Proces de conştiinţă

Proces de conştiinţă
Boc îl ameninţă pe Walter cu tribunalul, iar procesul nu va fi scurt. Vor susţine fanii Universităţii Cluj o echipă fără identitate până va fi recuperată marca?

"Din ceea ce ştiu, Universitatea Cluj va continua să joace". Uf, suporterii s-au liniştit un pic! Grozava veste nu a fost obţinută pe surse, ci a fost anunţată de Emil Boc în conferinţa de presă de miercuri. Primarul nu a mai dat pe la stadion de o bună bucată de vreme şi, când crainicul arenei i-a pomenit numele din greşeală, a fost contestat vehement. Ar fi explicabil că nu a aflat că Marius Popescu a fost obligat să convoace şase juniori pentru a încropi un lot. Nu va fi o joacă în retur, mai degrabă un chin prelungit. E ca şi cum i-ai spune fratelui unui bolnav că pacientul respiră în continuare. Ar fi cinic. Universitatea va juca troienită de griji.

Acelaşi edil a mărturisit că există şi un plan B în cazul în care administraţia locală sau DIICO nu-l conving pe Florian Walter să renunţe la marca pe care consilierii i-au cesionat-o fostului domn Buşcă, valabilă până în 2016. Boc l-a avertizat pe afaceristul care şi-a clădit averea în special din contractele cu statul că îl va acţiona în instanţă pentru a recupera palmaresul şi marca. Trecem peste momentul anecdotic cu Boc, citând o afirmaţie a fostului manager al „Şepcilor roşii", Anamaria Prodan, care ar fi declarat că societatea condusă de interpusul Ioan Mărginean va utiliza marca doar pînă în 2013. Poate că a glumit şi, oricum, nu mai e problema soţiei antrenorului Stelei.

Deocamdată, Florian Walter nu dă vreun semn că ar ceda echipa nici pe un euro, nici pe mai mulţi bani. Dacă se ajunge la tribunal, intrăm într-o zonă minată. Procesul se poate întinde pe câţiva ani, dar ce se va întâmpla cu Universitatea până se va da o hotărâre definitivă? Va fi abandonată de Florian Walter într-un subsol al fotbalului românesc, din dorinţa de a se răzbuna pe oraşul care nu a avut încredere nici să-l lase să-i arunce gunoiul? Dacă autorităţile şi un investitor vor înfiinţa o altă formaţie, care să atace promovarea în prima ligă, pe cine va reprezenta noua entitate? Vor susţine suporterii „Şepcilor roşii" un club, care nu va fi, măcar până îşi recuperează actul de identitate, urmaşul grupării ce i-a fost muză istoricului Gheorghe Bodea? S-ar trece la anul 0 în loc să se parcurgă ultimii paşi spre centenar. Ce motivaţie ar avea noul patron în situaţia în care ar cheltui sume importante fără ca firma sa să se bucure de expunerea dorită?
Nu cred că suporterii Universităţii vor încuraja o grupare de conjunctură. Unii dintre ei au şi luat în calcul această ipoteză extremă. Nu e bogat palmaresul alb-negrilor, dar nu asta a fost Ideea. Nu contează doar Cupa din 1965. „U", spun fanii, înseamnă şi exilul de la Sibiu, golurile lui Guga, loviturile libere ale lui Tim Câmpeanu, imnul din 1943 sau driblingurile lui Maier. Nu vor să renunţe la amintiri, nu acceptă să piardă tezaurul pentru artificiu procedural. Sunt mândri că Universitatea nu este un hibrid, că nu a fuzionat ca să-şi cumpere vreun loc călduţ în nu ştiu ce ligă, că este, cu bune şi rele, creaţia lui Iuliu Haţieganu.

Pe de altă parte, trăim într-o lume unde principiile par nişte mofturi, o corvoadă în calea fericirii promise de teoreticienii pragmatismului. În peluza orgolioasă a Universităţii sunt mulţi copii ce nu au răbdare, fac parte dintr-o generaţie ce nu ştie să aştepte, vrea totul şi cât mai repede.

O frază rostită de Regele Ferdinand oferă şi o altă perspectivă asupra cazului: „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-insa". În speţa noastră, nu hârtiile ar fi răspunsul la întrebarea cine e "U". Argumentul hotărâtor ar fi adeziunea publicului. Dacă proaspăta concurentă ar fi validată de referendumul tribunei, procesul s-ar putea desfăşura fără presiunea timpului, nu s-ar ajunge în situaţia Craiovei.

Repet, nu cred că fanii "Şepcilor roşii", chiar şi cei care au mai absentat la orele de istorie, vor încuraja o grupare artificială chiar şi pentru o perioadă limitată. Culorile clubului născut în 1919 sunt albul şi negrul, griul nu apare pe blazon. Soluţia juridică amintită de Emil Boc are şi periculoase efecte secundare. 7

 

Comenteaza