmai la Cluj, rupând în bucăţele statisticile obraznice. Inter nu mai câştigase în deplasare din noiembrie, nu scăpase fără gol primit în ultimele patru luni, avea cea mai slabă defensivă din primele şapte formaţii din Serie A. Partida a fost tratată serios, Stramaccioni nu a folosit garnitura secundă deşi duminică urmează derby-ul cu AC Milan.

„Mingea e cea galbenă", le-au strigat fanii Violei la Firenze. În Gruia, balonul a fost alb şi Inter i-a purtat de grijă. Cassano, acuzat că era pus pe glume la încălzirea dinaintea partidei cu Fiorentina, s-a supus indicaţiilor lui Stramaccioni fără aere de primadonă. La 39 de ani, dintre care 18 în tricoul formaţiei patronate de Moratti, Zanetti refuză pensionarea, e tare în dueluri şi nu şi-a pierdut entuziasmul. După fiecare gol a sprintat spre banca tehnică pentru a-şi împărtăşi bucuria. CFR nu a înscris, în timp ce Inter a umplut plasa. Nu e o minune, nici o mare nedreptate. E pur si simplu diferenţa de valoare.

Ce straniu e fotbalul! Aproape în acelaşi minut au ieşit din joc doi fotbalişti importanţi. La Milano, Diego Milito i-a cedat locul lui Palacio, iar vârful cu codiţă a urcat pe scăriţa gloriei pe lângă politicosul Felgueiras. Peste o săptămână, Gabi Mureşan i-a propus lui Paulo Sergio un test de control contracronometru când a părăsit şchiopătând terenul. Antrenorul a răspuns prompt cu Hora. Dacă Palacio înscria două goluri în tur, Hora i-a luat la ţintă pe Handanovic şi Pereira. A nimerit şi transversala, dar ocazia rămâne doar pentru statisticieni şi arhiva personală. Tot Hora a fost protagonistul unui moment hilar. CFR ataca, nervoasă că e pusă la colţ acasă. Mingea era la Godemeche, autorul a două şuturi ce au mişcat numai plasa din faţa peluzei. Francezul căuta din priviri un coechipier dornic să plimbe mingea, în timp ce Hora se lega, tacticos, la şireturi. Au fost câteva secunde suficiente să stârnească tribuna: „Hora, încălzeşte-te!",

Ghinionul a fost invocat de „ceferişti" după înfrângere. Norocul, ştiţi clişeul, şi-l mai face şi omul. Echipa şi-a pierdut substanţial forţa în perioada de mercato. Când începi cu trei fundaşi centrali un meci în care trebuie să recuperezi un handicap de două goluri, iar adversarul foloseşte sistemul 4-4-2, fără clasicul trident, nu ai luat cea mai inspirată decizie din cariera de antrenor. Nu e foarte clar de ce nu au fost incluşi pe lista UEFA Deac şi Weldon, doi fotbalişti de profil ofensiv. Piccolo a fost depăşit uşor de Palacio şi Benassi, Rada s-a molipsit de la Nuno Diogo, Godemeche e o pilulă antistres pentru adversari, Kapetanos nu are o rezervă pe măsură. Până şi Felgueiras a dezamăgit.

CFR a încheiat un sezon european în care a doborât recorduri şi le-a răspuns în iarbă contestatarilor de serviciu. Conturile s-au umplut, s-au valorificat la maximum „exploziile" lui Bastos şi Sougou. Gafa lui Felgueiras de la golul doi e un argument că transferurile s-au făcut la timp, că orice minut în plus însemna şi riscul scăderii cotaţiei la bursă. Cupa României a rămas trofeul de consolare, Steaua e departe în campionat şi e prea puternică. Eliminarea lui Ajax a amplificat frustrarea suporterilor „ceferişti". Şefii trebuie să-şi pregătească un plan de popularizare a vestiarului cu fotbalişti valoroşi, capabili să preia ştafeta de la Pereira, Traore sau Sougou. Gazonul aşteaptă o investiţie rapidă, fiindcă Gabi Mureşan şi Ranocchia au fost victimele unui teren departe de pretenţiile asumate ale clubului.

Ce uituc e fotbalul! Cei mai mulţi dintre fani şi-au aplaudat jucătorii, mulţumindu-le pentru momentele frumoase. Au înţeles ce s-a întâmplat. Au fost şi fluierături, unii s-au grăbit să plece înainte de final. La tribuna întâi, chiar sub loja lui Paszkany, unul dintre spectatori a fost atât de tulburat de scor, încât şi-a aruncat tricoul vişiniu pe teren lângă maşinuţa cu care sunt transportaţi fotbaliştii accidentaţi. A fost un gest cât un mesaj pentru conducere. Finanţatorul trebuie să accepte provocarea de a construi o echipă redutabilă.

 

 

 

Etichete
Comenteaza