Boc: La Cluj orice discuție începe cu educația. Acum aproape orice cartier al Clujului are școli ca cele din centru

Boc: La Cluj orice discuție începe cu educația. Acum aproape orice cartier al Clujului are școli ca cele din centru

Primarul Emil Boc spune că educația este cel mai bun antidot pentru problemele cu care se confruntă societățile și că la Cluj-Napoca aceasta a fost pusă pe primul loc, administrația locală investind zeci de milioane de euro doar în infrastructura școlară.

Edilul Clujului a afirmat la Ziua Live că "democrația poate rezista bine numai în acolo unde există un popor informat, un popor capabil să facă judecăți de valoare, capabil să înțeleagă direcțiile, să facă alegerile potrivite" și că "este clar că e o corelație directă între nivelul de educație și salarii bine plătite, extremism, populism, violență, intoleranță, rasism", iar  cel mai bun antidot la toate acestea este educația.

"De aceea noi am pus ca și carte de căpătâi, ca și litere de aur cu care începe orice discuție la Cluj-Napoca este educația. De aceea de la creșă până la post universitar în acest oraș, toate aceste activități educaționale sunt sprijnite pe multiple planuri și multiple forme. Pentru că, repet, nimic în lumea asta nu poate schimba în bine lumea decât educația. Educația este cea care face diferența, pentru că ea este aceea care șlefuiește în bine ființa umană, oferindu-i și șansă la o prosperitate mai mare, la salarii mai bine plătite, și șansa de a trăi în pace. Cele două nu pot fi aduse decât prin educație", a declarat Emil Boc, marți, la Ziua Live.

Primarul a subliniat faptul că la Cluj-Napoca educația s-a pus pe primul loc și s-au făcut numeroase investiții în infrastructura școlară, astfel că acum "aproape în orice cartier al Clujului ai școli de aceeași valoare ca și în centru".

"Știți bine că la Cluj am pus educația pe primul loc, uitați-vă doar la sprijinul pe care am acordat creșelor, triplând practic numărul de locuri, construind în echivalent cel puțin șase școli în această perioadă de timp la Cluj, două școli noi în construcție pe care le demarăm acum în Borhanci și în Bună Ziua, una în regim privat, în Iris, trei școli noi pe care le ducem în continuare, ca să mai vorbim de politica de susținere financiară a sistemului școlar, prin finanțarea complementară, astfel ca toate școlile din Cluj să aibă dotările, să aibă necesarul asigurat la cel mai înalt nivel. Ca să nu mai vorbim de infrastructură - vedeți că acum aproape în orice cartier al Clujului ai școli de aceeași valoare ca și în centru, pentru că înainte era discrepanța asta majoră între centru și periferie. Acum poți să te duci și la un 'Agârbiceanu', și la un 'Nicolae Iorga', și la un 'Iuliu Hațieganu' - oriunde în cartiere se găsești aceleași școli, la fel ca și 'Coșbuc','Șincai', la fel ca și 'Racoviță', la fel ca și școlile maghiare 'Bathory István' sau celelalte din centru", a spus Boc.

"Asta am încercat noi - să ducem calitatea în fiecare cartier și mai avem încă de lucru. De-aia investim, numai din bugetul local, aproape 50 de milioane de euro pentru infrastructura scolară în reabilitarea clădirilor, modernizarea lor, reabilitarea energetică, aducând aproape 50 de milioane de euro și din fonduri europene. E un efort uriaș pe care îl facem, dar știm că este o investiție trainică, care pune temelii serioase în continuare viitorului acestui oraș", a conchis primarul Clujului.

Comenteaza