Victor Ponta şi-a luat un cronometru

Victor Ponta şi-a luat un cronometru
Întors din concediu, Victor Ponta şi-a reluat un obicei asumat recent. Îi numără lui Băsescu zilele. Indiferent ce face acesta, premierul se mulţumeşte să consemneze trecerea timpului. Precizând că are loc o numărătoare inversă la capătul căreia locatarul de la Cotroceni va fi un om sfârşit. Aparaţinând trecutului. Şi un trecut nu prea curat, de vreme ce tocmai l-a acuzat, cât se poate de explicit, că a fost un securist.

Şi nu un securist oarecare. Băsescu, în viziunea lui Victor Ponta, nu este pleava. Nu a îndeplinit un rol obscur, de simplu informator. Forţat prin şantaj ori momit, cu mici avantaje, pentru a se plasa, sau a mima că o face, de partea celei mai represive instituţii pe care i-a dăruit-o Moscova României. Nicidecum. Atunci când Ponta îl acuză pe Băsescu că a fost securist, scrâşneşte din dinţi şi se gândeşte la tot ce poate fi mai rău. La individul dotat cu fişe de cadre în regulă, cu împuterniciri speciale, cu grad şi cu un rol cât se poate de bine precizat. La securistul cu vechime se gândeşte Ponta. Iar Băsescu tace. Cel puţin pentru moment. Şi lasă cronometrul să meargă.
Oare atât de simplu se duce bătălia dintre Palate, declanşată pe ruinele fumegânde ale nenorocitului pact de coabitare? Să se reducă oare această confruntare, între cel mai în vogă politician al momentului, primul exponent de vârf al generaţiei de după 1989 şi bătrânul lup şi securist de mare, la un simplu joc al declaraţiilor? Să depindă totul doar de mersul cronometrului? Eu nu cred asta. Traian Băsescu nu este personajul care aşteaptă, impasibil, trecerea timpului şi sfârşitul vremii sale. Nu este actorul politic pe care să-l vedem dându-se, pur şi simplu, cu capul de sticlă fiindcă aşa vrea Victor Ponta. Nu va accepta să nu se lase băgat în seamă, pur şi simplu, fiindcă preşedintele PSD şi premierul României intenţionează, cel puţin declarativ, să-l ignore.

Îi avertizez pe toţi cei care îşi imaginează cum capul preşedintelui se bălăbăne într-o parte şi-n alta, hipnotizat de mersul metronomului, că avem de-a face cu un personaj malefic care şi-a pregătit din timp formula de exit. Şi-a construit câteva instituţii puternice unde dispune de nuclee dure, cum sunt serviciile secrete şi, în primul rând, SPP sau Curtea Constituţională sau CSM şi aşa mai departe, le-a uns cu grijă mecanismele şi are de gând să le utilizeze din plin. Nu chiar acum. Mai degrabă în vara şi toamna anului viitor. Atunci când, de fapt, toată lumea va participa, într-un fel sau altul, la o bătălie aparent finală. Care ar trebui să conducă la eliminarea din ringul politic a regimului Traian Băsescu.

Ei bine, îi dau o veste tristă lui Victor Ponta. Traian Băsescu nu are intenţia să se lase dus. Va schimba pur şi simplu modelul de război. Dacă este nevoie chiar şi teatrul de război. Dar va participa în continuare la împărţirea prăzii. Are resurse ştiute şi resurse neştiute. Este foarte departe de a se lăsa hipnotizat şi paralizat de mersul unui metronom. Această strategie a lui Victor Ponta, de a-i aşeza lui Traian Băsescu în faţă un peret de sticlă, lăsându-l să se dea cu capul de ea, este greşită. Şi lipsită de perspicacitate. Indiferent cine i-a inspirat-o. Sau cine ştie? Poate că cine i-a sugerat această strategie lui Ponta joacă în cealaltă tabără.

Comenteaza