Mașina de propagandă s-a stricat

Mașina de propagandă s-a stricat
E pe butuci. Și nu mai circulă cu nicio viteză. Nici măcar nu poate fi vorba de o reducere. Că să îl parafrazez pe Victor Ponta, care, la rândul sau, l-a plagiat pe Liviu Voinea, ministrul Bugetului, nu vorbim aici despre o reducere a vitezei de la 130 la 100 de km pe oră. Nu! Pur și simplu angrenajul a înțepenit. Și vorbim aici de cel mai formidabil dispozitiv de PR pe care l-a avut România vreodată. Și din care Ponta s-a hrănit și a crescut în mod artificial până ieri. Motivul acestei groaznice avarii, care sparge în țăndări imaginea liderului socialiștilor, este definit printr-o expresie poate mai puțin înțeleasă de români, dar care are o greutate fenomenală sub aspectul vieții acestora. România a intrat în recesiune tehnică. Ce înseamnă asta? Unde a eșuat Victor Ponta? Și de ce propagandă premierului nu mai face față?

În ciudă unei erori care nu pare a fi deloc întâmplătoare, mai ales dacă va rămâne nesancționată, adevărul s-a aflat. Din datele Eurostat. Un sistem european de măsurare a performanţelor și contraperformanțelor unui stat membru. Produsul Intern Brut al României a scăzut în al doilea trimestru cu circa 1%. Este a două scădere consecutivă. De unde și expresie de recesiune tehnică. Pentru că în cifre absolute, deși într-o mai mică măsură decât a fost preconizat, România înregistrează totuși o modestă creștere. Institutul Național de Statistica, creat tocmai pentru a oferi societății românești cifre exacte, nepoleite politic, nepartizane, a greșit. A comis, în momentul potrivit, o eroare majoră. Care i-ar fi venit mănușa lui Victor Ponta, cel ce se prezintă în față neamului drept un premier destoinic. Conform erorii comisă de INS, PIB-ul nu apărea a fi în scădere cu 1%. Și, prin urmare, România nu ar fi fost în recesiune. În aceeași perioadă, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, se află în concediu, astfel încât nici el, după cum spune, nu putea descoperi eroarea. Noroc cu Eurostat. Românii au putut află astfel adevărul.

Care este acest adevăr pe care au încercat să-l ascundă INS, ministrul Voinea și Victor Ponta? Dacă afirmăm că Produsul Intern Brut a scăzut în al doilea trimestru cu 1%, nu le spunem românilor mare lucru. Dacă vorbim însă de o pierdere de aproape un miliard de euro, este cu totul și cu totul altceva. Imaginați-va ce s-ar fi întâmplat dacă acest miliard de euro nu ar fi fost pierdut, ci ar fi putut fi pompat în învățământ. Sau în sănătate. Sau măcar în armată română. Pentru că tot ne bate războiul la ușă. Dar nu a fost să fie. Economia a fost prost condusă de guvernul socialist. În loc de creștere, avem scădere. Pentru a supraviețui, pentru a reuși cât de cât să îmbunătățească viață oamenilor, România are nevoie de o creștere anuală de minimum 5%. Cu un guvern bun, o asemenea creștere ar putea fi de 7%. Dar nu vom avea decât 2%. Total insuficient. Pentru că acești 2% la ce se raportează? La starea de după criză a economiei. Deci, la o economie deja căzută.

În mod normal, un guvern, după un asemenea eșec, cedează altora puterea executivă. Se recunoaște pur și simplu învins. Dar nu și guvernul socialist condus de Victor Ponta. Mai ales acum, cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale. Ar fi fost de preferat că românii să mai poată fi mințiți un timp. Să nu afle, de pildă, că investițiile străine sunt sub nivelul anului trecut, care oricum a fost mult sub nivelul celor din 2008, când dreaptă încă mai conducea această țara. Inflația a crescut și ea, situație de care propagandă lui Ponta s-a ferit să fie descoperită de români. Pentru că inflația ne arată cum se poate înrăutăți viață cetățenilor. Cu aceiași bani cumperi mai puțin. Exact asta se întâmplă. Românii pot cumpără astăzi mai puțin decât ieri. Din această perspectivă, a gradului ridicat e inflație, ne aflăm pe locul trei în Europa. Situație care le consolidează românilor statutul de cetățeni care trăiesc cel mai prost în Europa.

Ce mai aflăm din aceste succinte statistici? Că Guvernul Ponta, de socialist ce e, în disperare de cauza, pentru că nu are suficiențe încasări la buget, s-a gândit să mai mărească birurile. Și astfel, în ultimul an, au apărut 36 de noi taxe. Dar, după cum s-a văzut, nici aceste taxe, pe care au trebuit să le suporte cetățenii și societățile comerciale, nu au fost de natură să îmbunătățească situația. Dimpotrivă. Guvernul socialist s-a dovedit incapabil să descopere un adevăr elementar. Și anume că, pe măsură ce mărești birurile în număr și volum, la buget nu vin mai mulți bani, ci mai puțini. Iar investițiile nu sunt mai multe, ci se reduc și ele consistent. Până când mașină economiei se gripează. La fel cum s-a gripat și mașină de propagandă.

În aceste condiții, nu este de mirare că domnul Traian Băsescu, căruia i-a venit apa la moară, lucrează acum cu materialul cilentului și atacă furibund Guvernul Ponta. Între altele și pentru o măsură bună inițiată de PNL, înghițită cu chiu, cu văi, măcar aparent, de socialiști, dar poate într-adevăr nesustenabilă. Este vorba de legea privind diminuarea contribuției la asigurările sociale de stat. Care, dacă ar fi fost luată în urmă cu doi ani, ar fi generat cu certitudine o creștere economică. Sesiunea extraordinară, convocată la solicitarea opoziției pentru promovarea rapidă a actului normativ, va avea loc peste câteva zile. Ce vor face socialiștii? Vor vota pentru? Dacă da, ce asigurări oferă Guvernul Ponta populației că, pentru a susține scăderea CÂȘ, nu o va împovăra cu biruri noi?

Cum să ai pretenția să devii președinte socialist al României când nu ești capabil să conduci bine un guvern socialist? Cum ar putea mașinăria de propagandă, fie ea și excepțională, a premierului Victor Ponta să acopere un eșec guvernamental de asemenea proporții? Pot strategii în PR ai premierului să pună eșecul pe seamă presupusei relații telepatice dintre Traian Băsescu și Klaus Iohannis? Să fie de vina candidatul dreptei la prezidențiale pentru prostiile guvernanților?

Comenteaza