Ce alimente vor primi elevii în programul "Masă sănătoasă"
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Ian 2025, 11:34
- Educaţie
- Ascultă știrea

Peste 500.000 de preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar vor beneficia și în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar.
Masa caldă sau pachetul alimentar va fi în limita a 15 lei pe zi pentru fiecare beneficiar și va ajunge la copiii care participă la activități educative pe perioada desfășurării cursurilor.
Pentru anul școlar 2024-2025, Programul a inclus 1.462 de școli și peste 500.000 de beneficiari (preșcolari și elevi).
În continuare, în partea a doua a anului școlar 2024-2025, programul se va implementa în aceleași unități de învățământ, pentru toți preșcolarii și elevii din aceste grădinițe și școli.
În ceea ce privește alimentele/meniul, în actule normativ aferent desfășurării programului există câteva norme minime obligatorii care trebuie respectate, printre care interdicția de adăugare de conservanți, aditivi alimentari sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităţilor de învăţământ sau la nivelul unităţilor de tip catering şi care urmează a fi servite preşcolarilor şi elevilor. De asemenea, produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri trebuie să respecte legislaţia în vigoare privind aditivii permişi a fi adăugaţi în alimente. Nu se vor permite mâncărurile precum tocături prăjite și există interdicţia folosirii cremelor cu ouă şi frişcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum şi a ouălor fierte, nesecţionate după fierbere.
Iată variantele orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
1. ciorbă de legume;
2. supă de pui cu legume;
3. ciorbă de văcuţă cu legume;
4. legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar;
5. mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;
6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
7. piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc;
8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
28.06.2024
10. ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;
11. orez cu legume şi pui/carne slabă de porc/vită la tavă;
12. sufleu de broccoli cu brânză;
13. cartofi gratinaţi, salată cu piept de pui la grătar;
14. tocană de legume cu orez brun;
15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume la cuptor;
16. omletă cu legume - ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
20. macaroane cu brânză;
21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
22. quinoa cu legume;
23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume - roşii, castravete, salată;
24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude -
gogoşar, varză, morcov.