0,128% din studenţii UBB au „ocupat” un amfiteatru. Ce revendicări au

0,128% din studenţii UBB au „ocupat” un amfiteatru. Ce revendicări au
În jur de 50 de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai au ocupat joi seara amfiteatrul Nicolae Mărgineanu al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. În acest fel, ei se alătură protestelor faţă de slaba finanţare a educaţiei derulate la nivel naţional.

Comparativ cu numărul total de studenţi ce urmează cursurile acestei instituţii de învăţământ superior, de peste 39.000, tinerii care au decis să se alăture mişcării reprezintă un procent de abia 0,128%. Pregătiţi cu mâncare, lichide, pături, laptopuri şi o chitară, ei şi-au propus să rămână peste noapte pe baricade şi să nu părăsească încăperea până a doua zi la ora 14:00, când este programat să aibă loc în sală primul curs din zi.

"Considerăm că învăţământul din România a ajuns deja la o cumpănă în care noi ca studenţi trebuie oarecum să preluăm iniţiativa, să ne impunem părerile. Ca şi până acum, considerăm că trebuie să contăm mult mai mult în procesul educaţional, de la alegerea rectorului până la toate procesele decizionale care au loc în universităţi. Ne dorim ca finanţarea să fie mult mai bună pentru educaţie, ne dorim ca educaţia să fie o prioritate în statul în care locuim şi ne dorim un sistem educaţional mai bun. Nu vom părăsi sala aceasta până nu vom avea soluţii la problemele ridicate de noi", a declarat Oana Onicaş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB).

Pe acordurile celebrei piese a formaţiei de muzică rock Phoenix "În umbra marelui URSS", studenţii protestari au arborat bannere cu mesaje precum " Occupy. Universităţile sunt ale studenţilor. Am ocupat amfiteatrul" sau "Susţin 25%". Totul, în aşteptarea unor noi participanţi care să li se alăture.

Principalele lor revendicări vizează alocarea a 6% din PIB pentru educație, respectiv includerea studenților în proporție de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor și includerea lor în aceeași proporție în Consiliile Departamentelor din facultăți, locul în care se iau decizii cu privire la curricula și planurile de învățământ.

"Am venit aici ca să reuşim şi noi să avem un aport mai mare în alegerea decanului, să fie 25%, şi chiar dacă ministrul a asigurat că s-ar putea să se schimbe lucrurile şi să se dea o nouă lege a educaţiei până la sfârşitul anului, ideea este că noi facem această mişcare de ocupare pentru a fi siguri că se va întâmpla acest lucru şi pentru a da un semnal de alarmă autorităţilor", a precizat Vlad, student în anul I la Facultatea de Studii Europene.

Tinerii vor, de asemenea, creșterea burselor, în special a burselor sociale, investiții în construcții de noi cămine și cantine, repararea și modernizarea celor existente, implementarea unui învățământ centrat pe student şi reforma curriculară în universități, pentru a face programele de învățământ relevante pentru piața muncii, respectiv pentru nevoile și interesele lor.

Ei îşi mai doresc implicarea în toate procesele de asigurare a calității la nivel intern și extern, atât la evaluări ale instituțiilor de învățământ superior, cât și în evaluări ale programelor de studii, dar şi respectarea de universități și de Ministerul Educației și Cercetării Științifice a „Statutului Studentului" şi a dreptului la liberă exprimare.

În cazul în care autorităţile vor rămâne neîndeplecate în faţa revendicările lor, studenţii vor demara o acţiune de protest de mai mare amploare.

"Ne gândim în momentul de faţă la o acţiune şi mai amplă la nivel naţional în cazul în care nu ne vor fi ascultate nici aşa revendicările", a specificat Onicaş.

Până în momentul de faţă, astfel de proteste au mai fost pornite la Universitatea Maritimă din Constanţa, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, la Universitatea de Vest din Timişoara, la Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioa Cuza din Iași, Universitatea Eftimie Murgu din Reșița și la Universitatea din Suceava.

Comenteaza