Simpozionul dedicat academicianului Emil Burzo, organizat la UBB

Simpozionul dedicat academicianului Emil Burzo, organizat la UBB
Universitatea Babeş-Bolyai organizează joi un simpozion dedicat academicianului Emil Burzo, preşedintele filialei clujene a Academiei Române.

La acest eveniment vor lua cuvântul rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, decanul Facultăţii de Fizică, Aurel Pop, reprezentantul ICPE-CA Bucureşti, Wilhelm Kappel, şi președintele Federației Franceze de Materiale, Olivies Isnard.

Alături de ei vor vorbi Marius Porumb, membru al Academiei Române, şi Dumitru mihalache, membru corespondent al aceleiaşi instituţii. 

Simpozionul va avea loc de la ora 10:00 în Aula Magna din clădirea centrală, situată pe str. M. Kogălniceanu nr.1, et.2.

Emil Burzo, președintele Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, s-a născut la 30 iulie 1935, în oraşul Moreni, judeţul Dâmboviţa și a absolvit Liceul „George Barițiu" din Cluj, în 1952, iar în 1958 Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Cluj. A urmat, de asemenea, cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și este doctor în fizică tehnică al Universităţii Timişoara. În perioada 1992-2000 a fost decan al Facultății de Fizică din cadrul UBB.

În 1971 a obţinut premiul Academiei Române, iar în 2001 este distins cu Premiul de Excelență al Academiei Maghiare. În anul 2000 a primit premiul de excelență „Opera omnia" a Ministerului Educației și Cercetării (2000). Burzo a semnat ca autor 23 de cărţi sau capitole de cărţi, iar la 19 dintre acestea este unic autor. În literatura de specialitate este cotat cu peste 4.720 de citări, realizând peste 500 de articole ştiinţifice.

Academicianul Emil Burzo este Doctor Honoris Causa al Universității din Timișoara, al Universității din Constanța, al Universității ,Petru Maior din Târgu-Mureș și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost distins cu Ordinul Național ,,Serviciul credincios", în grad de comandor, pentru activitatea științifică desfășurată și este cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și Senior al Cetății.

Comenteaza