A fost extins termenul pentru depunerea cererilor pentru tichetele educaționale de 500 de lei

A fost extins termenul pentru depunerea cererilor pentru tichetele educaționale de 500 de lei

Termenul până la care se pot depune cererile pentru tichetele educaționale a fost extins. Totodată, a fost prelungit și termenul până la care mai pot fi cheltuiți banii primiți anul școlar anterior.

Părinții care vor să primească cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru anul școlar în curs 2024-2025 vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a depune cererea la secretariatele școlilor, potrivit unei modificări făcută de Guvernul printr-o ordonanță de urgență.

Anterior, OUG nr. 83 preciza 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027, adică data de 3 octombrie în acest an, scrie Edupedu.ro. Noul termen limită de depunere ar fi 23 octombrie 2024.

A fost prelungit, totodată, și termenul până la care mai pot fi cheltuiți banii de pe cardurile încărcate în anul școlar 2023-2024. Astfel, potrivit modificării făcute în OUG nr. 112 din 23 septembrie 2024, sumele încărcate anul trecut pe carduri pot fi cheltuite până în data de 31 decembrie 2024.

Cine poate primi bani

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

– venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
– venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Condițiile de acordare a sprijinului:

Acordarea stimulentelor educaționale este condiționată de frecvența regulată la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educațional prevăzut de prezenta lege.

În sensul prezentei legi, prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate.

Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță:

- absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;

- învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

Comenteaza