Dilema clujenilor la europarlamentare: e DA sau EBA?

Dilema clujenilor la europarlamentare: e DA sau EBA?
Elena Băsescu a anunţat că va candida anul viitor la alegerile europarlamentare, indiferent dacă va avea sau nu susţinerea Partidului Democrat Liberal, spunând, surprinzător, că a candidat în aceleaşi condiţii şi în 2009.

"Eu nu am fost susţinută de PDL nici în 2009 să candidez pentru un mandat de europarlamentar. Asta nu m-a împiedicat şi nu mă va împiedica nici acum să candidez. Voi candida cu siguranţă", a declarat mezina preşedintelui Traian Băsescu. Măi să fie!

În 2009 am fost unul dintre "norocoşii" moderatori ai patriei care au avut şansa specială de a asculta pe viu zicerile pline de sfat rostite din buzele botoxate ale unei domniţe care candida independent la Parlamentul European. Bine, pe lângă bizareriile rostite în emisiune, argumentul ei suprem pentru care spunea că merge în Parlament era să susţină tinerii, iar când a trebuit să enumere câteva dintre problemele pe care aceştia le au, EBA a dat un răspuns mai mult decât lămuritor: "sunt multe". Superb. Scurt şi cuprinzător. Îmi aduc aminte şi acum că a venit la emisiune însoţită de primarul Clujului de la acea vreme, întâmplător membru PDL. Câtă empatie şi emoţie între aleşii locali şi candidaţii independenţi! Un exemplu de urmat.


Mai mult, la alegerile europarlamentare de acum 4 ani, un important lider portocaliu, de fapt o altă protejată prezidenţială, Elena Udrea, spunea din vârful buzelor că ea o votează pe EBA. Motivul? Îi e prietenă. Adică, înţelegeţi? Partidul, colegii de baricadă politică nu mai contează. Prietenia cu tânăra Băsescu şi cu familia prezidenţială este mult, dar mult mai importantă. Şi tocmai de asta cred că susţinerea ei nu a presupus niciun ajutor instituţional, a fost unul sincer şi singular. Sunt absolut convins că apropiaţii portocalii ai fostei ministrese nu au marşat pe aceeaşi logică, puteţi pune dumneavoastră ghilimelele. Doar la Cluj, organizaţia de tineri a PDL a trâmbiţat sus şi tare că îşi susţine colega. Ce să mai conteze partidul, ce să mai conteze sigla, pentru cine mai era important că, întâmplător, exista şi un clujean pe listă, cam din aceeaşi generaţie?! Abilităţile de comunicare ale tinerei, competenţele verificate în mai multe situaţii, "succesurile" înregistate pe bandă rulantă şi în niciun caz calitatea ei primordială de vlăstar prezidenţial au făcut ca foarte mulţi membri PDL să îi ofere sincer şi dezinteresat votul. Sigur, pe atunci, imaginea publică a mezinei era fotografiată stând în poze tolănită pe scaune de maşină sau călare pe un cal culcat, cunoscută pentru coafura stil Cleopatra şi pasiunea pentru cluburile de noapte şi celebră pentru greşelile gramaticale. De atunci, timpul a trecut. EBA a câştigat mandatul, a mai renunţat la viaţa mondenă, la a mai fi principalul subiect de dezbatere al tabloidelor, în schimb i-a fost imposibil să nu mai facă gafe. Despre activitatea în Parlamentul European nu au răzbit multe până aici, doar că Elena le-a criticat la Strasbourg în plenul legislativului European pe preşedinta şi prim-vicepreşedinta organizaţiei de femei a PDL pentru că îl sprijină la şefia partidului pe Vasile Blaga. Curat european.


Momentul decontului vine la anul. E puţin probabil ca fiica cea mică a lui Traian Băsescu să se mai regăsească pe un loc eligibil la alegerile europarlamentare pe lista PDL. Şi cum ne-a anunţat că va candida oricum pentru un nou mandat, EBA beneficiază de sprijinul "monarhului" Cioabă, şeful unei cunoscute "case regale" apropiate de Traian Băsescu. În schimb, oare pe ce independenţi din PDL se va baza? Pe primarul Clujului? Se va disocia Emil Boc de partidul care i-a dat atât de multe pentru a susţine o candidatură independentă, dar atât de necesară politicilor europene? Sau n-o fi chiar aşa? Tinerii PDL Cluj ce vor face la anul? Hmm...


Doamnă Elena Băsescu, dormiţi liniştită. Susţinătorii dumneavoastră veghează. Dar mai sunt la fel de mulţi ca în 2009?

Comenteaza