Prinţ şi Antrenor

Prinţ şi Antrenor
Claudiu Niculescu nu face compromisuri în noua carieră. Cristea poate depune mărturie.

Gheata portocalie opreşte mingea pe şiret. Balonul nu are timp să se odihnească. Fotbalistul are chef de jonglerii. E un joc fără plasă de protecţie. Mingea e în siguranţă, ştie cine a invitat-o.

Balonul zboară, apoi ţopăie pe frunte şi se opreşte, pentru câteva secunde, pe ceafă, să-şi tragă sufletul. Spectacolul continuă cu stopuri pe călcâi şi cu pase trimise cu exteriorul.

Suntem în pauza meciului "U" Cluj - Gaz Metan Mediaş, iar fotbalistul care a ţinut monologul cu zâmbetul pe buze e Adrian Cristea. A rămas un meci fără tron. A fost pedepsit pentru că a fost foarte zgârcit în joc. Există şi voci care susţin că "Prinţul" a căutat să obţină un cartonaş galben la Piatra Neamţ ca să-şi asigure o vacanţă de Paşte. Indiferent de motivaţia deciziei, trebuie să remarcăm că Niculescu s-a comportat ca un antrenor, nu ca un coleg. A îmbrăcat costumul şi respectă principiile noii sale meserii. Un tehnician trebuie să judece fără să ţină cont de numărul de pe tricoul fotbalistului, de simpatii sau de valoarea contractului. Niculescu a refuzat să mai joace, pentru a nu genera discuţii în vestiar. Deşi a evoluat în zeci de meciuri alături de Gabi Boştină, nu i-a luat banderola lui Szukala. Fundaşul a fost desemnat căpitan la indicaţia lui Ionuţ Badea, aflat în conflict cu Boştină, iar Claudiu nu a vrut să tulbure din nou apele.

Niculescu e neînvins în noul său mandat şi pentru că se bucură de respectul foştilor săi coechipieri. Aţi văzut cum a intrat în joc Adrian Cristea? "Prinţul" i-a procurat un balon de gol lui Grozav, dar arbitrul i-a refuzat lui Gicu "dubla". Mai târziu i-a pasat decisiv lui Drăghici. Am văzut un Adrian Cristea mai aproape de cel din 2011. Lecţia a prins, iar aceasta a fost victoria cea mai importantă a lui Niculescu. Am sesizat multe lucruri bune. Hoban a reuşit trei diagonale de 50 de metri la punct fix, încât l-a determinat pe Ciprian Petre să exclame: "La Mediaş, când jucam în bandă, nu-mi trimiteai aşa pase!". Grozav nu şi-a epuizat artificiile, Dorinel Popa interpretează fără să se bâlbâie mai multe roluri, Boştină e pregătit pentru reîntâlnirea cu Ionuţ Badea, iar reflexul lui Bornescu, la lovitura de cap a lui Dan Roman, a garantat un final de meci liniştit.

Mediaşul are cel mai longeviv antrenor din prima ligă. Profesorul de matematică a ţinut la Cluj o oră de dirigenţie pe viu. Gaz Metan tocmai ratase calificarea în finala Cupei României, după două partide în care Dinamo a fost ţinută în viaţă de erorile neforţate ale ardelenilor. În manşa secundă, Mediaşului i-a lipsit un gol pentru a răsturna calculele hârtiei. Bawab a ratat un penalty, balonul urcând deasupra porţii pe scăriţa iordanianului. A mai încercat acelaşi procedeu, dar Moţi a intuit execuţia. Acelaşi decar rata în "Ştefan cel Mare" cea mai mare ocazie a formaţiei Gaz Metan, ţintind transversala. Răspunsul lui Pustai? I-a oferit banderola de căpitan în partida cu "U", în absenţa lui Todea, suspendat. Al doilea căpitan al Mediaşului este Ciprian Petre, dar antrenorul a ţinut să-l încurajeze pe Bawab, să-i transmită că are încredere în el. Sistemele de joc sunt populate de oameni. Pasionat de cifre, Pustai nu a uitat acest amănunt.

Din tribuna a doua vezi cum tribuna oficială e încadrată de o macara şi de un stâlp al instalaţiei de nocturnă. "U" încă mai construieşte, trebuie să repare ce a stricat. Mai are timp să termine lucrarea, să prindă un loc în urnă la tragerea la sorţi. Niculescu a aprins din nou imaginaţia suporterilor Universităţii. Nici fanii nu i-au rămas datori.

 

 

Etichete
Comenteaza