Ziua decontului pentru procurorii politici

Ziua decontului pentru procurorii politici
Parlamentul României, cea mai importantă putere a statului de drept, este şi întâiul garant al drepturilor cetăţeneşti.

El are obligaţia de a apăra milioanele de oameni care au votat la referendum de teroarea portocalie, dezlănţuită împotrivă lor de către procurorii politici ai doamnei Kovesi şi ai domnului Morar. Parlamentul este chemat să reacţioneze la modul brutal şi infam în care procurorii, inclusiv cei de la DNA, îşi permit să-i hărţuiască pe cetăţeni, cu cătuşele într-o mână şi cu Biblia în cealaltă, întrebându-i cum şi de ce au votat. Laura Codruţa Kovesi, chemată în Parlament să dea socoteală, nu mai poate să fie exonerata de răspundere.

Statul român, în vremuri de criză, a cheltuit sume colosale din banii publici pentru a întreţine o adevărată armată de procurori cu dotări dintre cele mai sofisticate. Căreia i s-a permis să încalce cele mai elementare reguli democratice şi, până la urmă, ale procedurilor penale, să-i intercepteze la scară largă şi discreţionar pe cetăţeni, în scopul declarat de diminuare a corupţiei. În statul "reformat" de regimul Traian Băsescu, cu procurorii lăsaţi să se mişte în deplină libertate, marea corupţie a atins cote înspăimântătoare. Ea s-a instituţionalizat şi s-a consolidat, rezultatul fiind devalizarea averii publice cu sume importante, de ordinul zecilor de miliarde. Totul în avantajul unui grup ilegitim, relativ restrâns, care nu poate însuma mai mult de câteva zeci de mii de persoane. Acestea s-au îmbogăţit de pe urmă unei crize administrate de guvernele corupte ale lui Traian Băsescu, acesta din urmă fiind şi preşedinte-jucător. Hoţii au fost protejaţi de procurorii portocalii.

În acelaşi timp, dincolo de devalizarea averii publice, de îmbogăţirea unora şi de sărăcirea altora, cetăţenilor României nu li s-a mai garantat de către nimeni siguranţă. Securitatea. Nimeni nu i-a apărat de bandele de tâlhari, de interlopii care acţionează pretutindeni şi în mod nestingherit.

Şi iată că reprezentanţii acestui corp de procurori, atât de necesari pentru o societate, au făcut şi ultimul salt al nesimţirii şi abuzului. S-au implicat politic. Au făcut-o pe tot parcursul regimului Traian Băsescu, dar într-un mod mai puţin ostentativ. Până de curând, ei s-au răfuit cu adversarii regimului Băsescu. Iată că, acum, procurorii portocalii se răfuiesc cu milioanele de cetăţeni care şi-au exercitat un drept democratic

Această fărădelege trebuie oprită. Neîntârziat. Cine să o facă? Consiliul Superior al Magistraturii a fost împănat cu reprezentanţi ai acestor procurori. Şi cu judecători numiţi politic. Nu cred că mai există acolo o majoritate care să slujească obiectivelor democratice ale statului de drept. Oricum, după cum s-a văzut şi în cazul Pivniceru şi în ceea ce priveşte lipsă de reacţie în faţă abuzurilor unor procurori, dar mai ales prin tentativă conducerii CSM de a intimida parlamentari, este greu de imaginat că în această instituţie cheie a puterii judecătoreşti mai există suficienţe resurse de a luptă împotrivă râului. Există, poate, magistraţi şi procurori cinstiţi şi le aşteptăm reacţiile.

Dar, până una altă, trebuie să reacţioneze neîntârziat reprezentanţii instituţiei care i-a propus pe procurorii-şefi, respectiv ministrul Justiţiei, fie el şi interimar şi, cu siguranţă, Parlamentul României. Întâia putere a statului. Întâiul garant al libertăţilor cetăţeneşti şi al Constituţiei. Deci, Kovesi, la raport!

 

 

Comenteaza