Să-ţi fie ruşine, Alex Chipciu!

Să-ţi fie ruşine, Alex Chipciu!
Uneori, e periculos să ştii prea multe amănunte. Chiar credeam că e o muncă migăloasă la Naţională.

"Piţurcă m-a întrebat unde vreau să joc. Şi i-am zis în spatele atacanţilor, poate dau gol". Alex Chipciu va rămâne în memoria microbiştilor cu această declaraţie. S-a vorbit la fel de mult despre interviul acordat la finalul meciului cu Ungaria ca şi despre golul nesperat al remizei de la Budapesta. Microbiştii l-au ironizat pe selecţioner, întrebându-l dacă l-ar fi trimis în poartă pe Chipciu în cazul care fotbalistul Stelei i-ar fi sugerat această mutare. "Mai rău de atât nu se poate!", exclama Cornel Dinu, din studioul televiziunii naţionale. Pe vremea "Procurorului" se lucra altfel, tehnicianul era dictatorul vestiarului. Istoria se schimba chiar sub ochii celui obişnuit să arunce la două fraze o dată sau o întâmplare cu tâlc culese din biblioteca de acasă. Dinu era siderat că bretonul încruntat e din nou la modă. De acum, Piţi trebuie să preia modelul din tenis, unde partenerii jocului de dublu îşi transmit ideile tactice folosindu-şi mâna pe post de scut împotriva curioşilor.

Considerat ursuz şi inflexibil, Piţurcă a demonstrat că e un antrenor modern, deschis dialogului şi comunicării cu sportivii, capabil să schimbe din mers partitura tactică. Să nu fim răutăcioşi, să privim partea plină a paharului. Să-i dăm o mână de ajutor lui "Piţi". Cum al 12-lea jucător a fost suspendat pentru partida de la Budapesta, să-i spunem cum am dori să se prezinte Naţionala în Olanda şi care sunt posturile gata să fie acoperite de suporteri. Goian e aşteptat la prima schimbare. La revedere, drum bun în Italia! Ditamai stoperul a sărit pe sub mingile ce survolau careul, lăsându-l pe Tătăruşanu singur în faţa adversarilor. Probabil că sunt sute de microbişti care ar fi jucat vineri mai bine decât Bogdan Stancu. "Motanul" a transformat o fază clară de gol într-o centrare banală şi s-a împiedicat la fiecare întâlnire cu ghemul.

Ne aşteptam ca Tamaş, folosit iar fundaş dreapta, să fie veriga slabă, însă o echipă întreagă a fost corigentă într-un meci pe care anunţa că vrea să-l câştige. Chiricheş a fost singurul titular care a evoluat decent, atent în apărare şi abil cu balonul la picior. Nea "Piţi", pe Maxim să-l întrebaţi din timp ce post preferă, că-l vrem marţi în teren din primul minut. E printre puţinii ce ştiu să dribleze într-un fotbal populat de Greuceni, pardon!, Bourceni. Aveţi doi golgeteri în lot, Rusescu şi Keşerü, daţi-le voie să se joace cu mingea.

Domnule Piţurcă, dacă ne întrebaţi despre tactică, am vrea să uităm repede repriza secundă din Ungaria. Norocul dumneavoastră nu mai ţine mult cu un astfel de joc. Terenul a fost dificil, dar aşa-l preparam şi noi la Constanţa, dacă vă amintiţi. Fazele fixe nu au fost influenţate de gazonul moale, ci de o pregătire rudimentară. Dacă suntem sinceri, rezultatul e la fel de mincinos ca şi semnul egal pus între Hagi şi Mutu. "Briliantul" l-a egalat pe "Rege" în clasamentul golgeterilor tricolori, dar golurile sale nu fac istorie, nu sunt decât puţine reuşite memorabile. În afara golului cu Italia, cenzurat de penalty-ul irosit mai târziu, Mutu şi-a îmbogăţit numai palmaresul personal, a fost atacantul mizelor mărunte. Hagi ne-a lăsat moştenire peste generaţii golurile cu Columbia, Argentina sau Ţara Galilor, a fost pictorul care a ştiut să aleagă mereu nuanţa potrivită pentru a colora jocul României.

Nea "Piţi", dacă se poate, noi am vrea să intrăm mai repede în teren, să nu ne încălzim până dăm în clocot. Vă ajutăm la schimbări, dacă sunteţi nehotărât, e de ajuns să ne întrebaţi, să ridicaţi capul spre tribună. Nu vrem să ne fie ruşine şi în meciul cu Olanda, mai ales că ne mai amintim o partidă cu "portocalele" în care v-a trădat inspiraţia şi am cântat degeaba imnul că echipa nu s-a mai trezit. Vrem să mai ajungem la un Mondial şi mai avem şanse, adică, să ne înţelegeţi, zarurile nu au fost aruncate. Cât despre Alex Chipciu, staţi liniştit, îl băgăm noi în şedinţă. Treaba lui e să dea goluri, nu să dea din gură. Hai, România!

 

Comenteaza