Ganea şi Dinu

Ganea şi Dinu
Poartă acelaşi prenume, dar văd fotbalul diferit. „U" are nevoie acum de amândoi.

„Nici la antrenamente nu juca în glumă. Nu accepta să joace doar aşa la miuţe, trata totul foarte serios, e un sufletist". Acesta este portretul schiţat de Ioan Ovidiu Sabău unui fotbalist cu care a împărţit uneori camera în cantonamente. Dacă nu l-aţi ghicit, colegul „Moţului" e Ioan Viorel Ganea, antrenorul care a venit la Cluj când Universitatea era ţintuită în groapa clasamentului şi binevoitorii se pregăteau să arunce primii pumni de ţărână peste muribundul îmbrăcat în alb şi negru.

Fostul internaţional a fost primit cu scepticism la Cluj. Nu avea experienţă, nu era timp pentru experimente, mandatul său din Moldova s-a încheiat în ton cu numele echipei ce-l chemase: Rapid. În Ardeal, Ganea a reuşit să adune un lot şi să construiască o formaţie în care se regăseşte de parcă s-ar privi în oglindă: „Mie mi-a plăcut să joc fotbal, nu să păcălesc fotbalul". Universitatea din startul lui 2013 e o trupă muncitoare, ambiţioasă şi luptătoare. Un grup care se agaţă de fiecare punct, de fiecare minge, aşa cum făcea şi rezerva de lux a Naţionalei. „U" a strâns 8 puncte vitale şi o aşteaptă două confruntări dificile, la Astra şi la Dinamo.

Măcar în prima deplasare, Universitatea nu-l va folosi pe golgeterul Viorel Dinu, uitat în tribună şi la partida cu Steaua. O decizie drastică a tehnicianului ce se poate transforma într-un conflict acut din care nici una dintre părţi nu are de câştigat. Dinu a fost schimbat de Ganea în minutul 36 al meciului cu Chiajna, iar antrenorul i-a reproşat că „s-a plimbat pe teren". Afirmaţia e prea dură. Din devierile lui Dinu s-au născut contraatacuri, l-am văzut pe numărul 29 încercând şi alunecări. Adică nu a fost în plus.

E greu să dai randament dacă nu eşti folosit pe un post compatibil cu calităţile tale. Viorel Dinu poate interpreta convingător rolul de al doilea vârf, dar nu e un vârf împins. Nu are viteză, nu are forţă, nu e un pivot. Nu-l mai poţi schimba la 33 de ani. Din postura de al doilea vârf înscria şi contribuia la fazele de poartă. În sistemul lui Ganea e încorsetat, s-a întâlnit cu golul numai la Constanţa, când a scos şi a transformat un penalty. L-am văzut des, în partida cu Chiajna, la centrul terenului, înconjurat de trei adversari. Şi dacă i s-ar fi aruncat o minge la bătaie, nu ar fi ajuns primul în careul lui Niţă, fiindcă nu e suficient de iute. Pe Dinu l-am vedea mai degrabă într-un cuplu cu Tony, un tandem ce ar fi capabil să zdruncine încrederea multor fundaşi. Nici Ganea nu ar fi fost la fel de productiv dacă vreun tehnician l-ar fi mutat pe extremă. Sunt două tipuri diferite de atacanţi. Ganea ţinea doi fundaşi în spate, Dinu e un stângaci cu execuţii savuroase.

Plecăm de la ipoteza în care Ganea nu-l expune intenţionat pentru a justifica un divorţ, că e numai un antrenor exigent, care nu face rabat de la cerinţele sale. Ganezu încă nu a explicat convingător îndepărtarea lui Marius Popescu. Dacă l-ar privi cu suspiciune pe Dinu, cum a mai scris presa centrală, tehnicianul nu trebuie să uite că Buleică, jucătorul care a marcat două goluri cât şase puncte, a fost adus la Cluj tot de Anamaria Prodan. Ar mai fi un amănunt. Dinu a rămas la Cluj deşi Severinul i-a oferit o sumă generoasă la semnătură. Măcar şi pentru acest gest, merită tratat corect.

Ganea e impulsiv, asta e deja o axiomă. Nu-i punem la îndoială buna credinţă şi milităm pentru o soluţionare amiabilă. Trebuie să primeze interesul Universităţii şi nu orgoliile. Dialogul poate pleca de la ce au în comun cei doi. Nu-i aşa, Viorele? Bine, Viorele?

 

Comenteaza