Inter şi bulina vişinie

Inter şi bulina vişinie
În urmă cu 20 de ani ne bucuram pentru un gol în poarta lui Zenga. Acum, CFR vrea mult mai mult.

E fotbal, dar nu doar atât. E parfumul altor vremuri, când mirosul ziarului proaspăt ieşit din rotativă era familiar publicului ce-l aştepta nerăbdător la chioşcuri. Vă mai amintiţi că în urmă cu 20 de ani Evenimentul Zilei scotea şi o ediţie de prânz? O astfel de „Bulină albastră" a ajuns pe piaţă cu poza lui Alexandru Andraşi pe prima pagină. Era 16 septembrie 1993 când atacantul, ce purta un fes în imaginea de arhivă aleasă de ziarul condus atunci de Ion Cristoiu, era eroul Giuleştiului. Marcase cu o seară înainte în poarta lui Zenga, la Milano. Partida se disputase în primul tur al Cupei UEFA şi Televiziunea Română nu a fost în stare să o transmită, astfel încât reuşita lui Andraşi prindea poleiala legendei, cu ajutorul telefonului fără fir al microbiştilor.

„Rapidul a fost cât pe-aci să bage în spital întreaga Italie", titra „Bulina Albastră". Era o exagerare, în stilul care a consacrat Evenimentul Zilei, dar titlul purta şi un sâmbure de adevăr. Olandezul Bergkamp a deschis scorul, iar Andraşi a egalat în repriza secundă. Vârful a urmărit o diagonală de 50 de metri şi a profitat de ieşirea hazardată a lui Zenga pentru a trimite balonul cu capul peste internaţionalul italian, desemnat de trei ori la rând, 1989, 1990 şi 1991, cel mai bun portar din lume. A urmat un sprint nebun finalizat cu o plecăciune în faţa efervescentei galerii giuleştene de pe Meazza. Nu a fost o minune întreagă, fiindcă Bergkamp a mai înscris două goluri, primul printr-o foarfecă laterală.

După 20 de ani, sunt mai puţine ziare pe tarabe, ediţiile de prânz au sucombat, iar publicaţiile îşi ilustrează şi cronicile transmise în miez de noapte cu fotografii expediate în timp real. Andraşi nu ar mai apărea azi cu fesul purtat într-un cantonament la Buşteni, ci bucuria ar fi developată secvenţă cu secvenţă. Şi acum, însă, un meci cu Inter Milano va oferi ştirile zilei. Bine, aveţi dreptate, dacă Gigi Becali e în vacanţă sau în campanie electorală. Diferenţa e că Inter nu mai e un adversar imbatabil. Dacă nu credeţi, întrebaţi-o pe CFR Cluj. E o altă mentalitate în fotbalul românesc, nu mai avem complexe de inferioritate. Garantează şi Vasluiul, care a obţinut recent o remiză cu Inter. Zilele trecute, fundaşul Felice Piccolo declara,7 în presa italiană, că vrea să rămână în Gruia, în pofida ofertelor pe care le-ar avea din Serie A. Cu două decenii înainte am fi creionat un astfel de scenariu doar în revistele de umor. CFR-ul se chinuia prin ligi netelevizate, iar granzii campionatului nu-i convingeau decât pe fotbaliştii albanezi să-şi schimbe domiciliul.

Inter este echipa mai bună, dar s-au mai văzut surprize în fotbal. Una dintre ele e chiar CFR Cluj, pentru că foarte puţini au anticipat că va termina grupa din Liga Campionilor cu 10 puncte. Campioana s-a remarcat în Europa prin victoria de la Roma, iar acum dă testul maturităţii în faţa unei alte formaţii din Peninsulă. Nu vă amăgiţi cu amintirea partidei de la Manchester. „Dubla" cu Inter, ce se va deschide pe 14 februarie, în deplasare, va avea alte coordonate. Dacă United era deja cu tolba plină, pentru ezitantul Inter Milano al lui Alvaro Pereira, Europa League e şansa salvării sezonului. Internazionale va fi în plin fuleu, CFR va sosi din vacanţă. Sportul e ultima formaţie autohtonă care a învins-o pe Inter, în 1984, graţie unui gol semnat de Mircea Sandu, „Naşul" pândind un balon trimis în bară de Hagi din lovitură liberă. CFR are atuul că nu a pierdut nici o partidă pe teren străin în cupele europene în acest sezon.

Cu 20 de milioane de euro adjudecaţi în Liga Campionilor, am aşteptat mutările conducerii din Gruia menite să întărească vestiarul, să-l ajute să mai treacă un hop. Vestea vânzării lui Bastos la Al Nassr, la o formaţie pregătită în trecut şi de Zenga, nu a fost cel mai inspirat cadou de Crăciun pentru fani. Chiar dacă suma de 3,5 milioane de euro e foarte bună pentru un club românesc, momentul nu a fost bine ales. Poate arabii ar fi acceptat să-l legitimeze şi după „dubla" cu Inter Milano. Într-un sport dominat de cereri de insolvenţă, de restanţe salariale şi de grija zilei de mâine, şefii CFR-ului nu au vrut să rateze târgul. Să nu uităm că în vară Bastos a fost la un pas să fie disponibilizat. Brazilianul nu s-a remarcat decât în ultima jumătate de an, iar constanţa nu e o calitate a fotbaliştilor sud-americani. S-a întors Weldon din China, la bursa plecărilor se mai vehiculează şi numele lui Felgueiras şi Sougou. CFR s-a zgârcit şi cu Aguirregaray. Aceasta e politica lui Arpad Paszkany, pentru care fotbalul e o afacere ce generează profit şi în vremuri de criză.

CFR e prima formaţie românească în clasamentul pe 2012 al Federaţiei Internaţionale de Istorie şi Statistică a Fotbalului. E o confirmare a unui an prolific. Disputele cu Inter Milano vor conta şi în această ierarhie, dar mai mult în statistica publicului. Peste o lună bate gongul, iar campioana promite să-i tragă Interului fesul peste ochi.

 

Comenteaza