Îmbrăţişarea lui Mircea Neşu

Îmbrăţişarea lui Mircea Neşu
Despre un moment crucial din cariera lui Dan Anca şi despre solidaritate ca limbaj universal.
Nu ştiu ce înseamnă Utrecht în neerlandeză, adică în limba vorbită în Olanda. E mai simplu să-i găsim definiţia în limba română.

Utrecht simbolizează solidaritatea, camaraderia ce trece dincolo de cuvinte sau ţidule. Căldura cu care l-au îmbărbătat olandezii pe Mihai Neşu, în fiecare clipă dificilă, ne-a emoţionat.
Zilele trecute, presa a dat de veste că "U" Cluj va disputa un meci caritabil cu Utrecht. Fondurile adunate în urma partidei vor fi donate Fundaţiei "Mihai Neşu", dedicată românilor care au suferit un accident asemănător cu cel al fundaşului stânga. Propunerea a venit din partea lui Mircea Neşu, fostul jucător al Universităţii Cluj.

E timpul pentru o poveste, că tot ne-a bătut la geam iarna, grăbită să-şi ia rolul în serios. Se întâmpla prin 1964. "U"se întoarcea de la Piteşti ca de pe front, cu un rănit în autobuz. Lovin i-a rupt piciorul lui Mircea Neşu. Suporterii "Şepcilor roşii" l-au taxat cu umor pe piteştean în partida de la Cluj, scandând "Lovim sau nu lovim?". Până la reîntâlnirea cu Lovin mai erau însă destule jocuri. Politehnica Iaşi a fost unul dintre adversarii urmăriţi de doctorul Mircea Neşu de pe banca de rezerve, cu cârjele sprijinite de ghipsul proaspăt. Unul dintre fundaşii centrali ai Universităţii era Dan Anca, un tânăr de 17 ani, adus de la Chimia Turda. Un stoper slab, înalt, dar care emana forţă. Trebuia să suplinească absenţa lui Neşu, un jucător renumit pentru vâna şi inteligenţa sa. Anca a avut ghinionul să-l aibă ca adversar pe Aurel Unguroiu, un vârf puternic, gen Cămătaru. Când scăpa cu faţa spre poartă, era greu să-l opreşti.

Istoricul Gheorghe Bodea a fost martorul unui moment tulburător. "Unguroiu a marcat două goluri. Tribuna şi-a pierdut răbdarea şi a început să-l huiduie pe Dan Anca. Tânărul fundaş a cedat şi, plângând, a vrut să părăsească terenul. Parcă îl auzeam: «Gata, eu mă duc la mama!». Atunci s-a ridicat de pe bancă Neşu. A intrat pe gazon ajutat de cârje, l-a îmbrăţişat pe Anca, i-a şoptit ceva şi l-a convins să continue jocul. A fost un moment psihologic. Dacă Dan Anca ieşea de pe teren, probabil că se întorcea la Turda şi am fi pierdut un mare fotbalist, care a ajuns să-l ţină pe durul Stiles pe Wembley. Neşu a fost un caracter puternic, iar acest meci caritabil e o statuie de suflet pentru el".

Au mai rămas de pus la punct detaliile. Când va fi meciul, cât vor costa biletele, ce festivitate va fi în deschidere. Important e că, în pofida vremurilor crâncene, nu ne-a secat omenia. Atunci, în anii '60, prezenţa de spirit a lui Mircea Neşu salva un fotbalist al Universităţii de la naufragiu. Astăzi, Clujul nu a rămas dator şi a răspuns apelului de suflet. Nu-i aşa că litera "U", cu cele două braţe ale sale, e forma stilizată a unei îmbrăţişări?

 

Comenteaza