Anul şcolar începe cu... o gaură în bugetul părinţilor. Câţi bani se duc pe rechizite
- Scris de Ioana Pîrlea
- 08 Sep 2015, 15:08
- Educaţie
- Ascultă știrea
A rămas mai puţin de o săptămână până când şcolile îşi vor deschide oficial porţile, aşa că goana după rechizite e în plină desfăşurare. Pentru cele necesare unui început de an şcolar, unii părinţi scot din buzunare până la câteva sute de lei pentru a le cumpăra micuţilor rechizite cu personajele preferate.
Rafturile papetăriilor şi cele ale hypermarketurilor au fost împânzite cu rechizite care mai de care mai atractive, iar magazinele se bat în oferte. Bugetul, în cele mai multe cazuri limitat, trebuie să acopere costurile pentru ghiozdan, penar, caiete, stilou, pixuri, acuarele sau creioane colorate. Cea mai ieftină variantă a unui coş de cumpărături se învârte în jurul sumei de 100 de lei.
Caietele pornesc de la 50 de bani, însă preţul lor poate să ajungă până la 35 de lei în cazul unui caiet studenţesc spiralat. Cele mai multe caiete dictando sau cu pătrăţele au însă preţuri cuprinse între 1 leu şi 2,5 lei, în timp ce caietele speciale de muzică, biologie sau geografie costă aproximativ 2 lei. Preţul creioanelor porneşte de la 4 lei pentru un set şi poate ajunge până la 30 de lei, în timp ce un set de carioci poate ajunge să coste chiar şi 50 de lei. Acuarelele pornesc de la 8 lei, însă pentru unele mai sofisticate, cu o paletă mai largă de culori, cumpărătorii scot din buzunare câteva zeci de lei, un set de pensule costă între 5 şi 25 de lei, iar un bloc de desn circa 5 lei. Stilourile pot costa până la 50 de lei, iar pixurile pornesc de la 1 leu şi ajung până la 25 de lei. Un penar simplu costă în jur de 10 lei, în timp ce pentru unul complet echipat, cumpărătorii scot din buzunare între 30 şi 70 de lei.
Cel mai ieftin ghiozdan costă puţin peste 10 lei, în timp ce unul „de firmă" ajunge până la 300 sau chiar 400 de lei. Un ghiozdan de mărime medie, cu personaje din desenele preferate, costă între 80 şi 150 de lei. Dacă anii trecuţi Barbie sau Mickey Mouse erau pe placul micuţilor, în acest an la mare căutare sunt rechizite cu personajele din Frozen, Sofia, Minions, Violetta sau cu maşinile din animaţia Cars.
„Cam 200 de lei dăm pe rechizite în acest an. Avem de cumpărat un ghiozdan, un penar, nişte carioci noi, acuarele, abţibilduri, bineînţeles, toate cu prinţese şi cu personaje din desene, aşa cum îşi doreşte fetiţa. Caietele le vom lua doar săptămâna viitoare, când ni se va spune la şcoală exact ce tip de caiete vor folosi în acest an. Preţurile sunt oarecum asemănătoare cu cele de anul trecut, e drept că au crescut puţin, dar nu exagerat", explică mămica unei eleve de clasa I.
Alţi părinţi se arată puţin mai revoltaţi de preţurile rechizitelor. Aşa că au decis să reducă la minim bugetul dedicat începutului de an şcolar şi să cumpere doar strictul necesar. „Cumpărăm doar ce e necesar şi ce găsim la preţuri rezonabile. Nu o să dăm 70 sau 80 de lei pe un penar cu Frozen sau ştiu eu ce desene, în timp ce unul identic, dar cu un model mai simplu, costă 35 de lei. Oricum vom cheltui destul de mulţi bani dacă adunăm rechizitele, hainele şi alte cărţi sau caiete speciale care mai trebuie achiziţionate", precizează o altă mamă.
De la ghiozdane şi penare, până la creioane, pixuri sau abţibilduri cu personaje din filme sau desene animate, toate le fac cu ochiul copiilor. Dacă un set banal de creioane colorate costă în medie aproximativ 10 lei, preţul celor „decorate" cu personaje sare de 25 de lei.
Pentru cei de grădiniţă au apărut gentuţe sau ghiozdane de mărime mică, toate cu personajele amintite anterior. Preţurile sunt ceva mai mici, iar un astfel de obiect costă între 25 şi 50 de lei. O caserolă pentru mâncare costă între 10 şi 20 de lei, în funcţie de oferta magazinului.
Pe lângă cărţi, caiete sau creioane, mulţi părinţi achiziţionează şi haine sau pantofi noi la început de an şcolar, produse pentru care scot din buzunare câteva zeci sau sute de lei. De asemenea, pe lângă rechizitele clasice, unii părinţi se orientează şi spre produse din gama IT, cum ar fi tablete sau soft-uri educaţionale, pentru care ajung să plătească alte câteva sute de lei.