PSD aplică soluţia PD

PSD aplică soluţia PD
Incapacitatea principalilor competitori ai lui Traian Băsescu de a găsi strategii politice proprii ca să dărâme “mitul învingătorului chior” creează comportamente mimetice pentru actualii lideri ai PSD.

 încercarea acestora de a opri seria de victorii începută în 2000 de către actualul preşedinte al României, pe atunci primar general învingător după o campanie electorală de doar trei săptămâni, duce PSD spre uzitarea aceloraşi strategii folosite cu maxim succes de către Băsescu şi liderii PD. Democraţii lui Băsescu şi Boc- foşti PD, actuali PDL  -pot cere până şi daune pentru copierea tacticilor politice care i-au consacrat în ultimii 12 ani actualilor colegi de guvernare, social-democraţii lui Geoană.

 

Cu siguranţă, la orice se aşteptau democrat-liberalii de la colegii de guvernare, mai puţin  la folosirea discursurilor “curat murdare” de opoziţie în interiorul arcului guvernamental. Practic, în acest moment, o bună parte dintre liderii PSD, în frunte cu Mircea Geoană, se comportă la putere mai ceva ca în opoziţie. Deşi beneficiază de toate avantajele unui partid din arcul guvernamental, liderii PSD au un discurs extrem de violent la adresa propriei guvernări.

 

 Discursul critic ce a fost lansat la începuturile coabitării PDL-PSD doar de către Adrian Năstase şi Ion Iliescu a fost rapid însuşit de către Mircea Geoană, Constantin Niţă, Radu Mazăre, Victor Ponta sau noua stea a politicii social-democrate, Marean Vanghelie. Există momente când discursurile liderilor PSD sunt mai acide şi agresive decât chiar discursurile liderilor PNL, partid aflat în opoziţie totală . Impozitul forfetar sau măsurile privind nedeductibilitatea TVA pentru anumite tipuri de clase fiscale au creat cea mai cruntă confruntare discursivă la nivelul conducerii celor două partide care formează coaliţia guvernamentală.

 

La atacurile lui Geoană orientate spre Cotroceni şi la criticile lui Niţă la adresa oportunităţii introducerii impozitului forfetar a răspuns, în primă fază, Vasile Blaga, care a atenţionat PSD. Continuarea discursului agresiv-critic al liderilor PSD, în special la adresa şefului statului, dar şi a propriului Guvern, a dus la reacţia dură de la Cluj a miniştrilor Berceanu, Blaga şi chiar a premierului Emil Boc.

 

 Toate reacţiile au venit imediat după “porumbelul” scăpat de vicepreşedintele democrat Ioan Olteanu, privind un viitor foarte posibil cabinet Boc II din 1 decembrie anul acesta. în realitate, PDL nu va împinge PSD afară de la guvernare decât, eventual, după alegerile prezidenţiale şi, cu siguranţă, doar în cazul în care Traian Băsescu obţine un nou mandat. Dar social-democraţii aplică exact strategia pe care au aplicat-o cei din PD în Guvernul Ciorbea, 1998-1999, şi apoi, cu acelaşi succes, în 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu, când, practic, s-au cerut afară de la guvernare tocmai pentru a câştiga puncte electorale importante în perspectiva Localelor şi Generalelor din 2008.

 

Strategia PD a prins şi democraţii au ajuns la un scor în 2008 de nesperat chiar şi în 2003. O parte din PSD, intrată cu mâinile în mierea guvernării, forţează scoaterea de la Guvernare tocmai pentru a lăsa efectele crizei şi ale guvernării- într-o astfel de perioadă- să fie plătite exclusiv de PDL şi de cel ce s-a lipit extrem de riscant, până la confundare, cu Guvernul Boc, preşedintele Traian Băsescu. PSD aplică tactica efectuării criticilor din interior tocmai pentru a se izola de costurile unei guvernări extrem de dificile, lăsând PDL să fie socotit principala forţă politică ce guvernează până în decembrie 2009. PSD se bucură din plin de avantaje, dar îşi permite să aibă o atitudine duplicitară în spaţiul public, la nivel strict discursiv.

 

Cu certitudine, cunoscând strategia tocmai pentru că PD s-a folosit de două ori în ultimii 12 ani de ea, actualul PDL nu va arunca PSD afară de la guvernare nici chiar în cazul în care liderii social-democraţi vor înfiera zilnic şi pe toate gurile liderilor actuala guvernare, pe premierul Emil Boc sau pe preşedintele Băsescu. Asta, până în decembrie acest an.

 

 Dacă PSD va fi împins afară, câştigarea fotoliului de la Cotroceni de către Mircea Geoană ar deveni  aproape o certitudine. Criza nu iartă şi omoară de cele mai multe ori pe cei ce încearcă să o înfrunte, să o îmblânzească sau chiar să o înfrângă! Iar cheia viitoarelor guverne va fi exact cine va ocupa scaunul de la Cotroceni! Acolo este miza următorilor 5 ani!

 

Comenteaza