Zborul a început la Cluj

Zborul a început la Cluj
Piţurcă i-a dat credit lui Grozav şi România a câştigat. Înainte, "U" i-a oferit încredere atacantului şi i-a deschis poarta spre echipa naţională.

Victoria e "Grozavă", iar golul e, bineînţeles, "Grozav". Mai nou, şi Naţionala de fotbal e "Grozavă". Pe toate site-urile aceasta e găselniţa după succesul revigorant de la Istanbul. Publicului i se prezintă o paradă a monotoniei. Dacă vreţi o explicaţie pentru prăbuşirea unui domeniu vital, citiţi titlurile de vineri noapte. Gicu Grozav nu poate salva şi presa din România. Deocamdată, mai are treabă la formaţia pregătită de Victor Piţurcă, pentru care a înscris trei goluri în şase meciuri. Cel puţin la capitolul eficacitate l-a depăşit unchiul său, Cornel Ţălnar. "Ţânţarul" a strâns tot şase selecţii, dar nu a reuşit să marcheze.

Dincolo de greşeala portarului Volkan, complice la gol, altceva e de remarcat. Grozav a punctat cu piciorul stâng, la fel cum o făcuse şi cu Rapid, când îmbrăca tricoul Universităţii Cluj. E un atacant ambidextru, căruia îi convine să vină în faţa porţii din banda stângă sau să joace în spatele vârfului împins. Nu vă miraţi că Piţurcă l-a aşezat corect în teren. Selecţionerul e un tip rigid, cu un orgoliu bolnăvicios, dar şi cu un fler formidabil. Intuiţia l-a ajutat să treacă peste corul contestatarilor. În afara acelui meci ruşinos cu Olanda de la EURO 2008, rămân trei calificări la turneele finale care nu au fost obţinute la zaruri sau la masa de poker. Avem nouă puncte după trei partide şi ne facem calcule pentru Campionatul Mondial din Brazilia. Rămâne regretul că am bătut pasul pe loc cu Răzvan Lucescu, un antrenor fricos şi fără viziune.
Puţini au înţeles de ce Gicu Grozav a fost titular cu Turcia, când la Petrolul e deseori rezervă, când în campionatul intern nu a mai aprins focuri de artificii. În loc de semnul victoriei, le-a arătat recent degetul mijlociu spectatorilor ploieşteni. Pe "Ilie Oană" e strigat "Balerinul", din cauza fragilităţii sale, taxată drept indolenţă. Transferul la Petrolul nu l-a ajutat în carieră. Antrenorul nu-l sprijină suficient, e mult mai departe de familie. Când evolua la Universitatea Cluj, în fiecare weekend fugea acasă, să stea împreună cu părinţii şi cu fratele său, Ionuţ. Ca să înţelegeţi cât de puternică e legătura cu familia, vă reamintesc că are iniţialele părinţilor tatuate pe încheietura mâinii drepte, iar pe bicepsul drept a scris "Ionu", prescurtarea de la Ionuţ. Gicu a suferit când tehnicianul nu a avut încredere în el. Aşa a păţit la Standard Liege, după ce a plecat Boloni, tot aşa e şi acum la Petrolul. Piţurcă a ştiut ce-i lipseşte şi i-a întins o mână de ajutor. Selecţionerul a câştigat pariul şi meciul cu Turcia. Piţi e obişnuit cu criticile, Grozav încă nu e vaccinat.


Din păcate, Grozav va rata partida cu Olanda din cauza unei întinderi. Nu e ceva grav, mai are destul timp să-şi îmbunătăţească palmaresul. Suporterii Universităţii sunt mângâiaţi de isprava lui Gicu. Vârful le-a lăsat amintire un gol din foarfecă şi o puzderie de driblinguri fără preaviz. Vor mai fi echipe în cariera atacantului de 22 de ani, vor fi mai goluri de povestit. Dacă mai întrebă vreun neofit de ce e atâta zarvă în legătură cu „U", i se poate răspunde imediat că e clubul care l-a îmbrăţişat pe Grozav înainte să-şi ia zborul spre Naţională.

Comenteaza