Lecția Kremlinului

Lecția Kremlinului
Boris Nemțov, liderul opoziției de la Moscova, tocmai a fost ucis la o aruncătură de băț de zidurile Kremlinului. La nici o săptămâna de când informase opinia publică asupra faptului că se teme că va fi asasinat de către Vladimir Putin.

 

Cu numai o zi înainte de a organiza una dintre cele mai mari demonstrații din Moscova împotriva pseudoțarului, pe care îl acuza că a inițiat un genocid în Ucraina. Și care este reacția lui Putin? Și cum reacționează lumea liberă?  
 
Ambele tipuri de reacții sunt ilustrative pentru demonstrația de față. Democrațiile euroatlantice sunt amețite. Mai mult chiar, anesteziate. Se comportă la fel cum s-au comportat și după alte asasinate politice, inițiate de stăpânul de la Kremlin. Se fac că nu înțeleg. Condamnă, dar condamnă de complezență. Cu o jumătate de gură. Și, între timp, se pupă în bot cu Putin. 
 
Dar Kremlinul cum reacționează? Oficialii de la Moscova fac ceea ce au făcut întotdeauna. Răspund printr-o diversiune. Condamnă, vezi Doamne, asasinatul. Și consideră că a fost un gest pus la cale chiar împotriva lor. Pentru a întărâta, vezi Doamne, populația împotriva sistemului.

Aici, ceva îmi amintește de reacția lui Iliescu, de acum vreo 25 de ani, când după ce i-a umplut de sânge pe studenți și pe cetățeni din centrul capitalei, a afirmat că, de fapt, aceștia ar fi pus la cale o lovitură de stat legionară. Tipic. Propagandă neagră. De tip sovietic.

Sau, mă gândesc și mai aproape, la doi oameni încătușați, pe care Dumnezeu e martor și nu numai el, ci și opinia publică, că sunt departe de a-i simpatiza în vreun fel, Alina Bica și Elena Udrea, care i-au acuzat, cu subiect și predicat, de fapte grave, de poliție politică pe Laura Codruța Kovesi și pe Florian Coldea.

Și unul, și altul au răspuns prompt. În sensul că nu trebuie luate în seamă acuzații ale unor persoane cercetate penal. Chiar așa? Este tot propagandă neagră.
 
 Semn că există destui oficiali de la București care au învățat bine lecția Moscovei.

Comenteaza