Femeile din viaţa noastră

Femeile din viaţa noastră
Sau... “De ce iubim femeile?” ... în cazul în care Cărtărescu nu ar fi fost atât de inspirat în urmă cu câţiva ani. Oare am putea trăi fără femei? Nici teoretic şi în nici un caz practic. Răspunsul este un NU hotărât.

Prima dată a fost mama, apoi bunicile, mătuşile, sora în anumite cazuri şi apoi colegele, “drăguţele”, iubitele, logodnica, soţia şi fiicele, nepoatele şi toate femeile care ne înconjoară.

 

Femeile din viaţa noastră, un lung şir de flori proaspete sau de cozonaci gustoşi împreună cu amintirile unor sentimente prea puţin împărtăşite pentru o mamă şi cel puţin o bunică care te iubeşte necondiţionat. Viaţa fiecărui bărbat se învârte iremediabil în jurul unor femei. Femeia mamă, femeia iubită, femeia ocrotitoare, femeia caldă, femeia lascivă, femeia sensibilă, femeia copiliţă, femeia drăgălaşă, femeia sfidătoare, femeia trădătoare, femeia nerecunoscătoare şi din nou femeia ucigător de ... afectivă, femeia ingenuă, femeia cu spini, femeia dorită, femeia avută, femeia bici, femeia petală, femeia căutată, femeia găsită, femeia cu suflet, femeia cu nerv, femeia amică, femeia cântată, femeia visată, femeia ca stea, femeia ca stâncă, femeia ca soare, femeia ca lună, femeia ca jarul, femeia icoană, femeia otravă, femeia film, femeia nopţii, femeia de o plajă, femeia de o zi, femeia udă, femeia din minte, femeia din carte, femeia din viaţă, femeia mea, femeia ta, femeia lor şi ...

 

Femeia Mamă. De aici încolo miracolul feminin e deplin. MAMA. Cuvântul magic care cuprinde în el tot mecanismul existenţial. Cuvântul fără de care nu am fi, nu am fi fost şi nu am mai fi. Mama, legătura iniţială a omului cu divinitatea. Cel mai de preţ dar dat omului. Şansa de a exista şi de a procrea. Totul cu ajutorul acestui cuvânt atât de simplu şi atât de drag, ... mama. Când începem să simţim, să ne afirmăm sentimentele, ne îndreptăm ochii şi simţurile afective către mamă. Apoi vin toate celelalte. Dragostea şi sentimentele înfiripate, clădite şi încurajate lângă mamă, ne proiecteaza apoi întregul eu într-un anumit fel de a fi toată viaţa. Un mod de a exista, de a trăi şi de a iubi.

 

O mamă, o bunică, o iubită, o soţie şi o fiică. Bucuria de a trăi se rezumă în cele din urmă la plăcerile şi trăirile simple. Cele izvorâte din dragoste şi bunătate. Dimineţa când te trezeai ca şi copil mama te săruta pe frunte, seara înainte de culcare te săruta pe pleoape, apoi te îmbrăţişa când îţi era greu sau te săruta pe obrajii roşii când erai fericit, apoi încet, încet te priveşte cu afecţiune într-o fotografie de lângă televizor sau din bucătărie.

 

Totul e ca relaţia de la începuturi să nu rămână exclusiv la nivelul unei fotografii înrămate sau îndoite la colţuri. Pentru asta există Crăciun, Paşte, ziua de naştere, 8 martie şi multe alte zile în calendarul existenţei noastre. Să ne cinstim şi mai ales să ne iubim mamele şi femeile de lângă noi. La mulţi ani tuturor femeilor din lumea asta! Vă mulţumim că existaţi. Vă iubim, pentru că fără voi nu am fi ştiut să iubim.

 

Mama

de Nicolae Labiş

 

N-am mai trecut de mult prin sat şi-mi spune

Un om ce de pe-acasă a venit

Cum c-a-nflorit la noi mălinul

Şi c-ai albit, mămucă, ai albit.

Alt om mi-a spus c-ai stat la pat bolnavă.

Eu nu ştiu cum să cred atâtea veşti,

Când din scrisori eu văd precum matale

Din zi în zi mereu

întinereşti.

 

Mama

de George Coşbuc

 

Dar n-a fost el!... Să-l văd venind,

Aş mai trăi o viaţă.

E dus, şi voi muri dorind

Să-l văd o dată-n faţă.

Aşa vrea poate Dumnezeu,

Aşa mi-e datul sorţii,

Să n-am eu pe băiatul meu

La cap, în ceasul morţii!

 

Afară-i vânt şi e-nnorat,

Şi noaptea e târzie;

Copilele ţi s-au culcat -

Tu, inimă pustie,

Stai tot la vatră-ncet plângând:

E dus şi nu mai vine!

Ş-adormi târziu cu mine-n gând

Ca să visezi de mine!

 

De dragul tău

autor anonim

 

De dragul tău pământul

De ghiocei e plin

Şi vin cocori din zare

Şi cerul e senin.

 

învaţă-mă ce-i bine

Fereşte-mă de rău

Iar eu voi creşte vrednic

Şi bun, de dragul tău.

Comenteaza