Minunea de la Cluj

Minunea de la Cluj
CFR nu a primit gol şi a depăşit complexul ceh.

În cantonamentul din Austria, CFR a fost surprinsă de şarjele tăioase ale cehilor de la Sparta Praga şi Viktoria Plzen. Miercuri seară, Andone şi-a luat măsuri de precauţie. Clujenii au avut răbdare, nu s-au aruncat peste adversar, l-au lăsat să construiască frumos, cu pase ce porneau de la portar, pândind o greşeală fatală. O alegere tactică determinată şi de fragilitatea liniei de mijloc, unde nu există un fotbalist capabil să improvizeze şi să paseze decisiv. La 36 de ani, fostul lider al formaţiei Hannover 96, Stajner, s-a mişcat ca la o partidă de old-boys, tehnica sa fiind sabotată de lentoarea alergării. Dincolo de driblingurile uneori prea lungi ale lui Bastos, de travaliul lui Deac şi de uşurinţa cu care Kapetanos provoacă golul, a mai fost un amănunt hotărâtor în deznodământul întâlnirii.

Portarul nu a mai schimbat macazul jocului. Felgueiras a adus siguranţă şi linişte. Şi-a salvat echipa în momentele critice, a avut noroc că bara nu l-a trădat la greu. Dacă va apăra la fel, portughezul va alunga regretele despărţirii de Beto. Defensiva a greşit flagrant o singură dată, imediat după ce s-a marcat, când Felgueiras a avut prezenţă de spirit şi inspiraţie.

CFR nu a luat gol. Un lucru aparent banal pentru o campioană, dar o sursă de nelinişte pentru fani după primele jocuri oficiale. Au fost mai puţine gafe în apărare, mai puţine fisuri în sistemul pregătit de Ioan Andone. Feroviarii îşi pot valida titlul contestat de rivali printr-o participare decentă în cupele europene. „Fălcosul" are un examen mult mai dificil, să facă uitat episodul „Anorthosis" şi să-i convingă pe microbişti că nu e doar un tehnician de uz intern. A trecut peste prima încercare, dar drumul e încă lung. Primele slove nu arată rău, mai lipsesc cîteva litere pentru a întregi cuvântul „calificare".

La 11 metri de poartă, e de ajuns o singură bâlbâială şi munca unui an se poate nărui. Cadu ştie asta şi nu se teme. Nu l-au afectat autogolurile din Liga Campionilor, a rezistat criticilor. E mereu pregătit să execute, nu evită confruntarea. E momentul său, de acolo, de la punctul cu var, a rostit discursuri păstrate în vitrina cu trofee. Trage în forţă, aproape de centrul porţii, dar departe de mănuşile portarului care plonjează prea repede. Poate fi letal la fazele fixe, înscrie mai des decât prevede fişa postului, doar a început fotbalul ca atacant. „Românii te ajută la greu", mărturisea Ricardo într-un interviu acordat pentru ZIUA de CLUJ Iar Cadu a ţinut să nu le rămână dator.

 

Comenteaza