Previziunile Fondului Monetar Internaţional

Previziunile Fondului Monetar Internaţional
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat ediţia de toamnă a World Economic Outlook, intitulată “Slowing Growth, Rising Risks”. După declinul de 0,7% an/an din 2009, economia mondială a înregistrat o creştere de 5,1% în 2010, conform estimărilor instituţiei.

Această evoluţie a fost determinată de resimţirea programelor monetare şi bugetare expansioniste implementate în contextul primului val al celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii. Relansarea economiei mondiale în urma primului val al crizei economico-financiare a continuat şi în prima jumătate a anului 2011, menţinându-se însă diferenţele de viteză între ţări: unele economii au revenit la nivelul de dinainte de criză, altele au depăşit acest nivel (în special în Asia), iar altele continuă să se situeze sub acest nivel (Statele Unite, Marea Britanie, Europa Centrală şi de Est).

Trebuie însă menţionat faptul că în acest an economia mondială se confruntă cu o serie de şocuri: intensificarea şi propagarea crizei datoriilor suverane în rândul economiilor dezvoltate (cu impact asupra evoluţiei pieţelor financiare internaţionale), finalul politicilor bugetare expansioniste, cutremurul din Japonia din martie, evenimentele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Totodată, instabilitatea din pieţele financiare a determinat deteriorarea rapidă a indicatorilor de sentiment din economiile dezvoltate. Iar aceste evoluţii au contribuit la stagnarea proceselor de echilibrare/ajustare macroeconomică pe mapamond.

De asemenea, FMI atrage atenţia cu privire la intensificarea factorilor de risc pe parcursul ultimelor luni, în special în rândul ţărilor dezvoltate, cu impact nefavorabil pentru economia mondială: problemele cu care se confruntă finanţele publice şi sistemele bancare în economiile dezvoltate; insuficienţa politicilor economice pentru adresarea consecinţelor primului val de criză economică; vulnerabilităţile din economiile emergente; volatilitatea pieţelor de mărfuri şi tensiunile geopolitice.

În acest context, FMI a redus previziunile cu privire la evoluţia economiei mondiale în 2011 şi 2012. Entitatea consideră că procesul de relansare economică va continua şi în trimestrele următoare, nefiind exclusă o accelerare pe termen scurt, dat fiind că activitatea economică revine gradual la normal în Japonia (după cutremur), preţurile la mărfuri au scăzut spre valorile consemnate la finele anului trecut, iar politica monetară se menţine expansionistă (în economiile dezvoltate).

Pe de altă parte, FMI atrage atenţia cu privire la faptul că economia mondială a intrat într-o nouă etapă periculoasă, concretizarea factorilor de risc putând determina reîntoarcerea recesiunii în Statele Unite şi zona euro. Conform noilor previziuni, PIB mondial ar urma să crească cu 4% an/an, atât în 2011, dar şi în 2012. Pentru economiile dezvoltate FMI previzionează ritmuri de evoluţie de 1,6% an/an în 2011 şi 1,9% în 2012. Pentru economiile emergente şi în dezvoltare entitatea previzionează ritmuri de evoluţie
de 6,4% an/an în 2011 şi 6,1% în 2012.

Cele mai severe reduceri ale previziunilor macroeconomice s-au înregistrat la nivelul economiilor dezvoltate, pe fondul intensificării factorilor de risc în ultima perioadă. FMI a redus previziunile cu privire la evoluţia economiei americane, la 1,5% an/an în 2011 (de la 2,5%) şi 1,8% în 2012 (de la 2,7%). Previziunile pentru PIB al zonei euro au fost diminuate la 1,6% an/an în 2011 (de la 2%) şi 1,1% în 2012 (de la 1,7%).

Raportul indică faptul că economiile din Europa Centrală şi de Est ar urma să crească cu 4,3% an/an în 2011 şi cu doar 2,7% în 2012. De asemenea, ritmul de evoluţie a comerţului internaţional a fost revizuit în scădere, la 7,5% an/an în 2011 (de la 8,2%) şi 5,8% în 2012 (de la 6,7% ). În ceea ce priveşte preţurile de consum, FMI previzionează inflaţie de 2,6% an/an (2011) şi 1,4% (2012) pentru economiile dezvoltate şi de 7,5% an/an (2011) şi 5,9% (2012) pentru economiile emergente şi în dezvoltare. Nu în ultimul rând, FMI a identificat şi principalele provocări pentru politica economică pe mapamond în perioada imediat următoare: soluţionarea crizei din zona euro, consolidarea bugetară şi remedierea/refacerea sistemului financiar-bancar în economiile dezvoltate, normalizarea politicilor economice şi ajustarea cursului de schimb în economiile emergente şi în dezvoltare şi implementarea reformelor structurale "macrocritice".

Andrei RĂDULESCU
analist Target Capital

 

Comenteaza