Degeaba dosește Dragnea guvernarea, e șah și mat în două mutări!

Degeaba dosește Dragnea guvernarea, e șah și mat în două mutări!
| Foto: Arhiva

Pesediștii care pricep jocul știu că bătălia e pierdută. Deși afirmă public că analiza Comisiei de la Veneția e o frecție la picior de lemn, activiștii au înțeles că li s-a dat șah. 

Astrele au suprapus două evenimente cruciale – anunțul președintelui Iohannis privind sesizarea Comisiei de la Veneția și cel al Comisiei Europene privind condiționarea alocării banilor de respectarea statului de drept.

E adevărat, experții de la Veneția fac recomandări, deocamdata, Parlamentul și CCR îi pot ignora. Pariem că UE nu va face asta? Suntem exact în situația poveștii cu MCV, care nu are legătură cu Spațiul Schengen, dar concluziile Mecanismului ne-au blocat aderarea. E nedrept? Poate, dar contribuabilii europeni își protejează banii.

Relaționarea fonduri – stat de drept este crucială. Banii atrași sunt salariile a zeci de mii de români care derulează proiecte europene. Puși în fața perspectivei de a-și pierde sursa de venit, oamenii vor protesta.

Sper că nu-și face cineva iluzii că de mâine, Dragnea și ai lui vor da înapoi și vor repara citadela sfărâmată a Justiției! Si ea extrem de fragila in multe turnuri de aparare. Vor merge mai departe cu planul, dar și Uniunea Europeană! Nemții, francezii, portughezii vor pune presiune pe guvernele lor să nu permită infuzia de capital într-o țară condusă de suspecți de corupție. PSDragnea nu va ceda, dar va pune România în fața unei sentințe implacabile: blocarea banilor. În acel moment, UE va notifica Guvernul să suporte susținerea proiectelor, iar – îndrăznește să crezi! – Guvernul va refuza.

Ei bine, de abia atunci începe dansul! Românilor cărora li s-a intrat cu forta în buzunare prin mutarea contribuțiilor (500.000 de persoane), creșterea ROBOR (1,3 milioane de persoane), scumpirea utilităților și alimentelor (includeți aici pensionarii) li se vor adăuga cei rămași fără salarii din proiectele europene. Avem, deci tabloul viitorului an românesc, la finalul căruia, la presiunea oamenilor, Dragnea va accepta că e fript. Este suficient IQ-ul unei gume de mestecat pentru a realiza că nici consultanții (străin si nu numai) nu vor mai avea soluții pentru Dragnea.

Recent am asistat la derularea unei strategii complicate, dar limpezi pentru românii inteligenți: o deturnare a atenției. Miza? Să se discute despre orice altceva decât despre dezastrul guvernării. Cum are multe probleme (penale, de guvernare, de candidatură), mutarea atenției trebuia să se facă la proporții planetare. Iar consultanții au indicat subiectul cu potențial maxim: Ierusalimul.

Dragnea știe că tema se află pe agenda lui Iohannis, cum însuși președintele a mărturisit în 5 ianuarie, după o discuție la telefon cu Netanyahu. Știe și că problemele sale penale sunt o ruletă rusească. De asemenea, că PSD nu are contracandidat pentru Iohannis. Deci bine sfătuit, vrea să îmbrace haina de prezidențiabil. Așa, speră că judecătorii îl vor percepe drept viitorul șef de stat (nu râdeți, mă străduiesc să fac o analiză la rece!) și poate se vor gândi de două ori înainte să-l condamne. Mutând în extern, duce mai departe planul confiscării atribuțiilor prezidențiale, cu mesaj către planetă: eu sunt șeful, am Parlamentul, am Guvernul, Iohannis nu are atribuții!

A montat acest scandal deoarece PSD se erodează accelerat. Pe harta mondială a autocrației, Dragnea a plasat o nouă localitate: Videle. A luat pușca, însă n-a fost atent: a dus-o la ochi cu celălalt capăt.

Comenteaza