Andrei Marga: Jocul în continuare cu legislația educației naționale va costa enorm

Andrei Marga: Jocul în continuare cu legislația educației naționale va costa enorm
| Foto: sursa: https://www.digi24.ro/

Potrivit cu spusele ministrului învățământului s-a atins nivelul cel mai de jos al educației din România, iar fostul rector al UBB Cluj și fostul ministru al Educației, Andrei Marga, face o radiografie a carențelor sistemului educațional autohton într-o opinie intitulată ”O lege depășită”. 

”Jocul în continuare cu legislația educației naționale va costa enorm”, iar ”situația educației de azi este mai dramatică decât a fost odinioară”, transmite fostul rector de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, în opinia publicată în jurnalul.ro.

Câteva dintre problemele educației din România remarcate de Andrei Marga: ”România a devenit în ultimii ani țara cu cea mai puțină lectură pe cap de locuitor, cel mai mare abandon școlar, cel mai ridicat analfabetism funcțional din Europa. (...)

Universitățile ating cea mai extinsă corupție din istorie, cu expansiunea plagiatului și a titlurilor false. Mii de copii au fost privați de școlarizare din cauza desființării de unități școlare, iar, în pandemie, s-a bătut recordul european la măsuri greșite. (...)

Proiectul legilor din 2023 are lacune de concepere a legii. El conține prea multe generalități în locul reglementării juridice propriu-zise. (...)

În lege se folosesc cuvinte mari, precum „prioritate națională”, „excelență”, etc., fără consecințe juridice. Nu ar fi de preferat un limbaj moderat, cu rezolvări legislative inteligente? 

Proiectul prevede în exces comitete, consilii, programe adiacente, cu costuri inutile și cu diluarea răspunderii.”

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL AICI

Comenteaza