Unde se joacă derby-urile?

Unde se joacă derby-urile?
Campania care începe în noiembrie, seamănă tot mai mult cu o competiţie sportivă, sau cel puţin aşa mi-ar plăcea să arate. Am apelat de asta data la paralelă cu lumea sportului, pentru că în cele mai aprige confruntări apăr şi mării performeri.

Între 2008 şi 2012 am avut probabil cel mai slab Parlament postdecembrist. Institutul pentru Politici Publice a realizat o analiză în acest sens, care arată că Legislativul a renunţat la atribuţia să principală, aceea de a legifera, delegand aproape în totalitate aceste prerogative Guvernului. Iar dacă nu era de ajuns timpul alocat dezbaterilor parlamentare s-a înjumătăţit comparativ cu mandatul trecut.
Poate că imaginile cele mai sugestive şi definitorii rămân cele în care un lider de grup indică depuatilor din partidul sau cum să voteze. Semnul era îndreptarea degetului mare pentru "da" şi înclinarea lui în jos pentru a se vota "nu". Dincolo de modul aberant în care oamenii aia s-au decis să îşi respecte electoratul, penibilul situaţiei a fost că în urmă acestei comenzi de inspiraţie antică, parlamentării au votat împotrivă propriului Guvern. Aşa că, vedeţi, nu e uşor să fii lider de grup parlamentar, poţi face, uşor, febră musculară. Sunt convins că nu aţi uitat de votul de la legea pensiilor, adoptat fără cvorum, doar pentru că Roberta a numărat din doi în doi! Cu doi secretari de şedinţa total visători sau mai grav, răuvoitori!
Plecând de la o astfel de imagine, a ceea ce poate da noul Legislativ, cred că trebuie să fim atenţi la luptă electorală. Competiţia reală poate genera, în afară conflictului, performanţă. Câstigatorii pot ieşi mai întăriţi şi mult mai responsabili de votul primit după o luptă ce i-a întrebuinţat serios.
Astfel, la prima vedere, cred că cele mai terbile bătălii electorale, derby-urile politice ale toamnei, se vor da în colegiile 1, 2, 3 şi 9 pentru Cameră Deputaţilor. În colegiul 1, Mănăştur-Grigorescu, vom asistă la o dezbatere aprinsă între candidatul independent Liviu Alexa şi cel al Alianţei România Dreaptă, Adrian Papahagi. Indiscutabil, va fi o întrecere fără menajamente, care va trezi interesul pesei şi nu doar a celei locale. Candidatul USL din acest colegiu nu are anvergură celor doi şi va miză pe votul politic.
În colegiul 2, Mănăştur-Zorilor, confruntarea îi are că protagonişti pe şeful PDL Cluj, Daniel Buda şi pe vicepreşedintele liberalilor clujeni, Steluţa Cataniciu. Aici s-ar putea să asistăm, poate, la cea mai spectaculoasă campanie. Buda are avantajul de a fi deputatul ales în 2008 şi candidează într-un fief portocaliu. E cartierul în care locuieşte chiar primarul Emil Boc. Cataniciu are meritul de a-şi fi asumat candidatură pe acest colegiu, aparent nefavorabil, de care au fugit mai toţi liderii PNL, ceea ce poate fi catalogat drept o probă de curaj.
În colegiul 3, Gheorghieni - Andrei Mureşanu, Aurelia Cristea de la USL, Petru Călian de la ARD şi UDMR-istul Csama Botand vor încerca să îi convingă pe clujeni că merită mandatul de deputat. Aici, vom vedea o concentrare de forţe şi resurse importante ale PSD Cluj şi probabil ale UDMR, pentru a-şi susţine favoriţii. Va fi, mai cu seamă, o luptă între echipele de campanie. Iar diferenţă o va face prestaţia fiecărui candidat în parte.
Colegiul 9, zonă de munte, va fi un veritabil teren teren de război cu Elena Uioreanu de la USL şi Alexandru Coroian de la ARD, în prim plan. Soţia preşedintelui Consiliului Judeţean va beneficia de tot suportul şi influenţa lui Horea Uioreanu. Aş spune că aici se va mobiliză o mare parte a militanţilor PNL Cluj. De cealaltă parte, Alexandru Coroian, are sprijinul primarilor, în majoritate ai PDL. Mai mult, am putea vedea multe din figurile importante ale democrat-liberalilor care vor veni să facă campanie pentru Coroian.
Poate vor fi mai multe colegii din cele 10 pentru Cameră Deputailor, unde să asistăm la meciuri spetaculoase. Spre deosebire de competiţiile sportive, scorul îl stabileşte, aici, tribună. La urne.

Comenteaza