Sic transit gloria mundi

Sic transit gloria mundi
Azi am să vă vorbesc despre familia princiară din rândul viețuitoarelor planetei, familia care a dat pe împăratul care domnește peste toate. Este vorba despre primate.

Primatele sunt un ordin al filumului vieții terestre cu numeroase ramuri și peste 500 de specii de o imensă diversitate. Începând cu minusculul șoarece-lemur, care cântărește de-abia 30 de grame, și până la gorila de est, care trece de 200 de kilograme, diversitatea primatelor este remarcabilă, ele fiind răspândite prin întreaga centură verde a planetei (zonele ecuatoriale și tropicale). Desigur, este un primat care-i surclasează pe toți ceilalți; el a ajuns, prin unii dintre indivizi, să tragă la cântar cât trei masculi adulți de gorilă, și este răspândit în cele mai îndepărtate colțuri ale uscatului, indiferent de uscăciunea sau frigul polar care domnește pe acolo.

Probabil că ați ghicit: este vorba despre om. Sau, după cum îl numesc savanții, Homo sapiens sapiens (adică, "Omul înțelept înțelept", numit așa pentru a-l deosebi de omul doar o dată înțelept, cel care i-a luat locul omului de Neanderthal). Din punct de vedere biologic, omul este un primat sadea. O bună parte din anatomia și morfologia primatelor se regăsește în acest primat fără blană și cu unghii late. Două însușiri sunt de maximă importanță: vederea stereoscopică (ochii așezați în același plan, ceea ce face posibilă perspectiva spațială și deplasările precise) și opozabilitatea degetului mare (ceea ce asigură o capacitate fără egal de a folosi membrele superioare nu numai pentru cățărat și cărat, dar mai ales pentru făurirea de unelte). Făurirea uneltelor a fost primul pas al revoluției tehnologice care, în primă fază, a făcut posibilă răspândirea omului înafara habitatului obișnuit al primatelor și, în a doua fază, i-a permis crearea unei civilizații planetare care l-a făcut stăpân absolut peste toate resursele planetei, și peste toate viețuitoarele care o populează.

În această din urmă ipostază, omul a înșelat toate așteptările savanților visători și optimiști care l-au numit "înțelept". Omul s-a comportat oricum, dar numai cu înțelepciune nu. Imediat ce a putut săpa, tăia, căra, prelucra cu eficiență crescută, s-a năpustit asupra resurselor planetei, considerând că toate sunt puse acolo de o instanță superioară și binevoitoare pentru răsfățul lui, pentru prosperitatea lui și pentru fala lui. Existența omului pe Terra s-a transformat într-un marș triumfător de cucerire, stăpânire și exploatare, în care până și semenii mai puțin "civilizați" au fost considerați o simplă marfă (gândiți-vă doar la ororile comerțului mondial cu sclavi).
În această conjunctură, mai puteam avea oare vreo speranță ca omul să se comporte "înțelept"? Poate nu suficient dintre noi știm că cele mai apropiate primate de noi, din punct de vedere genetic, sunt cimpanzeii și bonobo. În fapt, cele trei specii alcătuiesc un triunghi, în care doar 3% din bagajul genetic nu este identic. Marile diferențe sunt mai degrabă culturale, fiindcă cele trei specii au structuri diferite de organizare internă și de interacțiune cu mediul. Cimpanzeii au o societate ierarhică, dominată de masculi și de continua lor luptă pentru supremație. Masculii creează un sistem complicat de alianțe (în interiorul grupului), dar se comportă ca o hoardă unitară atunci când pornesc la vânătoare sângeroasă, sau să bântuie teritoriile altor grupuri de cimpanzei. Recunoașteți pe cineva? Pe om, desigur- înainte chiar ca omul să fie un vis al Măicuței Natură, cimpanzeii se comportau conform descrierii de mai sus.

Deși doar fluviul Congo îi desparte de cimpanzei, bonobo au un comportament în bună parte diferit. Societatea lor este mai degrabă condusă de femele, deci nu este polarizată în jurul unui mascul dominant. Masculii nu formează alianțe, și nu pornesc în expediții sângeroase împotriva unor prăzi neajutorate sau împotriva vecinilor din aceeași specie. Întreaga lor societate pare a fi dominată de iubire (sic!): indivizii arată multă grijă unii față de ceilalți, iar sexul este clar disociat de funcția reproductivă, fiind un instrument al apropierii între indivizi (uneori de același sex, hm-hm...) și al disipării tensiunilor apărute între aceștia. Recunoașteți și aici pe cineva? Desigur, pe om- dacă cimpanzeii sunt întruchiparea spiritului belicos și prădător al omului, bonobo par să personifice spiritul blând, cooperant, înțelegător și iubitor al aceluiași om.
Cu durere în suflet trebuie să recunoaștem că, până acum, spiritul cimpanzeilor a biruit. Cu arme din ce în ce mai sofisticate la îndemână omul a pornit mereu în expediții de cucerire și jaf. Spiritul bonobo s-a manifestat mai degrabă prin indivizi speciali, care a pus în calea cavalcadei pofticioase a umanității piedica inevitabilă a adevărului că trebuie să trăim hrănind umanitatea luminoasă din noi. În zdrobitoarea majoritate a cazurilor omenirea s-a ridicat, s-a scuturat de praf, și a continuat cursa desfrânată spre marele miraj tulbure al prosperității și gloriei. Chiar dacă aceasta a însemnat lipsa celui mai mic respect pentru cei care ne-au precedat îndeaproape pe scara filumului terestru, care ne sunt atât de asemănători, și fără de care însăși trufașa noastră existență ar fi fost imposibilă.

Să spunem că putem trăi cu povara morală a faptului că fiecare bucățică de pământ pe care ne facem stăpâni a fost mai întâi a melcilor, greierilor, țărcilor, vulpilor și căprioarelor, pe care i-am împins la o parte, și i-am considerat chiar dușmani, fiindcă se ating de recoltele noastre, sau de peluzele noastre îndelung bibilite. Dar rudele noastre apropiate, verii noștri de sânge, ar trebui să beneficieze de un tratament respectuos și grijuliu. Vezi să nu! Populația umană este în creștere explozivă mai ales în zonele în care locuiesc primatele, iar acestea, inclusiv bonobo, cimpanzeii și gorilele, sunt privite ca surse de proteine sau de bani, fiind capturate și vândute, pe sume colosale, unor colecționari cinici și inconștienți. Habitatul lor natural se restrânge zi de zi, ceea ce face ca un studiu recent să considere că 75% din speciile de primate înregistrează scăderi ale populației, în timp de 60% sunt în pericol de dispariție.

În Madagascar, 94% din speciile de lemurieni sunt grav amenințate de dezvoltarea explozivă a populației umane. În Indonezia, Malaiezia, China, Africa Centrală, Amazonia, ofensiva primatului numit om (care este departe încă de a fi "sapiens"...) riscă să mute în istorie restul speciilor de primate. Și aceasta este cu totul și cu totul inadmisibil, ar fi ca și cum omul s-ar întoarce cu cinism împotriva propriilor origini, împotriva propriilor părinți. Cine nu-și respectă părinții va fi condamnat unei vieți fără lumină sufletească, și va trăi într-o lume în care gloria sa va fi pe veci umbrită de vălul gros al crimelor pe care le-a făptuit în numele poftelor sale.

 

Etichete
Comenteaza