Mansardă cu vedere la primăvară

Mansardă cu vedere la primăvară
CFR s-a trezit la timp pentru a-şi salva sezonul.

"E un meci de <<2>> solist. CFR nu joacă nimic. Au fost penibili cu Astra. Braga are internaţionali portughezi şi cunoaşte fotbal. Nu vor mai avea ghionion încă o dată. Paulo Sergio nu are nici o treabă". Aceasta ar fi, bref, o revistă a presei, culeasă, înaintea startului meciului de marţi seară, în zona populată cu laptopuri, pixuri şi agende mototolite a stadionului din Gruia. Nu va urma o lamentare în stil turcesc: "Să li se taie mâinile celor care au scris de rău despre campioană", "Să le pice internetul pesimiştilor!". "Să-i scrie o odă lui Paszkany". 

Nu doar jurnaliştii erau neîncrezători. Am văzut multe scaune goale pe "Doctor Constantin Rădulescu" la un meci decisiv pentru o calificare istorică. Cu o oră înainte de joc, lipseau şi poliţiştii care restricţionau accesul în preajma arenei. Imnul Champions League a întrerupt cârcotelile şi i-a lăsat pe feroviari să ia cuvântul. Ce a început bine nu s-a mai terminat prost. CFR a adunat 7 puncte în grupă, şi-a depăşit bilanţurile anterioare şi nu a mai naufragiat pe ţărmul regretelor tardive. Campioana şi-a validat titlul intern şi a rămas în cursă. Încă nu se ştie exact studioul unde se va trage următoarea "dublă". Poate tot în Liga Campionilor, dacă Braga nu va capitula în faţa ienicerilor, iar la Manchester se va obţine un rezultat miraculos. La egalitate de puncte, Galata are avantajul rezultatelor directe.

Proiectul demarat de Arpad Paszkany în 2002 a fost dezvoltat cu ajutorul unui important nucleu portughez. Nu e întâmplător că feroviarii au trecut la următorul nivel din viaţa clubului tocmai într-un meci cu o formaţie care vorbea portugheza. Am remarcat o altă atitudine a fotbaliştilor faţă de întâlnirea stânjenitoare cu Galatasaray. E uşor de înţeles dincolo de avertismentele conducerii şi de primele suculente. Ceferiştii au intrat pe gazon fără frică, îşi cunoşteau adversarul, n-au avut trac în faţa unor sportivi cu care unii dintre ei au împărţit vestiarul şi camerele în cantonamente. Braga nu a stârnit teamă în Gruia, ci ambiţia de a demonstra că s-a greşit când s-a renunţat la unii dintre jucătorii care au fost aplaudaţi marţi seară. Mai plânge vreun fan alb-vişiniu după Beto? Felgueiras a făcut un meci fantastic în Portugalia, iar Beto a fost un spectator cu mănuşi la Cluj, trădat de o defensivă bleagă. Beto s-a trezit după pauză şi a limitat scorul. Prea puţin şi prea târziu.

Antrenorul Paulo Sergio nu a rămas încremenit în proiect. Dacă la partida cu Galata a folosit sistemul 4-1-4-1, în meciul cu Braga a mizat pe un 4-2-3-1, cu Bastos vârf împins în locul lui Kapetanos. Rui Pedro şi Sougou au completat triunghiul Bermudelor Vişinii şi au înecat corabia lui Peseiro. A fost primul examen absolvit de tehnicianul care l-a înlocuit pe Andone. "Fălcosul" i-a lăsat moştenire patru puncte în grupă. E prea devreme să dăm verdicte în privinţa lui Paulo Sergio, care era mitraliat după înfrângerea cu Astra. Mai aşteptăm câteva partide, cu amendamentul că în Gruia speranţa de viaţă a antrenorilor e sub media Ligii Campionilor. Andone nu poate fi omis din analiza calificării şi nici Jorge Costa, care l-a convins pe Rui Pedro să accepte un contract în prima ligă mioritică.

Într-un mediu unde eşti bombardat cu informaţii despre Steaua la TV, pe site-uri sau pe print, CFR mai are o satisfacţie. Ca să-i cităm pe clasicii rumeguşului cotidian, "Gigi va înnebuni când va vedea asta!". Campioana i-a luat faţa Stelei şi a numărat prima punctele ce-i asigură matematic calificarea. Până în 2013 se pot schimba multe. Ofertele bat la uşa lui Paszkany, iar finanţatorul a mai declarat că toţi jucătorii sunt de vânzare. De campania de transferuri din iarnă va depinde soliditatea construcţiei de anul viitor, inclusiv în cupele europene.

Încheiem cu o ştire confirmată de UEFA: CFR se pregăteşte încă pentru Liga Campionilor.

 

Comenteaza