Stilul CFR

Stilul CFR
Arpad Paszkany scoate iar bani din fotbal, meciul cu Inter e doar o miză secundară. Câţi ar fi făcut altfel?

Ai crede că nu-l mai surprinde nimic, că a văzut tot într-o viaţă petrecută în jurul mingii de fotbal.Despre scoţieni se ştie că nu sunt prea darnici. Golul lui Luis Alberto a fost însă atât de frumos, încât a primit până şi complimentele lui Alex Ferguson. Brazilianul care a parafat cea mai importantă victorie din istoria campioanei României s-a despărţit deja de clubul din Gruia. Braga l-a cedat în Brazilia, la Vitoria Bahia, iar CFR nu s-a opus prea tare. Am adus vorba de Braga, echipa de care se leagă calificarea ardelenilor în primăvara europeană. În meciul din Portugalia, când Felgueiras şi-a exercitat hotărât dreptul de veto la atacurile furibunde ale gazdelor, golurile formaţiei clujene au purtat o singură semnătură, cea a lui Rafael Bastos. Ştiţi deja, nici pe brazilianul cu prenume de pictor renascentist nu-l va prinde întâlnirea cu Inter Milano în tricoul vişiniu. A plecat la Al Nassr, iar în schimbul jucătorului pe care finanţatorul clubului, Arpad Paszkany, susţinea că a insistat să-l transfere, saudiţii au plătit circa 3,5 milioane de dolari.

CFR nu ar fi ajuns în grupele Ligii Campionilor fără „dubla" lui Sougou de la Basel, după o primă repriză în care elveţienii prezentaseră un joc fără fisuri. Au fost de ajuns două sprinturi ale senegalezului pentru ca Streller să-şi pună pofta în cui. Ei bine, la ora la care scriu aceste rânduri, şi filosoful din vestiarul campioanei e pe cale să-şi strângă cărţile şi să-şi continue cariera la Marseille. Se vehiculează că francezii ar oferi în jur de 4 milioane de euro pentru africanul care i-a impresionat cu viteza şi tehnica sa. În amicalul cu Ferencvaros l-am urmărit pe Robert Maah, un fotbalist ce-i seamănă lui Sougou ca stil de joc. Încă un argument, pe lângă faptul că Modou a fost menajat în partida de sâmbătă, că transferul e o chestiune de ore sau de zile. Să-l trecem la capitolul pierderi şi pe internaţionalul uruguayan Matias Aguirregaray, care ar fi fost prea scump pentru CFR.

Când alţii pălăvrăgesc, CFR încheie afaceri mănoase. Preţul lui Chiricheş a devenit o telenovelă de prost gust în regia studioului Pipera. Tânărul fundaş nu a fost achiziţionat de AC Milan şi situaţia e prezentată de parcă Berlusconi e un patron naiv, fiindcă nu-l recunoaşte pe urmaşul lui Maldini. Şi Mirel Rădoi ne-a chinuit câţiva ani până când a fost recrutat de arabi. Restul punctează rar în buzunar. Mai un Săpunaru la Porto, mai un Torje la Udinese. Fotbalul românesc e bântuit de fantomele unor foste mari echipe, e un spaţiu al falimentelor şi al disperării. Majoritatea cluburilor au restanţe de luni de zile la plata contractelor fotbaliştilor, câteva au şi intrat în insolvenţă. Dacă privim prin această cheie, Paszkany şi Iuliu Mureşan ar trebui invitaţi să predea la Liga Profesionistă cursuri despre management în vremuri de criză. CFR e o fabrică de bani, a strâns în jur de 50 de milioane de euro în ultimii trei ani din participările în Liga Campionilor, transferuri sau drepturi de televizare. E strategia care a adus trofee şi a stopat ascensiunea cluburilor bucureştene.

Mai e ceva. Fotbalul nu înseamnă doar profit şi comerţ. E jocul de care se leagă amintiri, care stârneşte pasiuni şi scrie poveşti nemuritoare. Nu cred că suporterii campioanei jubilează când citesc extrasul de cont al CFR-ului. Urmează „dubla" cu Inter şi Paulo Sergio e lăsat fără muniţie. Indiferent de calităţile noilor veniţi, e imposibil să-i suplineşti aşa de repede pe Bastos, Luis Alberto şi Sougou. Nu sunt multe informaţii nici despre evoluţiile lui Weldon în China. Din aceste mişcări de trupe deducem că, în pofida declaraţiilor oficiale, CFR nu-şi propune prea multe în faţa colegilor lui Chivu, cel mult să-şi bată recordul de încasări la meciul de pe teren propriu. Cât despre finala Europa League, rămâne pe altădată! Orgoliul fanilor ar fi cerut un joc eroic cu Inter, interesul şefilor e mult mai concret şi a fost atins. Fără rivali pe măsură, Steaua a primit „verde" spre titlu. CFR şi-a respectat politica din ultimii ani, iar fanii trebuie să spere că drumul până la o nouă performanţă sportivă nu va fi prea lung.

E de urmărit dacă Paszkany va investi tot în fotbal banii câştigaţi în ultima vreme. Să aducă sportivi valoroşi, să dezvolte Centrul de Copii şi Juniori, să pregătească schimbul de mâine ca să nu mai fie nevoit să stea la mâna impresarilor.

 

Etichete
Comenteaza