Mobilă şi durere

Mobilă şi durere
Florian Walter a rupt tăcerea şi a confirmat ce ştia toată lumea.

"Dragostea durează trei ani" e concluzia cinică a scriitorului Frederic Beigbeder. Cartea a inspirat şi regizorii de teatru. Pe scurt, ideea este sintetizată de nonconformistul francez în trei propoziţii: "În primul an cumperi mobila. În al doilea an muţi mobila. În al treilea an împarţi mobila". Statisticile îl confirmă pe condeierul care a abandonat o carieră promiţătoare în lumea publicităţii.

Nici în România foarte multe cupluri nu rezistă împreună mai mult de trei ani. Fotbalul nu face excepţie. La "U" Cluj a sosit momentul când se împarte mobila. Tot ce mai poate fi refolosit sau revândut e transportat cu maşinile de gunoi la Ploieşti. Oglinzile au fost înfăşurate în saci de nailon, pentru a-i feri pe excursionişti de remuşcări. La Cluj rămân rafturile uzate, prinse cu aracet. Rămâne şi cuierul obişnuit să susţină hainele de vreme rea. Au fost uitate şi biblioteca de lemn şi cărţile nerăsfoite. "Agora U" îi priveşte acuzator pe cei ce se bulucesc spre uşa din dos. Şi aşa se scrie istoria.

Florian Walter a venit în 2009 la "U", cu avizul fostului premier Emil Boc. După trei ani în care a plătit necontenit datoriile lăsate de alţii şi a făcut naveta la Alba Iulia, Bistriţa şi Mediaş, afacerile sale nu au prins cheag în Cluj. A cheltuit, după cum a mărturisit, în jur de 17 milioane de euro. Cum nu era legat afectiv, despărţirea nu va fi dureroasă. Divorţul nu va fi oficializat, "Lupii galbeni" sunt daţi în grija domnului Capră. Walter mai stă pe băncuţă, în faţa porţii, aşteptând un cumpărător. Îi va creşte barba până va primi un semn. Autorităţile locale şi candidaţii din vârful sondajelor au treburi mai importante.

Singurii care se mobilizează sunt suporterii. Ei au ţinut echipa în viaţă, datorită lor Universitatea mai există. Călin Bârsan, alias "U"ist Bătrân, propune un club sub patronajul Universităţii Babeş-Bolyai, susţinut din cotizaţiile fanilor, organizaţi după modelul "socios". Mulţi vor zâmbi, amintindu-şi că nu s-au vândut decât în jur de 3.000 de abonamente. Au mai fost acţiuni generoase, gen "Maier şi Cioloboc pe loc", care au sucombat după primele valuri de entuziasm. Vom mai vorbi despre proiectul lui "U"ist Bătrân, intitulat Suporter "U". Alţi susţinători ai "Şepcilor roşii" pregătesc un miting pentru 7 iunie, ora 17:00, cu plecare de pe Bulevardul Eroilor. Divizaţi sau certaţi din cauza patronului bucureştean, fanii strâng rândurile. Greul nu-i sperie, sunt obişnuţi cu piedicile, cu situaţiile imposibile. Dacă ar sosi anotimpul bucuriei, n-ar mai avea replică. Şi-ar ţine respiraţia, şocaţi de un fenomen necunoscut. Nu le plângeţi de milă. Mai bine admiraţi-i pentru cerbicia cu care îşi apără moştenirea. Într-o ţară unde solidaritatea e un cuvânt intraductibil, compatrioţii noştri cu fulare alb-negre ne oferă o lecţie de viaţă.

Walter a plecat deja, nu vă luaţi după aparenţe. Dacă e firesc să recuperezi cât mai mult din sumele consumate de un sport scump, aşa ar face orice afacerist autohton, nu e scuzabilă ieşirea din scenă. Oamenii alături de care a trăit trei ani aveau nevoie de nişte explicaţii, ar fi meritat mai mult respect. Nu ştiu cum e în alte părţi, dar în Cluj gunoierilor li se dă bună ziua când vin să schimbe pubelele.

 

 

Etichete
Comenteaza