BAC 2023. SUBIECTELE la Limba și literatura română

BAC 2023. SUBIECTELE la Limba și literatura română

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a început luni, 26 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text de George Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera”. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții - să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

La Subiectul II, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță”. (A mele visuri risipite / Ce-mi umplu inima de jale / Le văd în frunzele pălite / Şi-n pustiirea de pe vale. De-a pururi sta-vor troienite / Sub vremea ce s-aşterne-n pale / A mele visuri risipite / Ce-mi umplu inima de jale! Copac, când zile fericite / Îţi vor întoarce iar din cale / Podoaba ramurilor tale / În noapte-or sta mai adâncite / A mele visuri risipite!)

La Subiectul III, elevii trebuiau să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. În elaborarea eseului, elevii trebuiau să aibă în vedere:

  • evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică;
  • comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat;
    analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat.

La Subiectul III, de la profilul uman, elevii care au susținut examenul au avut de realizat o caracterizare a unui personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. La fel ca anul trecut, primele două subiecte au fost similare, la real și uman.

La subiectul III, la real, elevii au avut de prezentat particularitățile unui text narativ al lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu, conform Antena 3. La subiectul al doilea, au avut un text aparținând lui Alexandru Vlahuță, pe baza căruia trebuiau să facă facă un comentariu de minim 50 de cuvinte.

De asemenea, la subiectul I, pornind de la un text al lui G. Călinescu, elevii de la real și tehnologic au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectele de la profilul real și tehnologic:

BAC 2023. SUBIECTELE la Limba și literatura română

BAC 2023. SUBIECTELE la Limba și literatura română

 

Subiectul III de la profilul uman, diferit de cel de la real-tehnologic:

BAC 2023. SUBIECTELE la Limba și literatura română

 

Peste 4.000 de elevi din Cluj la proba de Limba și literatura română

La prima probă scrisă au fost prezenți 4.044 de candidați, iar 34 de candidați nu s-au prezentat la această probă scrisă. În județul Cluj, nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă la Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, astăzi, 26 iunie 2023, la ora 15:00.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2023_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264, disponibile în perioada 26 iunie - 7 iulie 2023.

BAC 2023. Calendarul probelor

Probele scrise continuă marți, 27 iunie, de proba scrisă obligatorie a profilului. Miercuri, 28 iunie, este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării, iar joi, 29 iunie, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în sălieste permis în intervalul orar 7:30-8:30.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor tuturor elevilor.

Toate sălile de examen sunt dotate cusisteme funcționale de supraveghere video și audio. 

Examenul de Bacalaureat este considerat promovat de către absolvenţii claselor a XII-a dacă aceştia au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală este de cel puțin 6.

În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe de la Bacalaureat 2023 sunt echivalate cu mediile din anii de liceu.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 - 18:00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale se vor afişa pe data de 7 iulie 2023.

Comenteaza