Reguli BACALAUREAT 2021: Cine copiază nu mai are dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Iun 2021, 07:46
- Educaţie
- Ascultă știrea
Ghidul cu regulile pe care trebuie să le cunoască absolvenții de liceu care dau luni bacul a fost publicat de Ministerul Educației.
Bacalaureatul 2021 începe luni, cu examenul scris la Limba și literatura română. Examenele de Bacalaureat durează trei ore, încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în centrul de examen se face între orele 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate, a transmis Edupedu.ro.
Candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen. Fiecare elev primește apoi o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt în actul de identitate, precum și celelalte date de pe colțul de foaie ce urmează să fie lipit.
Cu ce nu au voie să vină la Bacalaureat candidații
Elevii care susțin BAC-ul NU au voie să vină la examen cu următoarele:
- ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete
- manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi
- telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare
Candidații la Bacalaureat sunt obligați să lase obiectele mai sus menționate într-o sală stabilită de comisia de bacalaureat. Elevii care refuză să lase obiectele în sala specială nu sunt primiți în examen.
Ce pățesc absolvenții de liceu prinși cu copiuțe la BAC 2021
Candidații la Bacalaureat 2021 care intră în sala de examen cu materiale nepermise (manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare) sunt dați afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.
Cei care au fost eliminați din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot să participe la următoarele probe și nu mai au nici posibilitatea de a le fi recunoscute, în sesiunile următoare, notele la probele promovate anterior eliminării. Se consideră că acești candidați au picat Bacalaureatul.
Cei care au fraudat nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Aceștia vor relua examenul integral de BAC cel mai devreme în a treia sesiune după cea la care au fost eliminați.
Regulile de desfășurare a examenelor de Bacalaureat 2021
Înainte de distribuirea subiectelor în săli, profesorii asistenți le vor explica elevilor cum se desfășoară examenul și cum să completeze datele personale pe foaia tipizată. De reținut că elevii nu au voie să își scrie numele pe alt spațiu decât cel care se sigilează; în caz contrar, lucrarea va fi anulată, pentru că poate fi identificată la corectare.
Candidații vor primi atâtea coli tipizate marcate cu ștampila “Bacalaureat 2021 – C.E.” câte le sunt necesare. Din momentul în care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate intra în sala de examen.
Elevii nu au voie să vorbească între ei în timpul examenelor, nici să copieze, să transmită materiale altor candidați și nici să facă schimb de foi sau ciorne cu ceilalți colegi.
Candidații pot să iasă din sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare.
În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot cere părăsirea temporară a sălii și vor fi însoțiți de unul dintre profesorii asistenți, până la reîntoarcerea în sala de examen. Dar timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.
Absolvenții de liceu au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele.
Pentru rezolvarea subiectelor de la BAC 2021, candidații pot să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru. La examenele la Matematică și Geografie, elevii au voie să folosească instrumente de desen.
În examen se folosește numai hârtia care le este distribuită elevilor de către profesorii asistenți.
Dacă vor să corecteze o greșeală pe foaia de examen, absolvenții de liceu trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.
După ce se termină cele 3 ore de examen, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când este predată și ultima lucrare.
Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosirea la examen și, dacă solicită, o mască la ieșire. În incinta centrului de examen se va purta obligatoriu mască de protecție, în contextul pandemiei de coronavirus.