Nici o lacrimă

Nici o lacrimă
Vestea bună este că s-a trezit. Vestea proastă e că doar s-a întors pe partea cealaltă.

Credeam că PDL-ul a crăpat cu totul, căzut în admiraţia comuniştilor chinezi, exprimată de preşedintele Blaga, cu recunoscuta-i elocinţă canină. Constituţia se năştea sub ochii puţinilor lor reprezentanţi în comisie (cu tot cu dl. Tişe, tăcut ca o lebădă în spaţiul public pe această temă), consfinţind premisele apropiatei instaurări a unei dictaturi plutocratice de factură parlamentară de cel mai prost augur. CFR Marfă se dădea cu dedicaţie în urma unei operaţiuni mascate de preluare ostilă unuia care abia îşi ascunde planurile de a topi vagoanele la fier vechi. Întâmplător sau nu, consoarta (sau fosta consoartă, că presa tabloidă încă nu a căzut de comun acord) a acestuia este tocmai avocata Valeria Scheleanu, deputat PDL şi colegă cu dl. Tişe în sus-numita comisie, aşa că PDL-ul tace ca mortu-n păpuşoi şi de data asta, să nu sperie prădătorii. CFR-ului celuilalt şi TAROM-ului li s-au pus manageri profesionişti, dar de cum au început să taie din stipendiile de partid, aceştia au fost puşi pe liber, în urma unor desanturi politice la nivelul cel mai înalt. La Nuclearelectrica a fost paraşutată talentata d-nă. Lulescu, clienta tuturor guvernelor în posturile cele mai călduţe şi bănoase, stârnind invidia chiar şi celor mai destoinici corporatişti de vârf. Prosteala d-lui. Ponta, când cu ordonanţa care taie 85% din pachetele compensatorii ale managerilor daţi afară deopotrivă din companiile de stat şi private, apărută ca atare în urma unei greşeli lesne de corectat dacă nu ar fi fost făcută cu intenţie, a trecut şi ea complet netaxată de opoziţie.

Zilele acestea PDL s-a trezit să sară la beregata USL-iştilor pentru că, chipurile, au reacţionat cu întârziere când s-a petrecut accidentul din Muntenegru, iar premierul şi ministrul de Externe jucau bambilici în timpul lor liber, duminica după-masa. Şi care-ar fi, mă rog frumos, problema? Conceptul vostru de stat minimal, în care instituţiile funcţionează bine din inerţie şi obişnuinţă, prevede ca ministrul de Externe să se deplaseze la faţa locului la orice accident mai acătării, adulmecând urma cioclului, în loc să-şi vadă de treburile din fişa postului? În loc să-l beşteliţi că umblă la cerşit de voturi pentru viitoarele ture de alegeri în timpul în care trebuia să fie la reuniunea miniştrilor de Externe UE la Luxemburg, voi îl criticaţi pentru că nu a dat dovadă de şi mai mult zel politicianist? Pe ministrul Sănătăţii Nicolăescu l-aţi auzit spunând de pe pista aeroportului că tocmai se întoarce de la spitalele care se pregătesc să primească bolnavii, unde a verificat cu de-amănuntul paturile, aparatura medicală şi stocurile de medicamente, de parcă asta i-ar fi fost meseria? Dar pe ministrul de Interne Stroe l-aţi auzit repetând obsedant de câteva ori că SMURD-ul este în subordinea sa, ca nu cumva să piardă prilejul de a-şi pune strălucitoarea prostie fudulă alături de operaţiunea condusă discret şi profesionist de doctorul Arafat? Sunteţi josnici şi jenanţi, mai prejos decât hoitarii de la putere, care nu scapă vreo ocazie să se afişeze pe post de eroi, oricât de tare le-ar pârâi mucavaua pe la încheieturi! Mi-aţi făcut atâta greaţă văzând cum vă chinuiaţi neîndemânatici să sabotaţi planurile de captură electorală ale USL-ului! Iar oricât dispreţ aş avea pentru abuzurile, hoţiile şi minciunile ordinare ale noilor guvernanţi, laşitatea opoziţiei voastre şi a sateliţilor voştri de doi bani, veşnic prezidenţiabili sau ministeriabili, îmi înzeceşte dispreţul. Cum i-aţi văzut pe USL-işti capabili să verse o lacrimă, cum v-aţi grăbit să vă frecaţi cu ceapă pe la ochi, ca să le depăşiţi debitul per capita. Cum aţi aflat că merg să doneze sânge, v-aţi găsit să-i criticaţi că nu se lasă exsangvinizaţi. Pe vremuri, aţi găsit naivi care să vă creadă buni de guvernare. Acum, nici de o amărâtă de opoziţie nu mai sunteţi în stare!

La săptămâni bune după primele bombe puse de USL în Constituţie, dl. Blaga şi-a adus aminte de datoria sa de opozant şi a anunţat marţi că îi invită pe toţi cei nemulţumiţi de viitorul text constituţional să trimită PDL-ului observaţiile şi propunerile, ca să mimeze şi ei puţină acţiune pe la finalul buletinelor de ştiri. Aşadar, prima acţiune ce s-ar vrea concertată a partidului apare când proiectul USL-ului este deja gata, trecut prin comisie, pregătit să fie servit Parlamentului pentru adoptare cu ochii închişi. Până acum nu v-am văzut legăndu-vă cu lanţuri de clădirea DNA-ului sau a Curţii Constituţionale, nici nu v-am auzit protestând la Bruxelles că USL vrea să-i cheme pe judecători şi pe procurori să dea cu subsemnatul la comitete şi comiţii parlamentare. V-au orbit în aşa hal anii de la guvernare încât v-aţi pierdut complet şi simţul realităţii, şi simţul ridicolului? Chiar nu pricepeţi că credibilitatea pierdută masiv nu se poate recâştiga decât dacă puţinele resurse care v-au rămas sunt folosite pentru a-i apăra pe oameni de abuzurile noii puteri, şi nu pentru a vă pune pe voi înşivă la adăpost? Puterea încă îşi permite să funcţioneze după agenda proprie, că aşa face orice putere proaspătă, uitând cine şi de ce i-a trimis în fruntea bucatelor. Dar vouă, opozanţilor, nimeni nu vă va ierta vreodată decuplarea de agenda reală a societăţii, de temele cu adevărat mari şi importante, chiar dacă nu mustesc de potenţial electoral pe termen scurt. Nu aveţi dreptul să le ignoraţi doar pentru că evenimentele vă prind prin China, cu vreo coadă de şobolan fiert printre dinţi.

Fiecare dintre voi se amăgeşte spunându-şi că un locşor călduţ pentru unul care trădează la timpul potrivit se va găsi oricând. Dar timpul potrivit a trecut, iar voi aţi dovedit că nici măcar să trădaţi nu mai sunteţi în stare, şi acolo aţi ajuns nişte amatori. Opoziţia voastră de ochii lumii şi conivenţa abominabilă cu insaţiabila nouă putere, iar nu guvernarea şontâcăită şi lipsită de empatie, vă vor aduce pieirea. Şi nimeni nu vă va plânge pe catafalc!

Comenteaza