Azi încep înscrierile la creșe și grădinițe / Părinţii către ministrul David: "NU SUNT LOCURI!!!"

Azi încep înscrierile la creșe și grădinițe / Părinţii către ministrul David: "NU SUNT LOCURI!!!"

După ce ministrul Educației, Daniel David, a transmis că analfabetismul funcțional din țara noastră are legătură și cu faptul că mulți dintre copii de vârstă preșcolară nu sunt înscriși în sistemul de educație creșe sau grădinițe, mai mulți părinți i-au înşirat ministrului muntele de probleme pe care le întâmpină pentru a obţine un astfel de loc în instituţiile de stat.  

"Dragi părinți, oameni ai educației și autorități locale, Luni, 26 mai 2025, încep înscrierile la creșă/grădiniță/servicii complementare de educație timpurie. O îngrijorare pentru mine ca ministru nu este doar faptul că unii dintre cei care ajung în sistemul de educație nu pot trece de o zonă de analfabetism funcțional. Această realitate și cauzele acesteia le înțelegem tot mai bine și sunt în proces de corectare.

Dar, așa cum am arătat și în recentul „Raport asupra educației și cercetării din țară” (Raportul QX), o îngrijorare mare este că prea mulți copii nu sunt parte a sistemului de educație care este acum obligatoriu (4-18 ani), fie ca urmare a abandonului, fie a faptului că nu au fost înscriși. Iar prin acest lucru nu doar că le irosim potențialul bun de inteligență/creativitate, ci le și reducem șansele unei vieți mai bune.

În lumea care vine, educația va face tot mai mult diferența între cei care vor avea succes și/sau o viață bună și cei care vor fi pierzători. De aceea, vă încurajez pe toți să vă mobilizați pentru a le putea oferi tuturor copiilor eligibili ai țării posibilitatea de a intra măcar în sistemul obligatoriu de educație, unde avem deja infrastructura necesară. Știu că încă mai avem de lucru pentru a asigura toată infrastructura necesară și/sau disponibilă la standardele pe care ni le dorim - mai ales la nivel de creșe, dar și la celelalte niveluri -, dar haideți să construim împreună simultan infrastructura și mentalitatea că educația este cea mai bună cale spre succesul și/sau bunăstarea socială." a transmis Daniel David, ministrul Educației și Cercetării. 

Imediat după postarea ministrului părinţii i-au înşirat acestuia piedicile de care se lovesc înainte de a prinde un loc într-o creşă sau grădiniţă de stat:
- NU există suficiente locuri în instituțiile de stat
- mulți părinţă tineri nu îşi permit costurile unei creșe sau grădinițe private, unde prețurile ajung și la 2000 lei pe lună
- etrebuie extinsă reţeaua de creșe și grădinițe de stat, astfel încât fiecare copil să aibă acces la educație timpurie, indiferent de veniturile părinților
- modul de predare, de stat jos pe scaunele, nimic creativ, decât 30 de minute în aer liber, joc liber
- la creşe/ grădinițe de stat se plătește destul de mult masa, iar începând cu școala costurile rechizitelor depăşesc puterea de cumpărare a multor părinţi
- părinții își înscriu copiii la creșe și grădinițe cu program prelungit fiindcă nu au cu cine să-i lase acasă și nu-și permit o bonă
- concediul de odihnă al unui angajat din afara sistemului de învățământ este maxim o lună, iar copii nu au cu cine să fie lăsaţi
- ar trebui făcut un regulament unitar în ce priveşte orarul şi perioada vacanţelor
Legea flotantului și faptul ca un părinte lucrează în zona grădiniței obligă pe un alt copil care stă aproape de creșă/gradiniţă să intre la o altă grădiniță mult mai departe de casă
- la o vârstă fragedă copiii ar trebui sa învețe prin joacă nu sa aibă la fiecare materie 4 manuale
- copiii dacă nu stau la semi sau nu îi ajută părinții la teme pur și simplu nu fac față.

Unii părinţi i-au transmis ministrului că înainte de a începe înscrierea li s-a transmis că nu mai există locuri disponibile. "Domnule ministru va rog să solicitați organelor competente din toată țara lista cu locurile disponibile pentru grădiniță și va rog sa ne comunicați criteriile deoarece am avut o discuție acum două săptămâni la o grădiniță de stat care mi-a comunicat că nu mai au locuri disponibile (deși înscrierea incepe in 26.05.2025) și nu se mai ia în considerare domiciliul copilului."

"Eu mi-am inscris copilul la cresa si a fost refuzat… apoi la gradinita cand a implinit 3 ani si a fost refuzat din lipsa de locuri… intaietate aveau cei care aveau 4 ani si nu au intrat anul anterior…. Vorbesc despre cresa si gradinita de stat, aferente zonei in care locuim… despre ce vorbim aici??"

"De curiozitate doar: cand se aloca nr de locuri pt copii la cresa/ gradinita intr-un an in tara noaatra, face careva din minister vreun sondaj si la INS sa vada cati copii au fost nascuti cu 2-3 ani in urma sa vada nr de locuri alocate= nr copii care ar trebui sa intre la gradi, de ex, in acel an?"

"Foarte frumos mesajul. Dar vă rugăm frumos să faceți ceva în privința flotantului. În Cluj cel puțin e dezastru… după ce ca nu sunt suficiente locuri în creșe/grădinițe ne mai luptăm pt locuri și cu cei care își fac flotant doar pt a înscrie copilul în Cluj."

"Domnule Ministru,de ce nu vă îngrijorează părinții care sunt disperați ca nu prind un loc la creșă /grădiniță? De ce nu vă îngrijorează faptul ca mamele sunt nevoite să se întoarcă acum la 1 an și 10 luni la munca și nu au unde să își înscrie copilul pentru ca au prioritate cei cu vârsta de peste 2 ani? De ce nu vă îngrijorează faptul ca in grădinițe există doar 20 locuri la grupa mica pentru ca nu este considerată ,,obligatorie “ dar noi ,parintii,trebuie sa muncim?"

"NU SUNT LOCURI !!!! NU SUNT LOCURI ! Asta e problema ! Poate mai coborâți și din acel ,,scaun” și vedeți ce se întâmplă … la isj se doarme, peste tot se doarme… Nu sunt locuri! Vă reamintesc! Nu sunt locuri pentru toți! Înscrii copilul la 3 ani la creșă ca să ai o șansă iar tu începi munca la 1 an și 10 luni…. Dar nu ai loc! Doamne… nu veți înțelege niciodată problemele dintr-o grădiniță, dintr-o școală, dintr-un liceu dacă nu …. Sunteți acolo ! Păcat…", i-au transmis românii lui Daniel David. 

Comenteaza