Romania Occidentalis, Romania Orientalis

Romania Occidentalis, Romania Orientalis
Iatã un titlu de volum care, din start, sugereazã o lume. Este închinat vietii si activitãtii unui mare savant clujean: profesorului univ. dr. Ion Talos, etnolog, folclorist, romanist, cu prilejul împlinirii a 75 de ani.

Volumul, editat de Ion Cuceu si Alina Branda, cuprinde, în cele peste 700 de pagini, 57 de texte semnate de ilustri intelectuali români si strãini, pe teme diferite ale culturii române si interferentelor ei cu cultura universalã, dar, desigur, si cu trimitere directã la activitatea sãrbãtoritului, cum sunt, în special, cele semnate de Ion H. Ciubotaru (Iasi), Iordan Datcu si Ilie Moise, la rândul lor cunoscuti etonografi si folcloristi eminenti.

 

Volumul etaleazã si o statisticã, absolut coplesitoare, a operelor lui Ion Talos: 8 monografii, 128 de studii publicate în tarã si peste hotare, 10 editii si traduceri, 6 bibliografii, 96 de recenzii - în tarã si strãinãtate -, 4 ample interviuri.

Interesant este cã aceastã activitate prodigioasã i- a adus si o poreclã care, cum spunea la lansare, circulã în tarã si peste hotare: “Tatãl Mesterului Manole”.

 

Aceasta, pentru cã, debutând în Cluj cu studii legate de legenda Mesterului Manole, a întreprins cercetãri ample, pe un areal vast, descoperind multe zone din tarã si de peste hotare unde variantele ei circulau. Astfel cã activitatea în jurul acestei legende s-a soldat cu o amplã monografie (1997) care, dupã Iordan Datcu, completeazã fericit corpusul creatiilor populare românesti, adãugându-se la celelalte balade consacrate de acum, “Miorita” si “Toma Alimos”.

Dar Ion Talos are si un alt merit retinut de istoria cercetãrii din acest domeniu: el a fost omul si coautorul traducerii în limba germanã a operei lui Lucian Blaga, “Antologia poeziei populare”, alãturi de Artur Greive si Gerda Schuler, tot domnia sa semnând si introducerea la acest volum, opera marelui poet român intrând astfel în circuitul culturii universale.

 

Toate performantele profesionale ale d-lui Ion Talos au fost posibile, cum a tinut sã sublinieze si domnia sa, la lansarea volumului, si datoritã faptului cã realitatea din Germania, unde a fãcut studii si a predat mai multi ani, impune completarea proverbului potrivit cãruia “omul sfinteste locul” cu “si locul sfinteste omul”. Pentru cã oportunitãtile si facilitãtile acordate unui cercetãtor sunt exceptionale. Bibliotecile vin în întâmpinarea cercetãtorilor, încercând sã le punã la îndemânã volumele si materialele documentare pe care le solicitã, aici functionând un schimb interbibliotecar, deosebit de operativ.

 

Volumul în sine, cum spuneam, contine textele unor somitãti din România, dar si de peste hotare, precum Andrei Marga, Nicolae Bocsan, ªtefan Borbely, Alberto Mario Cirese, Klaus Heitmann, Nicolae Edroiu, Ladislau Gyemant, Doru Radosav etc., toate pe teme interesante legate de cutura românã si strãinã, relatiile dintre ele. Mi-a retinut atentia, de exemplu, textul profesorului Ladislau Gyemant - “Evreii în istoriografia românã si maghiarã”, din continutul cãruia redãm: “Ca punct de plecare (pentru includerea evreilor în istoria tãrilor în care au trãit - n.n. ), se invocã tradita legendarã a chemãrii lor de cãtre Decebal, dupã distrugerea templului din Ierusalim, pentru a lupta împreunã împotriva romanilor, toponime ca Aiud, Tãlmaciu sau Belelan fiindu-le atribuite drept dovezi ale unei atari colonizãri timpurii”. Frapant! Rãmâne ca cercetarea sã continue... “sãpãturile” în acest sens pentru a descoperi izvoarele legendei si, eventual, vechimea ei.

 

Revenind la volum, spunem si noi cã el este o realizare remarcabilã a celor doi autori care sunt prezenti si în continutul lui cu texte de mare actualitate. ªi mai spunem în încheiere cã de experienta si cunostintele vaste al profesorului Ion Talos au beneficiat câtiva ani, dupã întoarcerea din Germania, si studentii de la Facultatea de Studii Europene, unde a predat cursuri de antropologie.

 

 Solemnitatea de lansare si sãrbãtorire a savantului, într-o atmosferã academicã prin prezenta personalitãtilor clujene, în special de la UBB, dar si de la alte institutii universitare si culturale, în frunte cu presedintele filialei Academiei Române din Cluj, acad. Emil Burzo, alte personalitãti, prof. univ. dr. Mircea Popa, a subliniat modelul pe care, de la începuturile activitãtii sale de cercetare în Cluj, Ion Talos l-a constituit pentru generatia tânãrã care bãtea la portile cercetãrii. Românesti... Sã urãm, deci, si noi, sãnãtate, putere de muncã în continuare si traditionalul “La multi ani “! savantului Ion Talos.

 

Comenteaza