Să nu fie ultimul derby!

Să nu fie ultimul derby!
„U” şi CFR au oferit goluri şi spectacol în tribune. Universitatea nu a primit încă răspunsul salvator.

Credeţi în miracole? Îmi veţi replica să discutăm chestiuni serioase, că nu aveţi timp şi chef pentru poveşti de adormit copiii. Bine, dar atunci cum vă explicaţi că, exact în momentul cînd fanii din peluza Universităţii ridicau coregrafia dedicată lui Iuliu Haţieganu, arbitrul a dictat penalty şi Viorel Dinu a mai păcălit un portar? O coincidenţă? Sau încă un semn că sfârşitul nu e aici, nu în acest joc, nu cât timp vor mai avea glas fanii care au venit să-i ureze „La mulţi ani" Universităţii. Au trecut 93 de ani de la naşterea echipei lui Ivansuc, Guga, Mircea Luca sau Remus Câmpeanu şi numărătoarea continuă. Orele trec acum mai greu, fiecare minut e un semn de întrebare, fiecare zi e o tortură pentru cei care aşteaptă în zadar o veste bună. Gestul de la finalul partidei, când reprezentanţi ai Rezistenţei le-au dăruit jucătorilor suma de bani strânsă prin chetă, merită povestit celor cu dare de mână din Cluj.
Dacă mai aveţi inimi şi nu doar instalaţii de pompat sânge, v-a emoţionat incredibilul videoclip prezentat pe tabela de marcaj înaintea partidei. „Pomul vieţii creşte mândru/Unde spiritul e viu/Luminează iar salvarea /Cerul gol şi cenuşiu", sunt câteva dintre versurile formaţiei "Colibri" care au însoţit imaginile din albumul de familie al Universităţii. Probabil că fraţii Bultoc au urmărit meciul la televizor. Dacă nici acum nu s-au convins că merită să vină la Cluj, atunci să nu mai vină! Universitatea are nevoie de un management profesionist şi de conducători cinstiţi cu echipa, pentru ca scânteia ce a fost aprinsă în 1919 să se transforme în vâlvătaie.
Meciul nu a oferit surprize, deznodământul a fost logic. CFR a început cu rezervele unei formaţii din Liga Campionilor, „U" a trimis în iarbă fotbalişti neplătiţi de şase luni. Fără resurse fizice, avântul echipei gazdă s-a tăiat definitiv după eliminarea lui Krumov. Paulo Sergio a simţit că gluma se îngroaşă şi a apelat la vedetele ţinute pe bancă. Brazilianul Bastos a creat pericol la fiecare întâlnire cu balonul, iar Rui Pedro nu a oprit încă maşina de goluri. Mulţi l-au blagoslovit pe Viorel Dinu pentru pasa greşită ce a declanşat un atac letal al oaspeţilor şi pentru că nu a alergat să-şi repare eroarea. Peste câteva minute, când Dinu a ieşit şchiopătând de pe teren, au priceput de ce atacantul nu a avut reacţie. „Papi" ar fi fost inspirat dacă l-ar fi înlocuit mai repede, avea nevoie de jucători capabili să facă presing şi să sprinteze când prind un culoar liber. O echipă ce şi-a luat doctoratul în pragmatism a învins o formaţie care nu şi-a încălcat promisiunea făcută tribunei, s-a bătut cât au ţinut-o puterile pentru fularele alb-negre.
S-a repetat scenariul din returul campionatului trecut, CFR a câştigat iar după ce a fost condusă la pauză. A plăcut, în schimb, sportivitatea cu care s-a disputat partida. Protagoniştii au căutat mingea, nu gleznele adversarilor, nu au existat momente tensionate pe teren. Din păcate, au fost din nou foarte multe înjurături. Fanii Universităţii nu s-au abţinut să-şi bombardeze rivalii cu cuvinte grele. Surpriza a fost alta. Peluza colorată în vişiniu s-a antrenat şi ea în acest război suburban, a folosit aceleaşi scandări pe care le blamează, pe forumuri, suporterii campioanei, când invocă prestaţia civilizată a galeriei din Gruia. Au fost mulţi copii la meci şi îşi vor întreba părinţii ce înseamnă invectivele auzite.
Aţi aflat ştirea zilei. Cluj-Napoca va fi Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Să fie primit! Prilej pentru ca primarul Emil Boc să iasă la rampă şi să ne explice cât de important este acest succes al urbei. Ne bucurăm pentru Cluj, dar îi amintim edilului că mii de tineri au mărşăluit pe sub geamurile primăriei, i-au strigat numele şi l-au votat cu speranţa că va ajuta clubul Universitatea să depăşească impasul. Nu au primit nici un răspuns ferm. Mii de tineri suferă alături de echipa lor chinuită şi lăsată pradă şacalilor, cu învoire de la stăpânire. Pe ei i-aţi abandonat, domnule Boc? Nu sunt incluşi în proiectele datorită cărora a primit municipiul acest titlu? Sâmbătă am mai urmărit un duel electrizant. Clujul ar fi de râsul lumii dacă ar fi ultimul derby.

Etichete
Comenteaza