Piaţa de capital la jumătatea anului (I)

Piaţa de capital la jumătatea anului (I)
În primele şase luni ale anului evoluţia pieţei interne de capital a confirmat scenariul central creionat la finele lui 2010. Reiau din articolul “Piaţa de capital în 2011”, din ianuarie: “Cu alte cuvinte, 2011 ar putea fi un an bun pentru investiţii la bursă, însă trebuie acordată prudenţă maximă la evoluţia factorilor de risc”.

Într-adevăr, bursa românească a debutat cu dreptul în 2011, indicele general al pieţei, BET, consemnând un avans de 2% în prima şedinţă de tranzacţionare a anului, iar la finele lunii ianuarie indicele se situa cu 7,7% peste nivelul de închidere de la finele anului 2010. Climatul macrobursier internaţional a continuat să fie motorul principal de evoluţie a bursei interne în această perioadă. Ceea ce nu constituie o surpriză, date fiind caracteristicile pieţei interne de capital: piaţă de frontieră (cu capitalizare, lichiditate, free-float mult sub nivelul pieţelor mature), puternic dependentă de fluxurile internaţionale de capital, cu menţiunea că amplitudinea este mai ridicată în cazul bursei interne (comparativ cu bursele internaţionale). Aceste afirmaţii au fost confirmate pe deplin şi de evoluţia pieţei interne de capital din primul semestru al anului curent.

Se pot observa două perioade cu evoluţii diferite ale pieţei interne de capital în primul semestru din 2011. Prima perioadă: ianuarie-aprilie, când indicele BET a crescut cu peste 10%, testând pragul de 6.000 puncte (la finele lunii aprilie); a doua perioadă: mai-iunie, când indicele BET s-a depreciat cu 7%. Pe parcursul primei perioade (ianuarie-aprilie) indicele BET a fost un outperformer (dacă îl comparăm cu indicii din principalele pieţe mature (DAX, Dow Jones). La baza acestei evoluţii din primele patru luni, s-a aflat, în primul rând, climatul macrobursier internaţional, predominant favorabil, alimentat de ritmul bun de evoluţie a economiei mondiale din T1 (4,3% anualizat), dar şi de rezultatele raportate de companiile internaţionale (în general, peste estimările analiştilor, atât în Statele Unite, cât şi în Europa). De asemenea, la această evoluţie contribuţii favorabile au avut şi unii factori din plan intern.

În primul rând, trebuie menţionat faptul că evoluţia ascendentă a indicelui în primele luni ale anului a reflectat stabilizarea economiei interne şi a anticipat ieşirea din recesiune (în trimestrul I), iar macro-stabilizarea a contribuit la ameliorarea rezultatelor raportate de companiile listate, în principal cele cu o importantă expunere externă. Se remarcă mai ales evoluţia companiilor din industria prelucrătoare, cu expunere importantă pe exporturi - stabilizarea economiei a fost posibilă prin prisma dinamicii exporturilor, cu impact favorabil pentru industria prelucrătoare. Cu alte cuvinte, putem spune că economia financiară a reflectat evenimentele din economia reală. Menţionăm în acest context evoluţia bursieră a unor companii precum Azomureş sau Alro, cu pondere importantă a exporturilor în cifra de afaceri. Desigur, la aceşti factori interni se adaugă listarea Fondului Proprietatea, care a atras capitaluri spre piaţa internă, dar şi intrările de capital în economie din această perioadă, în general speculative, dacă ne uităm la evoluţia investiţiilor străine directe (contracţie), reflectate şi prin evoluţia cursului de schimb. Nu în ultimul rând, dividendele anunţate de companii au alimentat "rally-ul" în primele luni ale anului (a se vedea evoluţia societăţilor de investiţii financiare - SIF). Ulterior, în mai şi iulie, indicele BET a prezentat o evoluţie mai slabă faţă de indicii din pieţele mature (DAX, Dow Jones). Indicele BET a scăzut cu peste 7% comparativ cu finalul lunii aprilie, DAX - cu doar 2%, iar Dow Jones - cu 3%.

