"U" la Înviorare

Viorel Ganea şi Viorel Dinu au adus un punct sinonim cu un nou început

Universitatea Cluj a fost obligată de împrejurări să crească într-o lună cât alte echipe într-un an. Nu e o poveste auzită la gura sobei, e o întâmplare adevărată. Vestiarul s-a depresurizat în iarnă şi pilotul a fost obligat să improvizeze pentru a duce nava în siguranţă la sol. Echipa s-a pregătit o săptămână în Antalya, informaţiile fiind lapidare, nimic mai mult decât scoruri şi rezultate. Când încă nici nu le învăţaseră bine numele, fanii i-au urmărit pe noii purtători ai echipamentului alb-negru în meciul cu Steaua. Un pic de ambiţie şi multe stângăcii la întâlnirea cu balonul. „Parcă niciodată nu a fost o aşa diferenţă de valoare între Universitatea şi Steaua. Nici cinci puncte nu va scoate formaţia asta până la finalul campionatului", a concluzionat, amar, un fost fotbalist clujean. Să speri că „U" se poate salva? Ai fi fost privit cu condescendenţă de specialişti. Duelul de la Constanţa urma să pună sare de mare pe rana deschisă a Universităţii. Totodată era şi prilejul primelor răspunsuri veritabile în grila retrogradării.

Viitorul e sumbru fără formaţiile de tradiţie. Spectatorii de pe stadionul „Farul" încap la o terasă de pe litoral. Nici măcar Hagi nu-i poate determina pe constănţeni să-şi uite vechea iubire. E aşa de linişte încât „U" se poate acomoda cu meciurile fără fani, îşi poate repeta lecţia impusă de comisii. Ce joacă „U"?, e întrebarea serii. Boşneag nu mai umblă cu plasa plină, e acelaşi portar atent şi agil din remiza dramatică de la Bistriţa. Universitatea a închis trecătorile şi a pândit orice prilej pentru a declanşa contraatacul. Au plăcut pasele scurte, din prima, chiar dacă nu toate au ajuns la ţintă, am remarcat dârzenia elevilor lui Ganea. Deficitar la forţă şi viteză, Viorel Dinu ar putea preda cursuri despre modul în care se execută penalty-urile şi loviturile libere. Ştie jocul, iar balonul îi citeşte gândurile. Deocamdată, e singurul fotbalist capabil să-şi răsfeţe suporterii.

Remiza de la Constanţa o avantajează pe Universitatea la capitolul rezultatelor directe. La egalitate de puncte cu Viitorul, formaţia clujeană are rezervat un loc în faţă , fiindcă a învins în tur cu 2-1. Probabil că scepticii şi-au mai îndulcit discursurile după punctul meritat obţinut de „Şepcile Roşii" în deplasare. Viitorul joacă bătrâneşte deşi e o echipă de copii. Universitatea a avut rar emoţii, a suferit doar la fazele fixe. Eforturile disperate ale gazdelor au stârnit şi amuzamentul telespectatorilor, impulsionaţi de frenezia cu care crainicul striga „Iese Puţanu!". Cu Tony, Szekely şi Victoraş Iacob, „U" îşi va îmbujora atacul. Dacă Hidişan îşi regăseşte ritmul, vor fi şi mai multe variante de a ajunge în careul advers. Universitatea îşi va îmbunătăţi condiţia fizică în pauza rezervată pentru partidele Naţionalei.

Câtă nevoie era acum de public la meciul cu Severinul! Probabil că fanii îşi vor muta peluza pe Hotelul Sport sau în apropierea arenei. Femeile şi copiii, dacă vor avea voie pe stadion, trebuie să ţină locul galeriei timp de 90 de minute orice s-ar întâmpla pe gazon. Suporterii sunt obligaţi să fie mai precauţi până la finalul sezonului, să renunţe la materialele pirotehnice, să nu mai cedeze la provocări. Vocile lor unite sunt suficiente, nu au nevoie de aditivi pentru spectacol.
E interesant de văzut cum va aborda antrenorul o partidă de pe teren propriu în care trebuie să ia toate punctele. Va continua să joace doar pe contraatac sau echipa are şi alte mijloace de exprimare? Ionel Ganea spunea că Universitatea are nevoie de şase victorii pentru a se salva. Încă o caută pe prima dintre ele. După seara de sâmbătă nu mai credem că e o misiune imposibilă. Mai dificil e să prinzi şase cai frumoşi. 7

 

Etichete
Comenteaza