Patru ani şi o zi

Patru ani şi o zi
CFR atacă titlul, “U” vrea să o împiedice. Vă sună cunoscut?

Sunteţi gata? Parcă nici nu ştim cum au trecut patru ani. Nimic nu mai arată la fel ca atunci. Până şi numărul patru a dispărut din vestiarul Universităţii, a devenit un simbol desenat pe unul dintre steagurile peluzei. Andone are mai multe fire albe, stadionul miroase încă a nou, gazonul e altul. Buldozerele şi excavatoarele au trecut peste fostul "Ion Moina", iar camioanele au transportat molozul şi pietrele. Plasa în care a marcat Cadu a fost şi ea schimbată. "U" a colindat ţara, iar acum e acasă. Nu are milioane de suporteri ca Steaua, cum o ironiza Andone, dar e sprijinită de fani care nu abdică la greu, care nu şi-au abandonat echipa iubită când a căzut Banca Dacia Felix, pentru a alege o formaţie sau o ofertă mai bună, ca să vorbim pe înţelesul "Fălcosului".

S-au scurs patru ani şi poate doar un regizor cinic ar fi potrivit astfel lucrurile. Din nou un campionat se va juca la Cluj, din nou "U" şi CFR vor atrage toate privirile microbiştilor. Mulţi nu înţeleg de ce Universitatea e aşa de înverşunată când în cealaltă jumătate de teren va fi concitadina CFR. Întrebaţi-i pe suporterii care au trăit momentele crunte din 2008, când "feroviarii" au câştigat primul titlu chiar în fieful alb-negru. Întrebaţi-i pe fanii care au răguşit încercând să acopere boxele din Gruia. Întrebaţi-i pe susţinătorii care au strâns din dinţi la ironiile aruncate de Iuliu Mureşan. Claudiu Niculescu a priceput şi asta e garanţia că vom asista la un duel aprig, fără menajamente, fără pomană. Sperăm ca arbitrajul să nu strice spectacolul, să nu avem motive să discutăm faze litigioase.

CFR încearcă să demonstreze că joacă şi fotbal, că nu are rău de înălţime. Vrea să se desprindă de urmăritoare, de acuzaţiile care se înmulţesc cu cât se apropie linia de sosire. Kapetanos, Cadu sau Gabi Mureşan sunt căliţi în bătălii grele, Sougou a provocat multe victime. Să nu aştepte milă sau vreun ajutor frăţesc. Nu e cazul, "U" caută revanşa. Dacă vor titlul, "feroviarii" să învingă şi să închidă gura contestatarilor. Au fost mai puţine declaraţii provocatoare înaintea partidei, nu s-au mai aruncat fitile, nu ne-am mai luat ochii de pe minge ca altădată.

"Priveam din Belgia meciul de la Alba Iulia dintre Universitatea şi CFR. Am fost mişcat de galeria Universităţii. Îmi doresc de când am venit să înscriu împotriva CFR-ului şi să-i fac fericiţi pe suporteri", mărturisea Gicu Grozav. Nepotul lui Ţălnar nu l-a cunoscut pe Bilica şi nu a pierdut nimic. Acum va susţine testul presiunii, talentul său nu mai trebuie probat.

Arhitectul Şerban Ţigănaş mărturisea că stadionul proiectat de el va fi iubit de clujeni dacă va găzdui victorii sau întâlniri memorabile. Marţi se va juca finala dinaintea finalei Europa League, una dintre partidele ce vor fi povestite peste ani în parcul din apropierea arenei. Oraşul ia o pauză de fotbal. Indiferent de scor, abia aşteptăm şi derby-ul viitor.

Alin FORNADE
redactie@ziuadecj.ro

 

Comenteaza