A început simularea la BAC: subiectele la proba de limba şi literatura română
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Mar 2015, 15:40
- Educaţie
- Ascultă știrea
La nivelul judeţului Cluj, din totalul de 9.894 de elevi înscrişi au fost prezenţi 9.332. Astfel, 595 de nu au participat la probă. Inspectoraul Şcolar Judeţean Cluj informează că niciun elev nu a fost eliminat.
Subiecte simulare clasa a XI-a
La simularea pentru elevii de clasa a XI-a, profilul real, filiera tehnologică, au fost trei subiecte cu mai multe cerinţe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.
La primul subiect, pe un fragment din nuvela "O viaţă pierdută", de Ioan Slavici, elevii au avut de rezolvat nouă cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică, respectiv: sinonime pentru cuvintele "mâhnire" şi "apucă"; explicarea rolului cratimei din secvenţa "care-i schimbă toată firea"; construirea unui enunţ în care să fie folosită o locuţiune sau o expresie care să conţină substantivul "suflet"; prezentarea a două motive literare din textul dat; menţionarea tipului de perspectivă narativă din text; selectarea a două secvenţe din text care conturează dimensiunea temporară; prezentarea rolului verbelor la timpul perfect simplu; ilustrarea cu câte un exemplu din text a două trăsături ale genului epic; comentarea în 60-100 de cuvinte a secvenţei: "Îndelung au stat şi îndeplin s-au înţeles unul pe altul. Dar acest bătrân nu mai era căruţaşul ce sta nepăsător şi senin la faţă în mijlocul crivăţului, era părintele care într-o singur-o clipă vede şi jăleşte o întreagă viaţă, jăleşte comoara risipită a vieţii sale. El apucă mâna fiicei sale".
La Subiectul al II-lea, elevii au avut de scris un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa vizionării ecranizărilor după opere literare, iar la subiectul al III-lea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
Subiecte simulare clasa a XII-a
Elevii din clasa a XII-a, tot de la profilul real, au avut de rezolvat la rândul lor trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.
La primul subiect, candidaţii au avut de rezolvat nouă cerinţe, vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică, dintr-un fragment din piesa de teatrul "Somnoroasa aventură" a lui Teodor Mazilu. Printre cerinţele vizate au fost: numirea unor sinonime, explicarea rolului unei virgule, folosirea unei locuţiuni sau expresii într-un enunţ care să conţină un substantiv, prezentarea unor motive literare din textul dat şi comentarea unei secvenţe din text.
La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor.
La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu.
Calendar probe
Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat va continua marţi cu proba la Limba şi literatura maternă, miercuri cu proba obligatorie a profilului şi vineri cu proba la alegere a profilului şi specializării, pe care o vor susţine doar elevii claselor a XII-a. Rezultatele de la simularea examenului de bacalaureat vor fi afişate în 12 martie.