Patru lucruri mai importante decât ruperea USL

Patru lucruri mai importante decât ruperea USL
România este o ţară buimacă, cu o clasă politică iresponsabilă, cu o presă amorţită şi partizană şi cu un public forfecat între false probleme şi propriile interese. Ruperea USL e subiectul principal şi nimeni nu spune că schimbarea guvernului/alianţei nu e importantă, pentru presă şi pentru ţară.

 Când însă subiectul se „lălăie" de luni de zile, iar criza atinge trei săptămâni şi nu se cunoaşte un deznodământ, e limpede că ne aflăm în plină aberaţie. E tot mai clar că scandalul se lungeşte cu voie, că PSD vrea să se „scape" de PNL şi are nevoie de timp pentru a „fixa" public un vinovat. Vrând-nevrând, cea mai mare parte a presei ţine isonul, ţintuind atenţia publică de dimineaţa până seara. Se poate demostra simplu că în ţară (dar şi în lume), în acest timp (şi tot timpul), se petrec lucruri (cel puţin) la fel de importante, ce influenţează real viaţa oamenilor. Am ales, aproape la întâmplare, patru situaţii numai din ultima săptămână, pentru a arăta cât suntem de fraieri şi de uşor de manipulat.

Scandalul ASF-Astra Asigurări
Aici sunt două mizerii mari, cu legătură între ele. Prima, aproape obişnuită, priveşte salariile „nesimţite" dintr-o instituţie „autonomă" (ASF), ce „controlează la sânge", contracost, piaţa de capital (aflată la terapie intensivă), piaţa asigurărilor (un fel de gaură neagră) şi piaţa pensiilor private (o vacă bună de muls). Prinsă în flagrant, ASF generează, ca să scape, un scandal şi mai mare, denunţând situaţia explozivă la societatea Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România. Căci vorbim de un sistem cu peste patru milioane de clienţi asiguraţi, cu 800 de mii de RCA şi cu peste două milioane locuinţe asigurate. Mai mult, aici sunt asigurate Tarom-ul, Otopeni-ul şi Băneasa, Poşta Română, Romsilva, Romatsa, CNADR, Oltchim şi multe altele, tot ce are statul mai valoros. Ei bine, spune controlul ASF, dacă s-ar produce vreun eveniment grav, de proporţii, Astra Asigurări n-ar putea plăti despăgubiri pentru că nu are rezervele necesare şi legale. Ce înseamnă asta!? Ba mai mult, are deja 80 de milioane de euro de daune neachitate, iar service-urile deja resping reparaţiile maşinilor asigurate de Astra. Pe deasupra, controlul a sesizat un împrumut supradimensionat, de peste 23 de milioane de euro, făcut în cadrul grupului către Medien Holding, societatea ce editează un important ziar. Cum aşa? Putem înţelege de aici că Astra ar fi un fel de FNI, unde oamenii depun bani care apoi, fără explicaţii, dispar fără urmă? E limpede că putem vorbi de o situaţie explozivă şi mă întreb cum e posibil legal ca, după atâtea experienţe tragice - gen Caritas, SAFI sau FNI - un asemenea mamut financiar, cum este Astra Asigurări, poate să ajungă a fi controlat de un singur om, Dan Adamescu, o persoană cu o imagine publică mai mult decât dubioasă?

Creşterea economică de 3,5%
Anunţul acestei creşteri, ţinută ca un as în mânecă de Victor Ponta, ar fi putut fi o ştire pozitivă. Din păcate a fost doar o ştire, trecută aproape neobservată, în lipsa unor ecouri, a unor explicaţii şi a unor dezbateri adevărate. Iar cel mai important, dincolo de semnul de întrebare din jurul acestei cifre surpriză, este cum se reflectă această creştere în viaţa oamenilor sau măcar a statului român, care, în continuare, „ridică" taxe şi nu „scade" ceva semnificativ. Dacă nici acesta nu era un subiect de primă mână, care trebuia asimilat de politicieni, presă şi oameni de rând, atunci care?

Independenţa justiţiei
Cine doreşte o justiţie independentă în România? Nimeni. Bunăoară, săptămâna trecută un judecător din România, fost membru al CSM, a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Superior de Apărare a ?ării (CSAT), reproşându-i că nu şi-a îndeplinit mandatul legal de a verifica dacă există în justiţie magistraţi care sunt şi ofiţeri acoperiţi. Cu toate că există o lege din 2004, care înterzice judecătorilor şi procurorilor să lucreze ca ofiţeri acoperiţi, CSAT nu şi-a indeplinit obligaţia legală şi constituţională, reclamă judecătorul, aceea de a verifica autenticitatea declaraţiilor pe care magistraţii sunt obligaţi să le facă la preluarea unui mandat. A interesat pe cine asta? E ceva mai important decât independenţa justiţiei într-o ţară? Da, lipsa ei!

Petrom se întrece pe sine
În fine, ca un fulg a trecut anunţul cu privire la profitul Petrom pentru 2013, care a atins cifra record de un miliard de euro. Pentru a fi siguri că ne interesează subiectul, să facem o scurtă recapitulare: în 2004, PSD de la guvernare a vândut pachetul majoritar al Petrom către OMV cu 600 milioane de dolari, aţi calculat corect, mai puţin decât jumătate din profitul numai din acest an, obţinut, mai ales, din exploatarea resurselor interne, cu redevenţa ştiută, şi din distribuţie combustibil, la preţul cunoscut. Aşadar, OMV are ceva peste 50% din Petrom, statul român peste 20%, iar restul e la FP (19%) şi pe bursă. Acest profit fie s-a transformat, proporţional, în dividende (nu mult), fie „s-a scurs" prin ţevile întortocheate ale grupului către Viena, cum s-a scris. În schimb, acciza pentru combustibil va creşte, ferm, după premierul Ponta, de la 1 aprilie.


PS: N-am apucat să spun nimic despre situaţia critică din Ucraina, stat de graniţă, unde stă să înceapă un război civil. Scuzaţi, e subiect extern!

Comenteaza