Asociaţiile de elevi vor demiterea Monicăi Anisie: "Învăţământul a fost în aer în lipsa unor măsuri concrete, pe toată perioada crizei"

Asociaţiile de elevi vor demiterea Monicăi Anisie: "Învăţământul a fost în aer în lipsa unor măsuri concrete, pe toată perioada crizei"
| Foto: Mediafax - Eduard Vinatoru

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) susţin demiterea ministrului Educaţiei, Monicăi Anisie, pentru modul în care a gestionat criza cauzată de pandemia de COVID-19.

„Vineri, 22 mai a.c., în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora premierul României urmează să demită 3 miniştri, printre care şi Monica Cristina Anisie, Ministru al Educaţiei şi Cercetării. Date fiind informaţiile apărute în presă, susţinem şi salutăm această decizie, ca urmare a atitudinii ignorante de care actualul ministru al educaţiei a dat dovadă în ceea ce priveşte problemele sistemului educaţional din România”, spun elevii.

Asociaţiile de elevi spun că, „prin inactivitatea Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, aproximativ 900.000 de elevi au fost privaţi de dreptul la educaţie, deoarece „autorităţile nu şi-au respectat datoria de a asigura dispozitive conectate la internet elevilor din mediile defavorizate”.

„Mai mult de atât, au existat solicitări din partea organizaţiilor cu activitate în sfera educaţională, încă de la începutul perioadei de suspendare a cursurilor, pe care Monica Anisie le-a ignorat, blocând accesul la educaţie. Amintim toate discursurile şi apariţiile publice întârziate ale doamnei ministru, care nu au livrat informaţiile necesare elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor în privinţa desfăşurării învăţământului la distanţă şi panicii instaurate, în ceea ce priveşte susţinerea examenelor naţionale”, arată sursa menţionată.

De asemenea, în ciuda angajamentelor pe care ministrul educaţiei şi le-a asumat în faţa elevilor reprezentanţi, elevii spun că problemele nu au fost rezolvate.

„Am văzut în aceste luni ce înseamnă ca accesul la educaţie să fie blocat din cauza unui ministru. Sute de mii de elevi au fost lăsaţi deoparte, iar învăţământul a fost în aer în lipsa unor măsuri concrete, pe toată perioada crizei. O altă problemă majoră pe care doamna Anisie şi-a asumat că o va rezolva este problema transportului elevilor, care este pe departe de a fi rezolvată după ordonanţa de urgenţă dată săptămâna trecută. Un alt ministru care amână rezolvarea problemelor şi aruncă vina pe conducerile anterioare, nu ne va ajuta să progresăm şi să îmbunătăţim sistemul educaţie pentru elevii din România.”, a spus preşedintele AEC, Andreea Sabina Spătariu.

„Doamna Anisie a pretins de la bun început faptul că dumneaei va reprezenta un altfel de ministru, într-adevăr a fost. Tot ce a reuşit să facă dumneaei pe toată durata mandatului a fost să îşi facă o campanie agresivă pe Facebook, plină de fake news. Ce observăm acum, în plină pandemie? Zeci de mii de elevi fără acces la educaţie, elevii ce urmează să susţină examenele se aşteaptă din moment în moment ca din partea doamnei ministru să apară o altă decizie ce o contrazice pe precedenta, iar transportul elevilor, semnalat de Asociaţiile de elevi de ani de zile, încă să există ca o problemă ce reduce accesul la educaţie. Mulţumim, doamna Anisie, dar, fiecare dintre noi trebuie să recunoască momentul în care este depăşit de o situaţie, iar dumneavoastră aţi reprezentat la perfecţie imaginea unui Ministru care nu are habar despre fişa postului.” - este de părere preşedintele AEBI, Nicolae Alexandru Rădulescu.

„În perioada de criză în care autorităţile trebuiau să ne transmită siguranţă şi responsabilitate, ne-au arătat lipsa de profesionalism pe care o au în luarea unor decizii de urgenţă, a fost creat mai mult haos şi, chiar din contră, ne-a fost transmisă mai multă nesiguranţă, ceea ce a dus la creşterea neîncrederii populaţiei în acestea. De când am fost nevoiţi să ne schimbăm stilul de viaţă din cauza pandemiei de covid, în care orele s-au mutat în mediul online, doamna Monica Anisie, având la cunoştinţă faptul că o multitudine de elevi români nu dispun de dispozitive sau conexiune la internet, le-a făcut obligatorii. De asemenea, MEC a elaborat un formular online care a fost trimis elevilor în care aceştia au fost întrebaţi dacă au sau nu conexiune la internet. Deopotrivă, a fost creată o mare confuzie cu privire la Examenele Naţionale pentru care data la care acestea au fost programate a fost schimbată de cel puţin 3 ori. În concluzie, deciziile luate în ultima perioadă de către ministrul educaţiei Monica Anisie şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării au creat o mare dezordine în învăţământul românesc.”, spune şi preşedintele AEM, Paula Livia Buda.

„Acest comunicat nu vine după o singură greşeală. Doamna Anisie, cea care trebuia să susţină educaţia, a restricţionat-o pe timpul pandemiei pe cât de mult a putut prin intermediul deciziilor sale ambigue. Şcoala online a devenit obligatorie, dar nu toţi elevii aveau acces. Prezenţa era necesară, totuşi nu existau sancţiuni pentru absentarea de la cursuri. Multe astfel de nereguli au existat în aceste aproape 3 luni şi, totuşi, am ales să trecem cu vederea, dar deja este suficient. Cerem acum demisia doamnei Anisie nu pentru o gafă, ci pentru un cumul de acţiuni care au făcut elevii să simtă în aceasta pandemie ce este frica, incertitudinea şi nepăsarea unui sistem ce se presupune că trebuia să îi educe.”, a spus preşedintele AVE, Rahela-Maria Macovei, scrie Mediafax.

Comenteaza