Evoluţia pieţei interne de capital pe parcursul ultimelor două luni a fost determinată îndeosebi de climatul macrobursier internaţional. În ultimele luni (în special mai şi iunie) am asistat la intensificarea semnalelor de dezaccelerare a economiei mondiale, dar şi la intensificarea crizei finanţelor publice în Europa (recent, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, se referea la alerta maximă în ceea ce priveşte propagarea crizei către sistemul financiar-bancar privat din regiune. Aceste evoluţii din plan macroeconomic au determinat creşterea aversiunii faţă de risc pe mapamond, cu alte cuvinte s-au intensificat riscurile privind un nou val de criză economico-financiară pe mapamond. Din plan intern, se menţionează trecerea datei de înregistrare privind dividendele, ceea ce a determinat corecţii importante pe mai multe companii (a se vedea SIF-urile, Transgaz). Putem, aşadar, să spunem că evoluţia indicelui BET din primul semestru al anului este pe deplin justificată (cel puţin din punct de vedere fundamental). Se remarcă o serie de evoluţii interesante ale mai multor companii listate pe parcursul primului semestru. În primul rând, am asistat la o evoluţie favorabilă a companiilor cu expunere importantă pe pieţele internaţionale, pe fondul ameliorării rezultatelor (dat fiind contextul internaţional favorabil: creşterea cererii reale, dar şi a preţurilor la bunuri). Astfel, titlurile Azomureş au crescut cu peste 60%, în timp ce acţiunile Alro au urcat cu 26%.

Aprecieri importante au consemnat şi companiile din sectorul financiar-bancar, pe fondul stabilizării climatului macroeconomic intern. Acţiunile BRD au crescut cu 13%, în timp ce titlurile Băncii Transilvania au consemnat un avans mai consistent (23%), ca urmare a unei dinamici superioare a rezultatelor (an/an). SIF-urile au avut o evoluţie în formă de "V" întors: creştere importantă în primele luni ale anului - determinată de ameliorarea perspectivelor macroeconomice la vremea respectivă, dar şi de anunţurile de dividende - urmată de un declin pe parcursul ultimelor două luni, pe fondul temerilor privind declanşarea unei noi crize financiare pe mapamond, dar şi al trecerii datei de înregistrare pentru dividende. Fondul Proprietatea, noua speranţă de la BVB, a prezentat o evoluţie descrescătoare de la listare până în prezent, pe fondul ofertei în creştere de titluri, dat fiind procesul de despăgubire. Pe de altă parte, la companiile cu expunere preponderent pe piaţa internă şi aflate în sectoare intensive în factorul capital am asistat la evoluţii bursiere predominant nefavorabile. Companiile din sectorul de construcţii au scăzut pe parcursul primelor şase luni, pe fondul menţinerii unui climat macrosectorial predominant favorabil. Trebuie menţionat faptul că în trimestrul doi am asistat la intensificarea tranzacţiilor speculative, atât prin prisma riscurilor externe, cât şi a unor factori specifici pe plan intern.

Astfel, s-a evidenţiat evoluţia exponenţială a cotaţiei Oltchim, ca urmare a speculaţiilor cu privire la modificări structurale în cadrul companiei (privatizare, schimbare de management), mai ales în urma încheierii celui de-al doilea acord cu Fondul Monetar Internaţional, prin care se acordă prioritate ameliorării situaţiei companiilor controlate de stat. Totodată, speculaţii cu privire la modificări structurale în cadrul Carbochim Cluj au determinat o explozie a acestor titluri în luna iunie. Lipsa unui acţionar majoritar (structura disperată a capitalului) a alimentat speculaţii cu privire la o posibilă ofertă de preluare. De altfel, o serie de modificări în structura acţionariatului au fost raportate recent.

Andrei RĂDULESCU
analist Target Capital

 

 

Comenteaza