Au terminat la Racoviţă cu media 10. Una pleacă din ţară, cealaltă rămâne la Cluj

Au terminat la Racoviţă cu media 10. Una pleacă din ţară, cealaltă rămâne la Cluj
| Foto: https://romania.europalibera.org/ - Ovidiu Cornea

Două șefe de promoție, cu medie maximă, la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj aleg drumuri diferite, deşi sunt cele mai bune prietene. Diana va studia matematica în Germania, iar Daria vrea să urmeze Medicina, la Cluj-Napoca.

Diana Este admisă deja la Jacobs University din Bremen, Germania, după ce a susținut probele în sistem american (STA) încă de la finalul anului trecut. Anual, alte zeci sau chiar sute de absolvenți de liceu de elită iau o decizie similară și aleg să studieze „afară”. Majoritatea aleg să se și stabilească acolo, iar unii dintre ei sunt integrați chiar în structuri de cercetare sau didactice ale instituțiilor unde studiază. Alții sunt ofertați cu joburi foarte atrăgătoare.

„Am ales să plec, ca să studiez matematica, pentru că nu prea sunt oportunități de cercetare în România, în domeniu”, povestește pentru Europa Libera Romania, Diana, șefă de promoție, cu media 10, la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj.

Daria, prietena Dianei, este hotărâtă să studieze la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", din Cluj-Napoca. Olimpică națională și ea, atât la matematică, precum și la română și lingvistică, s-a hotărât să aleagă Medicina chiar în pandemie.

„Pe a IX-a și a X-a eram chiar pornită împotriva Medicinei, nu îmi plăceau nici Biologia, nici Chimia. În pandemie, când mi-am dat seama că pot să fac ce vreau și nu fac nimic, să încerc ceva concret, m-am setat că fac Medicină și nu mi s-a mai părut greu”, povestește Daria.

Citeşte întreaga poveste a elevelor de nota 10 din Cluj AICI.  

Comenteaza