Povestea bate scandalul

Povestea bate scandalul
Un scurt portret al lui Claudiu Keşerü sau o invitaţie să vorbim despre fotbal înaintea meciului cu Ungaria.

Drapelul incendiat în Gruia a provocat o mulţime de reacţii. UDMR a cerut pedeapsa cu închisoarea pentru piroman, premierul Ponta a invitat la calm, FRF a emis un comunicat. Rapid va juca o partidă fără spectatori, CFR Cluj a fost amendată pentru neglijenţa firmei de pază. Oricum, Ungaria- România este un meci al orgoliilor nestăvilite. Nu mai era nevoie de praf de puşcă presărat pe foaia de joc. Sunt destui genişti ai ştirilor "bombă" şi ai "războaielor" purtate în direct şi la o oră de vârf.

Vă propun să intrăm în anticamera partidei de vineri cu o poveste despre sport şi viaţă. Cu o victorie a muncii, ambiţiei şi talentului. Şi aceste atribute ne caracterizează. Nu râdeţi, întrebaţi-l pe Claudiu Keserü. Numele său înseamnă "amar" în maghiară, dar Claudiu nu cunoaşte prea multe cuvinte din limba echipei cu care concurăm pentru locul secund al grupei din preliminariile Campionatului Mondial. Un fotbalist precoce, remarcat de Andone încă de la vârsta de 14 ani. Apropo, "Fălcosul" a deţinut mult timp în Bucureşti un restaurant cu specific maghiar. A trecut un deceniu de când Keserü călca apăsat în prima ligă. Avea doar 16 ani. Ionuţ Popa l-a debutat la Oradea într-o partidă cu Petrolul. A intrat pe parcurs şi a ţinut să-şi semnaleze prezenţa cu o bară. A fost suficient pentru rutinatul tehnician. În următoarea etapă bihorenii au jucat în deplasare la Timişoara, cu Poli, iar Claudiu a fost titular.

Un stadion aproape plin a vibrat fascinat de curajul şi îndemânarea puştiului. L-a preluat în marcaj Şoltuz, poreclit "Câine", pentru răutatea din teren. Nu l-a speriat pe Keserü. La un duel umăr la umăr lângă linia de tuşă l-a aruncat pe stoperul bănăţean pe pista arenei. Adolescentul era călit pentru duelurile cu fundaşii din prima ligă. Un oftat prelung i-a însoţit fiecare şut. Glumesc când spun şut. Erau mingi trimise spre poartă cu o forţă incredibilă. Nu era o moştenire genetică, ci rodul unor antrenamente istovitoare. Tatăl său, Andrei, l-a pus încă de la vârsta de doi ani să tragă la zid cu piciorul gol. Părintele, fost mijlocaş la Înfrăţirea Oradea, îşi dorea ca fiul său să nu-şi limiteze cariera doar la o formaţie locală şi visa că-l va vedea îmbrăcând tricoul tricolor. Keşerü a înscris la Timişoara cu un şut din careu, iar reporterul i-a dedicat un comentariu în ProSport. Poli a învins cu 2-1, dar meciul acela banal a depăşit graniţa uitării. Imediat, Keşerü a plecat la Nantes, unde l-a întâmpinat Viorel Moldovan.

Au urmat ani de speranţe, accidentări şi împrumuturi repetate pentru fostul internaţional de tineret. O rutină care-i măcina optimismul şi-i punea la îndoială calităţile. Atacantul, care seamănă cu bulgarul Stoicikov când are mingea la picior şi prin explozia şutului, nu a dezarmat. A schimbat echipele căutând să găsească matca potrivită. A fost în discuţii cu CFR, Dinamo şi Vaslui, dar a avut tăria să continue în Franţa. Şi-a păstrat ticul de a scoate limba în timpul jocului, o prelungire a copilăriei dedicată mingii. Astăzi, atacantul lui Angers e golgeterul ligii secunde din Hexagon, cu 17 goluri şi a înscris o dată şi în Cupa Franţei. Aparent, a fost norocos, a profitat de accidentarea lui Marica. Piţurcă ar fi trebuit să-l convoace oricum, fiindcă avem puţini atacanţi care înscriu în campionatele externe, iar Claudiu a reuşit să marcheze şi de patru ori într-un meci. A ajuns la lot. De aici contează inspiraţia lui Piţi.

În urmă cu cinci ani, urmărea preocupat penalty-ul ratat de Mutu în partida cu Italia la o terasă din Băile Felix, înconjurat de prieteni şi fără fiţe de vedetă. Astăzi se antrenează împreună cu "Briliantul" şi s-a reîntâlnit cu Torje, amicul său de la Naţionala de Tineret. Să-l lăsăm să se bucure, să urmărim mingea şi nu scandalul. Ar fi păcat pentru efortul lui Keşerü.

Comenteaza