Procesul lui Cadu

Procesul lui Cadu
Căpitanul campioanei trebuie să fie mult mai prudent pe teren. Are prea multe victime la activ ca să mai dea vina doar pe ghinion

Se comentează aprins intrarea lui Cadu din meciul de la Vaslui. Căpitanul CFR-ului i-a stricat dantura bulgarului Milanov. Ironic, numele victimei ne duce cu gândul la oraşul unde joacă Internazionale. Antrenorul moldovenilor,Viorel Hizo, a cerut pedeapsa maximă pentru portughez, conducătorii campioanei i-au luat apărarea, banalizând incidentul. „Am pierdut un dinte, dar cu doi am mari probleme", s-a plâns Milanov. Nu s-a discutat atât despre romanul lui Marin Sorescu, „Trei dinţi din faţă", cât se analizează eliminarea lui Cadu de la Vaslui. Până şi Comisia de Disciplină a cerut o zi în plus să mai dezbată cazul.

E tipic românesc să interpretezi o speţă în funcţie de interesul personal. Să ajungi să susţii, ca doctor de profesie, că nu poate fi vorba de mutilare dacă sunt doar cinci dinţi lipsă, cum se anunţase iniţial, că în două săptămâni bulgarul va fi apt de joc. Să nu iei în calcul trauma, şocul, disconfortul celui rănit. Chiar şi cu implanturi de ultimă generaţie, Milanov tot va avea emoţii când va muşca din pâinea lui Porumboiu. Tot o strategie defensivă autohtonă e să abaţi atenţia de la caz, invocând alte accidente, ca în certurile dintre copii, când te plângi învăţătoarei că şi colegul tău a ascuns într-o zi creta, dar nu a fost observat. „Ronny stă şi acum pe tuşă şi vinovatul a scăpat, Deac a fost rupt de Sânmărtean şi nu s-au luat măsuri drastice", afirmă preşedintele Iuliu Mureşan. „Cât a stat Gardoş după ce l-a băgat în spital pe Băcilă?", întreabă fanii feroviari. CFR stârneşte multe antipatii şi reacţiile provocate de isprava lui Cadu sunt pe măsură. A fost o avalanşă de mesaje pro şi contra pe forumuri.

Există o singură diferenţă, însă una substanţială. Sânmărtean şi Gardoş nu au şi alte abateri, Cadu are un pomelnic de răniţi ce nu încap pe tricoul vişiniu. Nu sunt încă 20, dar numărul lor e îngrijorător. Stilul său contondent a mai produs momente de groază. Claudiu Niculescu a părăsit terenul pe targă după ce a fost lovit cu piciorul în plex de portughezul ce îşi doreşte o convocare la Naţionala României, alţii au fost călcaţi cu crampoanele. Sunt prea mulţi ca să mai fie chemat de urgenţă avocatul „Ghinion". Nu avem calităţi telepatice ca să afirmăm cu certitudine că portughezul a acţionat cu intenţie, e adevărat că Milanov şi-a coborât capul când a urmărit balonul. Sunt însă prea dese plângerile împotriva căpitanului feroviarilor, astfel încât Cadu ar trebui să reflecteze cu atenţie la modul cum joacă fotbal. Să nu se mai expună cu atâta neglijenţă, să-şi accepte erorile, să nu se ascundă după scuzele tardive.

Atunci când Sorin Cârţu a spart plexiglasul la Basel, şefii l-au demis pentru că a stricat imaginea clubului. În schimb, Cadu a fost tratat mereu cu blândeţe, e unul dintre aliaţii patronatului în vestiarul poliglot. Cadu nu e un criminal cu sânge rece, cum îl prezintă antrenorul Vasluiului, deranjat probabil că nu a învins nici cu doi oameni în plus. Căpitanul CFR-ului e un jucător ce a greşit şi va plăti pentru asta. Important e să şi înţeleagă că fotbalul e pentru bărbaţi puternici, nu pentru cotonogari. Un stoper bun opreşte balonul, nu se opinteşte în glezna sau în falca adversarului. Nu-l condamnăm la moarte sportivă pe Cadu, doar îl îndemnăm să deschidă mai bine ochii.

Comenteaza