Drept la replică

Drept la replică
CFR a răspuns contestatarilor cu o calificare. Urmează hopul cel mai greu.

Noroc? Da, e şi vorba de şansă. Statistica nu poate explica scorul. Să ai mai multe şuturi spre poartă, să baţi o mulţime de cornere şi să fluieri a pagubă. Ar fi însă nedrept să reducem o calificare, obţinută în urma a două victorii în faţa campioanei Cehiei, la o dezbatere despre noroc. Şi cu Vasluiul a fost vorba tot de baftă? Fortuna a fost prezentă, dar pe tricourile cehilor, în calitate de sponsor principal.

Să ne amintim momentul tragerii la sorţi. Slovan Liberec era cel mai fioros adversar din urnă. „Feroviarii" nu au uitat „dubla" ratată cu Sparta Praga din Europa League şi amicalele pierdute în cantonamentul din Austria. Aşa se explică prudenţa cu care au fost abordate ambele manşe. O tactică defensivă, speculativă şi inspirată. Cei mai fanatici susţinători ai formaţiei din Gruia au fost deranjaţi miercuri seară că echipa lor s-a aşezat în tranşee încă din startul partidei. Să nu uite însă că, între meciul de la Cluj şi întâlnirea din Cehia, Andone l-a trecut pe lista răniţilor pe Deac şi a fost nevoit să-l lase pe banca de rezerve pe Gabi Mureşan. În plus, în vestiar nu există vreun fotbalist capabil să plimbe mingea, să conducă jocul, să găsească fisuri în zidul advers.

CFR a ieşit de pe uliţa cehă şi a intrat pe autostrada ce duce în grupele Ligii Campionilor. Andone poate ridica privirea din pământ. Nu a mai fost protagonistul unui eşec, n-a mai existat un nou moment „Anorthosis". Examenul vital urmează, îl va pregăti în linişte. Doi fotbalişti ar merita o primă specială după confruntarea cu Slovan Liberec. Kapetanos a înscris cu capul şi le-a tras gazdelor preşul de sub picioare. Nu e un vârf predispus să participe la combinaţii, nu are o viteză ieşită din comun, dar compensează printr-un plasament incredibil şi un simţ al golului cum doar atacanţii de rasă au. Lovitura sa de cap poate fi trecută ca „marcă înregistrată", balonul e trimis spre poartă din orice cotlon al careului mare. Grecul nu are concurenţă pe măsură la CFR. Când nu e apt de joc, nu are cine să-l suplinească. Nu e normal ca un club cu pretenţii să depindă de buletinul medical.

Beto nu mai provoacă regrete în Gruia. Felgueiras a ţinut pe palme echipa, a intervenit salvator în câteva situaţii critice. Portughezul a adus siguranţă, munca formaţiei nu mai e risipită de mâini tremurânde. CFR are portar. O afirmaţie din vocabularul tribunei, cu acoperire şi în cupele europene. Felgueiras şi-a câştigat la proba practică postul de titular. Stăncioiu şi Mincă trebuie să aibă răbdare de fier, fostul goalkeeper al Braşovului nu e genul care să comită gafe de proporţii.

Calificarea nu e o performanţă minoră, o chestiune neglijabilă. Vă reamintesc prognozele pesimiste şi rezultatele celorlalte formaţii româneşti. CFR începe să strângă puncte pentru zestrea naţională. Chiar dacă nu investeşte în fotbalişti autohtoni, campioana poate compensa printr-o participare rodnică în competiţiile continentale. Când a primit botezul Ligii Campionilor a profitat de recolta altora. Acum e rândul CFR-ului să întoarcă serviciul.

 

 

Comenteaza