Empatie, pasiune, nici vorbă de indulgenţă. Cum predau profesorii apreciaţi de studenţi

Empatie, pasiune, nici vorbă de indulgenţă. Cum predau profesorii apreciaţi de studenţi
Profesorii Universităţii Babeş Bolyai care au primit titlul "Profesor Bologna" şi-au împărtăşit secretele care le-au adus acest premiu.

10 cadre didactice ale Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) au primit titlul de "Profesor Bologna", din partea Alianţei Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Profesorii premiaţi sunt Mircea Comșa, Gabriel Troc, Călin Goina (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială), Veronica Ioana Ilieş, Mihai Deac, Călin Emilian Hinţea (Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării), Cornelia Crăciunaş (Facultatea de Biologie şi Geologie), Sorina Paula Bolovan (Facultatea de Istorie), Daniela Dumulescu (Facultatea de Psihologie), Atilla Richard Varga (Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică).

Studenţii nu au găsit niciun profesor pe placul lor la gigantul FSEGA (studii economice), la Studii Europene, Drept, Litere, Fizică sau la Sport. De asemenea, nu este nimeni de la Matematică şi Informatică, deşi această facultate se situa în 2013, conform Academic Ranking of World Universities in Mathematics, pe poziţia 101-150 în topul Shanghai, cel mai prestigios top al clasificării universităților din întreaga lume.

ZIUA de CLUJ a vorbit cu câţiva dintre profesorii care se bucură de aprecierea studenţilor.

"Mă conectez la nevoile studenţilor"

Veronica Ilieş, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării consideră acest premiu ca fiind unul de suflet, deoarece reprezintă preferinţele studenţilor, şi nu meritele ştiinţifice. „Cred că faptul că încerc mereu să mă conectez la nevoile studenţilor şi să adaptez materia şi disciplinele pe care le predau la ceea ce ei doresc să înveţe, de asemenea, faptul că îi provoc mereu la activităţi cât mai practice, care să îi ajute în viitoarele lor meserii, cred că asta i-a determinat să mă voteze", a spus lectorul universitar.

Ilieş spune că găseşte mereu tehnici noi de predare, chiar nonformale, deoarece le vede mai utile şi mai de efect. „Chiar acum vin după două reprize, două seminare în care am pus în scenă cu studenţii mei conferinţe de presă. Asta încercăm pentru că îmi doresc să îi aduc cât mai aproape de realitate, atât cât se poate. Ei sunt pe de-o parte jurnalişti, pe de-o parte reprezintă o companie pentru care organizează o conferinţă de presă", povesteşte profesoara despre modalitatea sa de predare.

Indulgenţa nu se premiază

Pentru a se simţi mai aproape de studenţi, Veronica Ilieş evită să predea din spatele catredei, pentru a nu se instala distanţa între ei. Chiar dacă între ea şi studenţi există o relaţie de prietenie, totul se bazează pe respect şi atunci când este cazul, poate fi exigentă. „Dacă îi întrebaţi pe studenţii mei, sunt destul de severă, pentru că ţin foarte mult la respectarea termenelor limită. Cred că şi prin asta învaţă că şi atunci când vor lucra, vor avea de respectat termene limită. Ţin la ordine în sală, ţin la un examen cât mai corect, la o evaluare cât mai corectă. Nu cred că faptul că eşti mai indulgent te duce către un astfel de premiu, dimpotrivă. Trebuie menţinut un echilibru între severitate şi indulgenţă".

Entuziasm, empatie, pasiune

Şi profesorii catedrei de Psihologie a UBB-ului au fost premiaţi. Daniela Dumulescu, doctorand al şcolii doctorale Psihologie cognitivă aplicată, nu are o listă a lucrurilor care să îi inspire pe studenţi. Spune însă că atunci când predă pune întotdeauna o doză de entuziasm, empatie şi pasiune. "Prin metodele de predare pe care le abordez, încerc să răspund cât mai bine nevoilor de învăţare ale studenţilor, dar şi să păstrez corectitudinea şi rigoarea mesajului. De aceea, utilizez adesea metode dinamice şi diverse, care să stimuleze interacţiunea, schimbul de idei, curiozitatea studenţilor etc. Îmi place să îi implic activ pe studenţii mei pe tot parcursul procesului, deoarece, să nu uităm, ei sunt beneficiarii principali ai acestuia".

O relaţie deschisă, bazată pe respect şi încredere, dar şi empatia i-a adus Danielei Dumulescu titlul de "Profesor Bologna". "De fiecare dată când studenţii mei au nelămuriri sau probleme, îi ghidez în procesul lor de dezvoltare. Prefer o comunicare reală şi autentică, pentru că, astfel, sunt eliminate multe neînţelegeri şi presupuneri care împiedică eficienţa procesului educaţional", a mai spus pentru ZIUA de CLUJ, Daniela Dumulescu.

Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă la nivel naţional prin care studenții își arată aprecierea față de profesorii care s-au remarcat prin metodele lor de predare și prin modalităţile de interacţiune cu studenţii. UBB a primit în total 90 de nominalizări.

 

Comenteaza