Pierdut selecţioner. Îl declarăm nul

Pierdut selecţioner. Îl declarăm nul
Piţurcă repetă greşelile din mandatul precedent şi a rămas fără busolă la mijlocul drumului

Pierdut selecţioner, îl declarăm nul. Găsitorul nu va primi nici o recompensă. Victor Piţurcă a fost condamnat de public pentru modul jenant în care se prezintă echipa naţională. Fără vlagă şi sclipiri cu Ungaria, de-a dreptul penibilă în Olanda. În acest moment, contractul e singurul aliat al antrenorului hăituit de critici. Un act care-i impune tehnicianului doar calificarea la Euro 2016, o participare la Rio fiind un bonus. E corect să-i solicităm demisia lui Piţurcă? Am uitat aşa de repede anii deşertici ai mandatului lui Răzvan Lucescu? Să ne precipităm acum, sub impulsul nervilor, şi să nu-i lăsăm timp lui Piţi să construiască, să formeze un lot competitiv şi de anduranţă? Să nu-i dăm răgaz să încheie măcar această campanie?

La prima vedere, România are avantajul de a disputa pe teren propriu partidele decisive cu Ungaria şi Turcia. Au fost convocaţi mulţi tineri, iar unii dintre ei prezintă garanţii că-şi vor păstra tricourile. Piţurcă are trei calificări în palmares, două cu reprezentativa de seniori şi una la Tineret. Şi când am ajuns la Euro 2008, după 8 ani de secetă, Piţurcă a fost tehnicianul în stare să coaguleze energiile unui fotbal suferind. Şi atunci, de ce nu mai avem răbdare?

Vom trece în revistă capetele de acuzare. Să înţelegem de ce s-a scandat „Demisia!" la Amsterdam. Nu a fost un complot sau o răbufnire de moment. Astăzi, fanii noştri vin cu miile la meciurile României din afara graniţelor. Au recuzită şi comportament la nivelul oricărei galerii din Uniunea Europeană. E o încântare să-i vezi şi să-i auzi. Nu vor minuni, nu cer lucruri imposibil de realizat. Vor ca echipa pentru care bat sute sau mii de kilometri să nu-i facă de râs. Să nu se simtă umiliţi de un antrenor fricos şi de nişte jucători capabili să facă marcaj numai sticlelor de alcool. Tot cu Olanda, în 2008, suporterii au mai fost martorii unei reprezentaţii fără un dram de bun simţ. Nu doare înfrângerea, indiferent de scorul nemilos, ci acceptarea ei mioritică, absenţa din primul „11" al celui mai important fotbalist, „Orgoliul". Piţurcă nu a învăţat din greşelile trecutului, ne putem îndrepta spre o nouă staţie „Lituania" şi e necesar ca preşedintele Mircea Sandu să intervină prompt.

Selecţionerul e contestat pentru că a rămas fără busolă. Antrenorul capabil să-şi surprindă adversarul cu ajutorul flerului şi a mutărilor deseori inspirate, a rămas în pană de idei, îşi sabotează vestiarul cu alegerile sale inexplicabile. La Budapesta a folosit mai mulţi fotbalişti pe posturi cu care nu erau compatibili. Mutu a fost vârf împins, Bogdan Stancu a fost mutat pe banda stângă, Tamaş a fost din nou fundaş dreapta. În Olanda a bulversat din nou lotul. Mai grav e că a transmis echipei ideea că nu are şanse să obţină vreun punct. A continuat păcăleala „Tănase", fotbalistul incapabil să-şi depăşească porecla „Dodel". A mizat pe jucători care sunt rezerve la cluburi, a mutat din nou târziu.

Unele dintre modificările operate nu aparţin unei imaginaţii bolnave, unui om dezorientat, ci sunt rodul unor răzbunări mărunte. Mutu a plătit pentru conflictul cu Piţurcă, iar tovarăşul său Torje a fost luat şi el la ţintă. Conflictul cu liderul Naţionalei e încă un argument că o schimbare ar fi oportună cât timp nu am irosit toate şansele. Până şi imaginea antrenorului sever şi inflexibil în problemele legate de disciplină s-a sfărâmat. Dumitru Dragomir a dezvăluit că Tamaş, Chipciu şi Torje au plecat din hotel în noaptea de după partida cu Olanda. Am aflat şi că Mircea Sandu l-a înduplecat pe Piţurcă să-l accepte în cantonament pe Mutu.

Federaţia şi-a cerut scuze fanilor pentru ruşinea din Olanda. Piţurcă e prea mândru să admită că a greşit. Să urmărim dacă Mircea Sandu are abilitatea să-l determine pe Piţi să plece fără să-i atârne de coadă clauza de reziliere. A apărut deja varianta Reghecampf, să nu-l neglijăm pe Dan Petrescu. Dacă ar fi să aleagă reporterul, ar prefera un antrenor străin, imun la manevrele Cooperativei autohtone, departe de Loteria intereselor. Din păcate, o spune şi un ziarist care i-a acordat credit, cu Piţurcă nu vom depăşi barajul mediocrităţii.

 

Comenteaza