Andronescu vrea la Educaţie modelul japonez. Cum vor fi evaluaţi profesorii
Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat marţi că se gândeşte să implementeze modelul japonez de evaluare a profesorilor.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, spune că există mai multe lucruri din legea japoneză pe care ar vrea să le implementeze în România, printre acestea ar fi şi evaluarea profesorilor din 10 în 10 ani.
„Un lucru interesant este evaluarea profesorilor din zece în zece ani. Toţi profesorii susţin după un program de formare la disciplina pe care o predă şi celălalt în metodele noi de pedagogice. Ne gândim că o asemene abordare vom putea avea şi noi. Nu înseamnă că de mâine, nu înseamnă că profesorii să se teamă. E o idee, până va ajunge în lege, calea e lungă. (...) Un proces de evaluare trebuie să gândim indiferent că e modelul japonez sau altul pentru că în învăţământul superior îl avem şi constat că acest lucru ne-a motivat”, a explicat Andronescu, potrivit Mediafax.
Ministrul a mai spus şi că Ministerul Educaţiei Naţionale derulează un proiect, din bugetul de stat, prin care sunt formaţi 55.000 de profesori, precizând că în acest moment au fost selectaţi cei 1.500 de formatori ai programului.
„Profesorii în acest moment asigură programul de formare din resursele proprii. Cred că trebuie să dăm bani din buget pentru a asigura formarea continuă a dascălilor din bugetul ministerului. Avem acum proiectul «CRED» care asigură formarea a 55.000 de cadre didactice. Este un început”, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Andronescu spune că momentan a început procesul de selecţie a celor 1.500 de experţi din cadrul proiectului.
Conform Ecaterinei Andronescu, programul CRED va fi implementat pentru o perioadă de doi ani din bugetul de stat.