Şansă pentru copiii defavorizaţi. Se reia programul "Şcoală după Şcoală"

Şansă pentru copiii defavorizaţi. Se reia programul
Proiectul “Şcoală după Şcoală” se relansează. Prin el, 120 de copii ce provin din familiile defavorizate primesc o şansă de a-şi construi un destin diferit de cel al părinţilor.

Lansat în 2013 ca un proiect pilot de ajutorare a copiilor defavorizaţi, programul s-a bucurat de succes, astfel că Primăria Cluj-Napoca a hotărât continuarea lui şi în anul şcolar 2014-2015. În cadrul lui, copiilor le este asigurat cadrul necesar pentru a putea studia și după orele de curs fără a simți presiunea lipsurilor cu care se confruntă familiile lor.

Astfel, după terminarea orelor de curs, cei 120 de elevi înscrişi în acest an, ce frecventează școlile "Traian Dârjan" din Someșeni şi "Nicolae Iorga" din Iris, primesc o masă caldă asigurată de Primărie, după care sunt preluați de profesorii implicați în program, care îi ajută la teme sau realizează alte activități educative împreună ei.

În paralel, se asigură asistență socială pentru familii, părinții fiind ajutați să rezolve problema documentelor de identitate, în lipsa cărora copiii nu au acces la ajutoarele oferite de stat sau la serviciile de asistenţă medicală. Totodată, ei sunt învăţaţi cum pot să își găsească un loc de muncă, astfel încât cei mici să nu trebuiască să aducă o contribuţie la bugetul familiei prin muncă proprie, iar atenţia lor să se concentreze pe studii.

„Cu proiectul-pilot am avut niște rezultate peste așteptări și era firesc să îl extindem anul acesta. Avantajul cel mai mare al programului este că nu lucrăm doar cu copiii, ci implicăm foarte mult părinții. Dacă pe aceștia nu îi convingem cât de important e să își lase copilul la școală în fiecare zi, munca noastră devine inutilă pe termen lung. Aici e cu adevărat frumusețea proiectului: nu rezolvăm doar o nevoie concretă, ci schimbăm mentalități", a declarat Marina Neciu, manager local al United Way România, unul din partenerii proiectului.

Potrivit datelor furnizate de municipalitatea cluejană, în urma proiectului pilot toţi copiii înscriși au reușit să-și continue studiile, iar 70% dintre aceștia și-au îmbunătățit frecvenţa școlară, absenteismul și riscul abandonului școlar diminuându-se cu până la 40%. De asemenea, 44% dintre copii au avut rezultate mai bune la școală.

Proiectul "Şcoală după Şcoală" este implementat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală a Primăriei Cluj-Napoca, în colaborare cu United Way România și cu Fundația Creștină Diakonia.

Comenteaza